Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Γ.Γαβρίλης: Μεγάλος ο κίνδυνος να θεωρούμε φυσιολογικές τις εικόνες ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Με αυτή τη φράση ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρεται μέσω ανάρτηση τους στο facebook στην ρύπανση από τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά εμφανίζοντας φωτογραφίες που δείχνουν καπνούς που βγαίνουν από ένα «ιπτάμενο δελφίνι» που βρίσκεται «δεμένο» απέναντι από το γραφείο του.

Ο κ. Γαβρίλης σημειώνει στην ανάρτηση του: «Πριν λίγες μέρες παραδόθηκε το ετήσιο δελτίο μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων από τον ΟΛΠ. Αν κάποιος το ξεφυλλίσει θα διαβάσει ότι πέραν “στιγμιαίων” υπερβάσεων σε γενικές γραμμές και λίγο πολύ όλα βαίνουν καλώς. Όμως μια εικόνα αρκεί για να θέσει σε αμφιβολία αυτές τις διαπιστώσεις. Προφανώς, αυτή η καραμπινάτη ρύπανση που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες θα καταγραφεί στις “στιγμιαίες υπερβάσεις”. Ο κίνδυνος να συνηθίσουμε εικόνες σαν αυτές και να τις θεωρούμε περίπου φυσιολογικές ακόμη και σε επίπεδο αισθητικής για το λιμάνι είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος “ειδικός” για να σκεφτεί ότι εικόνες σαν αυτές παραπέμπουν στην ποιότητα καυσίμων, στη συντήρηση – ρύθμιση των μηχανών, στην παλαιότητα των μέσων, αλλά και στη βεβαιότητα ότι οι μηχανισμοί ελέγχου θα αποδειχθούν για μια ακόμη φορά ανεπαρκείς και με καθυστερημένα αντανακλαστικά. Προφανώς ο εφοπλισμός αποφεύγει να επενδύσει σε νέα, περιβαλλοντικά πιο φιλικά και σύγχρονα πλοία και επιλέγει μέσα από διαδοχικές παρατάσεις να εξασφαλίζει τυπικές εγκρίσεις, συχνά αμφίβολης ισχύος αν κρίνουμε από τις περιπτώσεις που κάποιο ναυτικό ατύχημα φέρνει στο φως το ιστορικό, τους ελέγχους και τις αδειοδοτήσεις των πλοίων.»

Και προσθέτει: «Είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο υλοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα επιτρέψει την ποιοτική και ποσοτική ταυτοποίηση των ρύπων αλλά και των πηγών της. Κι επειδή η ρύπανση δεν είναι μόνο στην ατμόσφαιρα αλλά αφορά και τα θαλάσσια ύδατα η Περιφέρεια και πάλι αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία παρακολουθεί συστηματικά σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή.»

Ο Αντιπεριφειάρχης Πειραιά τονίζει ακόμη: «Κι ένα υστερόγραφο! Τις τελευταίες μέρες είναι στην επικαιρότητα το επιχειρησιακό σχέδιο της Cosco. Κι σ’ αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο που επεκτείνει και γιγαντώνει τις διάφορες χρήσεις στο λιμάνι αλλά και προσθέτει νέες είναι χαρακτηριστική η απουσία κάθε περιβαλλοντικής δράσης και παρέμβασης που θα αποτύπωνε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση και δεν θα δημιουργούσε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής συνολικά.»

tovima.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,418ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα