Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

GALAXY

Σεπτέμβριος του 2017. Ένα ακόμη καλοκαίρι φτάνει αισίως στο τέλος του. Άλλη μία δύσκολη και απαιτητική περίοδος για πλοία και πληρώματα ολοκληρώνεται με επιτυχία. H παρέα του www.ellinikiaktoploia.net συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις των πλοίων της ακτοπλοΐας μας, αυτή την φορά ταξιδεύει βορειοδυτικά, για να συναντήσει και να παρουσιάσει ένα ακόμη πλοίο που εξυπηρετεί τις γραμμές της Αδριατικής. Ταξιδεύουμε μέχρι την Ηγουμενίτσα για να επιβιβαστούμε στο GALAXY της EUROPEAN SEAWAYS, ένα πλοίο που το φετινό καλοκαίρι εξυπηρέτησε την σύνδεση των νησιών του Ιονίου μας με την γειτονική Ιταλία και θα συνεχίσει για λίγο ακόμα να πραγματοποιεί πλόες στην γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα-Brindisi. Αθόρυβα και διακριτικά, μετέφερε αρκετούς τουρίστες από τον Ιταλικό νότο στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα, βοηθώντας έτσι στην τουριστική κίνηση και ανάπτυξη των νησιών μας.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Πριν ξεκινήσουμε όμως την παρουσίαση του πλοίου μέσα από το ταξίδι και την γνωριμία μας με το GALAXY, πάμε να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο παρελθόν του. To πλοίο κατασκευάστηκε το 1979 στα Ναυπηγεία του Szczecin, της Πολωνίας. Πρώτο του όνομα το SILESIA, το οποίο διατηρεί μέχρι το 2005 πραγματοποιώντας ταξίδια σε διάφορες γραμμές, τόσο της Μεσογείου όσο και της Βόρειας Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2005 αγοράζεται από την δική μας GA FERRIES, δένοντας στις 15/9/2005 στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Δυστυχώς το πλοίο δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα μας, αφού μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα πωλείται, μετονομάζεται σε FELICIA και αναχωρεί από την Ελλάδα για την Ουκρανία. To πλοίο τα χρόνια που ακολουθούν ταξιδεύει σε διάφορες γραμμές με τα ονόματα YUZHNAYA PALMYRA, BEGOÑA DEL MAR και ADRIATICA 1. To καλοκαίρι του 2016 μετά από 2 χρόνια παροπλισμού του στο PORTO EMPEDOCLE της Σικελίας, αγοράζεται σε πλειστηριασμό από την EUROPEAN SEAWAYS. Με την συνοδεία ρυμουλκών, στις 20/10/2016 δένει στον Νέο Μόλο Δραπετσώνας, οπότε και ξεκινάνε οι εργασίες επισκευής του με το όνομα που φέρει μέχρι και σήμερα. Κλείνοντας την αναδρομή μας στο παρελθόν του πλοίου, να υπενθυμίσουμε πως το GALAXY πριν την έναρξη των φετινών δρομολογίων του, ταξίδεψε μέχρι τις Νήσους Φερόε, ναυλωμένο για ένα περίπου μήνα από την Strandfaraskip Landsins. Αυτή ήταν η ιστορία του GALAXY, ενός πλοίου που ήρθε για δεύτερη φορά στην χώρα μας, με σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο επιβατικό κοινό.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 και η παρέα ετοιμάζει τις αποσκευές της για την Ηγουμενίτσα, για να επιβιβαστεί στo GALAXY το οποίο την Κυριακή 10/9 θα πραγματοποιήσει το τελευταίο του δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα και Brindisi.  Και το ταξίδι ξεκινάει, ακολουθώντας αρχικά την διαδρομή Αθήνα-Ρίο-Αντίρριο-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα. Ένα ταξίδι περίπου 470χλμ, μέσω των Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, της Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, για να φτάσουμε στη δυτική είσοδο της Εγνατίας Οδού. Μετά από 4 περίπου ώρες ταξιδεύοντας άνετα και ξεκούραστα, φτάνουμε στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αφήνοντας προσωρινά το όχημα μας στο parking του επιβατικού σταθμού, οδηγούμαστε στα γκισέ του πρακτορείου μας για να παραλάβουμε τα εισιτήρια μας. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, περνάμε τον απαραίτητο τελωνειακό έλεγχο και οδεύουμε προς την προβλήτα 3. Το πλοίο δεν έχει αφιχθεί ακόμα, κι εμείς μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο το αναμένουμε στο ντόκο του λιμανιού. Σύντομα στο βάθος κάνει την εμφάνιση του το GALAXY, το οποίο με μια δεξιόστροφη μανούβρα έρχεται και πρυμνοδετεί στην θέση του. Άμεσα ξεκινάει η εκφόρτωση των επιβατών και των οχημάτων που είχαν επιβιβαστεί από το λιμάνι του Brindisi.Λίγες ψιχάλες κάνουν την εμφάνιση τους επιβεβαιώνοντας την πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. για βροχές και καταιγίδες στο βορειοδυτικά της χώρας μας. Το ηθικό μας όμως διατηρείται ακμαίο. Ακολουθώντας τις υποδείξεις του Λοστρόμου μπαίνουμε στο garage και παρκάρουμε το όχημα μας. Επιστρέφοντας στον καταπέλτη, συναντάμε μέρος του πληρώματος που θα μας ταξιδέψει μέχρι την Ιταλία. Η χαρά μας μεγάλη, γιατί συναντάμε αγαπημένα πρόσωπα που έχουμε συναντήσει και γνωρίσει από παλαιότερα ταξίδια μας. Πλοίαρχος ο Cpt Στέλιος Κοκκινάκης, Ύπαρχος ο Cpt Αλέξανδρος Σαπουνάς και Ανθυποπλοίαρχος ο Cpt Γιάννης Βακάλης. Τρεις ικανότατοι αξιωματικοί που αυτή την στιγμή τους βρίσκουμε να επανδρώνουν την Γέφυρα του GALAXY. Στην παρέα μας ένας ακόμη φίλος και εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ο κ.Χρήστος Αρκουμάνης. Μετά από μια ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί τους, αποφασίζουμε να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του πλοίου και να ετοιμαστούμε για τον απόπλου μας. Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 22:00 το βράδυ κι εμείς είμαστε έτοιμοι για τον απόπλου μας. Έχοντας πάρει άδεια από το VTS της Ηγουμενίτσας, παίρνουμε τις άγκυρες μας και σιγά σιγά πλέουμε προς τον δίαυλο. Με μικρή αλλά σταθερή ταχύτητα σύντομα βγαίνουμε από τον κόλπο και με πορεία βορειοδυτική, χαράσσουμε ρότα προς το νησί των Φαιάκων, που θα είναι και ο επόμενος προορισμός μας. H κίνηση στο στενό Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας είναι αυξημένη λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Μετά από μία ώρα περίπου από την έξοδο μας από τον δίαυλο, φτάνουμε στο λιμάνι της Κέρκυρας. Έχοντας δέσει στην εξωτερική πλευρά του προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, άμεσα ξεκινάει η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Στις 00:45 έχοντας ολοκληρώσει την διαδικασία, παίρνουμε καταπέλτη και ξεκινάμε το ταξίδι μας για το Brindisi. Με πλώρη προς το στενό Κέρκυρας-Αλβανίας και με συντροφιά την βροχή που έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, παραμένουμε στην Γέφυρα. Το όμορφο κλίμα που επικρατεί σε αυτήν και το οποίο έχει διαμορφωθεί από τους υπέροχους χαρακτήρες των ανθρώπων που την υπηρετούν, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, κάνοντας κι εμάς τους ίδιους να αισθανθούμε πιο άνετα. Σιγά-σιγά στα αριστερά μας αφήνουμε πίσω μας την Κέρκυρα, την Ερεικούσσα και τους Οθωνούς. Ο καιρός αποφασίζει να μας δείξει το άσχημο πρόσωπο του. Μία δυνατή καταιγίδα με αστραπές και βροντές κάνει πιο δύσκολη την ορατότητα μπροστά μας, χωρίς όμως να μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Λίγη ώρα αργότερα αποφασίζουμε να πάμε να ξεκουραστούμε για να επανέλθουμε το πρωί παρακολουθώντας την άφιξη μας στο λιμάνι του Ιταλικού νότου.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Στις 07:45 ώρα Ελλάδος μπαίνουμε στο separation και λίγο αργότερα κάνει την εμφάνιση της η πιλοτίνα, η οποία με χαμηλή ταχύτητα μας προσεγγίζει και μας αφήνει τον Ιταλό πιλότο. Με την ευκαιρία αυτού του ταξιδιού μας να σημειώσουμε εδώ, πως το Brindisi είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και μαζί με το λιμάνι του Bari, της Ancona και της Βενετίας, αποτελούν της εισόδους/εξόδους των E/Γ-Ο/Γ πλοίων που εκτελούν την γραμμή Ελλάδα-Ιταλία. Έχοντας περάσει την είσοδο του λιμανιού στις 8:15 με μία δεξιά στροφή πρυμνοδετούμε στο ντόκο και αρχίζει η εκφόρτωση. Το πρώτο σκέλος του ταξιδιού μας έχει ολοκληρωθεί. Στο λιμάνι του Brindisi θα παραμείνουμε για 3 ώρες περίπου, οπότε μας δίνεται η ευκαιρία να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα το εσωτερικό του GALAXY.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Ξεκινώντας από το χώρο φόρτωσης του πλοίου, να αναφέρουμε πως το GALAXY διαθέτει έναν καταπέλτη στην πρύμνη, κοινό τόσο για τα οχήματα όσο και για τους επιβάτες. Στο garage του μπορεί να μεταφέρει 280 Ι.Χ./30 φορτηγά, ενώ πρυμναία και δεξιά υπάρχει ένας ακόμη καταπέλτης, ο οποίος όμως δεν χρησιμοποιείται. Για την επιβίβαση του στο πλοίο ο επιβάτης πρέπει να ακολουθήσει τις κόκκινες διαγραμμίσεις που υπάρχουν στο δάπεδο του garage, οι οποίες τον οδηγούν στα κλιμακοστάσια που υπάρχουν στο κέντρο του πλοίου.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Ανεβαίνοντας τις σκάλες, το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα που συναντάμε είναι το Deck 5. Όλο σχεδόν το Deck 5 καταλαμβάνεται από τις καμπίνες των επιβατών και από την Reception. Συνολικά, το GALAXY διαθέτει 120 καμπίνες και 500 κρεβάτια. Η Reception βρίσκεται στο κέντρο του καταστρώματος σε μία θέση ιδανική, αφού οι καμπίνες είναι όλες κατανεμημένες γύρω από αυτή.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Αφήνοντας το Deck 5 και ανεβαίνοντας ένα επίπεδο, συναντάμε το Deck 6. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Deck 6 αποτελεί το κυρίως κοινόχρηστο κατάστρωμα, αφού εδώ βρίσκονται τα σαλόνια και οι χώροι εστίασης του πλοίου. Ακολουθώντας πορεία από την πρύμνη προς την πλώρη, συναντάμε στην αρχή το υπέροχο σαλόνι με το Bar. Τεράστιος χώρος με πολλές ανέσεις και παροχές. Η σάλα που υπάρχει στο πρυμναίο μέρος του χώρου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε είδους εκδήλωση. Την παράσταση όμως στο χώρο κλέβει η Pub που υπάρχει και η οποία αποτελεί για εμάς το καλύτερο σημείο του πλοίου. Διακόσμηση και στυλ <<έρχονται>> από μια άλλη εποχή. Κυριαρχούν τα σκαλιστά έπιπλα και τα βιτρό που ταξιδεύουν τον επιβάτη πίσω στον χρόνο, σε μέρη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας προς την πλώρη, συναντάμε στα αριστερά μας τον παιδότοπο για τους μικρούς μας φίλους, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Casino με τα slot machines. Λίγο πριν φτάσουμε στην πλώρη συναντάμε μέρος των αεροπορικών καθισμάτων, ενώ όλο το πλωριό τμήμα του Deck 6 καταλαμβάνεται από το εστιατόριο του πλοίου. Στο μεγάλο χώρο του εστιατορίου, ο επιβάτης μπορεί να απολαύσει διάφορα menu που ετοιμάζονται καθημερινά από τον chef του πλοίου, καλύπτοντας τις περισσότερες γευστικές απαιτήσεις. Κλείνοντας την περιπλάνηση μας στο Deck 6 να επισημάνουμε και το μικρό ανοικτό κατάστρωμα που βρίσκεται στην πρύμνη, οπού μπορεί κανείς να καθίσει αγναντεύοντας την θάλασσα.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Ανεβαίνοντας ένα ακόμη κατάστρωμα, φτάνουμε στο Deck 7. Με φορά από την πρύμνη προς την πλώρη, συναντάμε την ντισκοτέκ με τον τεράστιο χώρο για χορό και για διασκέδαση, τις εντυπωσιακές σουίτες με ανέσεις και χώρους που συναντά κανείς στα καλύτερα ξενοδοχεία, τις καμπίνες του πληρώματος και την Γέφυρα. Σε όλους τους παραπάνω χώρους έρχεται να προστεθεί το μεγάλο ανοικτό κατάστρωμα, που θέλει και επιζητά σε κάθε ταξίδι του ο επιβάτης.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στους κοινόχρηστους χώρους φτάνουμε στο Deck 8, οπού εκεί υπάρχει το υπόλοιπο κομμάτι των αεροπορικών καθισμάτων που συναντήσαμε στο Deck 6 καθώς και το ελικοδρόμιο.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Συνοψίζοντας, να αναφέρουμε πως όλοι οι χώροι του GALAXY έχουν να  προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Κάτι που δεν το συναντάμε στα σύγχρονα πλοία και που το αναζητά κανείς πλέον μέσα από τις αναμνήσεις των ταξιδιών των παιδικών του χρόνων.

Ο χρόνος όμως περνάει και εμείς κατεβαίνουμε στον καταπέλτη για να δούμε την πορεία της φόρτωσης. Στις 11:00 ώρα Ελλάδος, όλα έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε καταπέλτη και άγκυρες για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής. Αφήνοντας πίσω μας τον Ιταλό πιλότο, γρήγορα χαράσσουμε πορεία αρχικά για το separation και έπειτα για το στενό Κέρκυρας-Αλβανίας.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Έχοντας άφθονο χρόνο μπροστά μας, αποφασίζουμε να κάνουμε μία βόλτα από την καρδιά του πλοίου, το Μηχανοστάσιο. Εκεί μας υποδέχεται ο Ά Μηχανικός κ.Γεώργιος Μάλλης, ένας εξαιρετικός άνθρωπος που μόνο καλά λόγια είχε να πει τόσο για την δουλειά του όσο και για τα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα του. Η περιήγηση στο control room και στο χώρο του Μηχανοστασίου μαζί του αποτέλεσε για εμάς ένα ευχάριστο διάλειμμα, αφού η αγάπη αυτού του ανθρώπου με το να μας δείξει και να μας ενημερώσει για λεπτομέρειες γύρω από την δουλειά του, μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Με την ευκαιρία της επίσκεψης μας στο Μηχανοστάσιο, να δώσουμε κάποια περισσότερα στοιχεία για το πλοίο. Το GALAXY έχει μήκος 127,63m, πλάτος 19,41m και βύθισμα 5,65m. Έχει Κυπριακή σημαία και παρακολουθείται από τον πολωνικό νηογνώμονα. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 19,5kn, ενώ διαθέτει 4 κύριες μηχανές SHULZER-ZGODA 6ZL 40/48 4Χ4200hp. Για τις μανούβρες μέσα στα λιμάνια διαθέτει 2 bow thruster.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Στις 19:30 το απόγευμα βρισκόμαστε ανοιχτά των Αγίων Σαράντα, με πορεία προς το στενό της Κέρκυρας. Έχοντας στα δεξιά μας ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, σύντομα περνάμε τη βραχονησίδα Περιστέρες και εισερχόμαστε στα ελληνικά ύδατα. Σε λίγα λεπτά και αφού ο ήλιος έχει δύσει, φτάνουμε στο λιμάνι της Κέρκυρας. Τουριστικά σκάφη και ferry boat της γραμμής περνάνε από δίπλα μας γεμάτα επιβάτες.

Photo : ellinikiaktoploia.net

Μετά από 10 λεπτά παραμονής στο λιμάνι, αναχωρούμε για τον τελικό μας προορισμό, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Με τους σημαντήρες αριστερά και δεξιά να οριοθετούν την πλεύση μας μέσα στον Δίαυλο φτάνουμε στις 22:00 το βράδυ εκεί απ’ όπου είχαμε ξεκινήσει μία ημέρα πριν. Ένα υπέροχο ταξίδι με ένα υπέροχο πλοίο, έχει ολοκληρωθεί. To GALAXY  δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα σύγχρονα πλοία που ταξιδεύουν στις θάλασσες μας. Ίσα -ίσα που το ταξίδι με αυτό, προσφέρει εικόνες και στιγμές που αναζητούν οι επιβάτες και ακόμα περισσότερο εμείς οι καραβολάτρες. Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα μας, να ευχαριστήσουμε,

Photo : ellinikiaktoploia.net

 

Από την EUROPEAN SEAWAYS
τον κ.Γιώργο Αρκουμάνη
τον κ.Χρήστο Αρκουμάνη

Από το ΕΓ/ΟΓ GALAXY
Τον κ. Κοκκινάκη Στυλιανό, Πλοίαρχο
Τον κ. Σαπουνά Αλέξανδρο, Ύπαρχο
Τον κ. Βακάλη Ιωάννη, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Vujovic Zarko, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Μάλλη Γεώργιο, Α’ Μηχανικό

Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος πατήστε πάνω στα μπλε γράμματα. Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,425ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα