Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Φουρτούνες» στην ελληνική ακτοπλοΐα λόγω κορονοϊού

Μεγάλο είναι το πλήγμα του κορονοϊού στην ελληνική ακτοπλοΐα, με τη διακίνηση των επιβατών από και προς τα νησιά να είναι περιορισμένη, ενώ πτώση αναμένεται το επόμενο διάστημα και στην κίνηση των φορτηγών.

Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κίνηση. Ζούμε το απόλυτο τίποτα. Κινούνται μόνο όσοι πρέπει να μεταβούν στα νησιά και τα φορτηγά» και προσθέτει ότι «η κάπως αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε 1-2 μέρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν προσωρινή». Οι κρατήσεις, όπως είναι φυσικό, μηδενίστηκαν και σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, «η μείωση συγκριτικά με πέρυσι ξεπερνά το 70%».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ τονίζει ότι «πεσμένη είναι και η κίνηση στα φορτηγά κατά 10-15%. Το τελευταίο διάστημα εκτελέστηκαν περισσότερα δρομολόγια, καθώς στοκάρονται προϊόντα υπό τον φόβο ελλείψεων, αλλά αυτό θα σταματήσει κάποια στιγμή. Όταν περιοριστεί η εμπορευματική δραστηριότητα, θα κοπεί στη μέση και η εμπορευματική κίνηση».

Σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα σκάφη, ο κ. Σακέλλης σημειώνει ότι είναι πιθανό τα δρομολόγιά τους, που συνήθως ξεκινούν τον Απρίλιο, λίγο πριν το Πάσχα, να μετατεθούν για το καλοκαίρι ή στη χειρότερη περίπτωση να μην εκτελεστούν πολλά από αυτά. «Χάνουμε τον εσωτερικό και μη τουρισμό την περίοδο του Πάσχα και ελπίζουμε να μη χαθεί και η κρίσιμη περίοδος του καλοκαιριού μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σακέλλης, οι ακτοπλόοι βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα, διότι δεν είναι δυνατή η διακοπή της λειτουργίας τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας αβοήθητα. Συζητάμε με το υπουργείο για να διατηρηθούν τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τον κόσμο» επισημαίνει.

Το υπουργείο εξετάζει προσεκτικά το όλο πρόβλημα και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες προστασίας της ακτοπλοΐας. Ανάμεσα στα μέτρα που τίθενται επί τάπητος είναι η οικονομική ενίσχυση των ναυτικών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών που πλήττονται άμεσα από την «επέλαση» του ιού και η προσωρινή αναστολή ορισμένων δρομολογίων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ βάζει στο κάδρο κι ένα ακόμη πρόβλημα που έχει ξεχαστεί τελευταία, αλλά παραμένει «καυτή πατάτα» και για την ακτοπλοΐα. Ο λόγος για το προσφυγικό, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σακέλλης, «καίει» και μαζί με τον κορονοϊό αποτελούν μεγάλες απειλές για τον κλάδο.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,505ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
654ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα