Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Γιώργος Χρ. Σπανός: Ο αρχικαπετάνιος της ζωής

Ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας.  Μαχητής, δίκαιος, πεισματάρης, δυναμικός, ευφάνταστος και πρωτοπόρος.

Ο Γιώργος Σπανός, έχει καταξιωθεί εδώ και χρόνια στην τοπική κοινωνία της Δωδεκανήσου και όχι μόνο. Η πορεία του – από το ξεκίνημά του μέχρι τις μέρες μας- αντιστοιχεί σε έναν ταπεινό και απλό άνθρωπο, που κατάφερε με πολύ κόπο, στερήσεις, επιμονή και εργατικότητα, να κατακτήσει την κορυφή.


Άριστος οικογενειάρχης, υπέροχος άνθρωπος, σπουδαίος επιχειρηματίας. Με ότι κι αν ασχολήθηκε ο Γιώργος Σπανός, κατάφερε να διαπρέψει.

Ο Γιώργος Σπανός, το παιδί που ξεκίνησε φτωχά και ταπεινά στα 10 του χρόνια, με το κασελάκι περασμένο στον ώμο του,  πουλώντας πασατέμπο και τσίχλες στο λιμάνι, στα σινεμά και στα γήπεδα, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή, χωρίς ούτε μια στιγμή να ξεχάσει, από πού ξεκίνησε. Θα ήταν άλλωστε ασέβεια, για τον ίδιο, τον αδελφό του, τον αείμνηστο πατέρα του και βέβαια τα παιδιά του.

«Πάτησε γερά στα πόδια του» με εκείνο το ξεκίνημα! Σπούδασε από πολύ νωρίς τη ζωή. Πήρε το μεγαλύτερο πτυχίο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος, με τίμιο ιδρώτα, επιμονή και μεράκι: Το πτυχίο ανθρωπιάς, το οποίο απονέμει μονάχα η κοινωνία και κανείς άλλος.

 

Ο Γιώργος Σπανός, σε ηλικία 10 ετών. Κανείς – εκτός από τον ίδιο ίσως- δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το παιδί με το κασελάκι που μοίραζε πασατέμπο και γλυκά στα λιμάνια και στους κινηματογράφους, θα γίνονταν μια μέρα πλοιοκτήτης.
Ο Γιώργος Σπανός, σε ηλικία 10 ετών. Κανείς – εκτός από τον ίδιο ίσως- δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το παιδί με το κασελάκι που μοίραζε πασατέμπο και γλυκά στα λιμάνια και στους κινηματογράφους, θα γίνονταν μια μέρα πλοιοκτήτης

 

Πώς «χτίστηκε» η εταιρία
Η εταιρία  «DODEKANISOS SEA WAYS»  ιδρύθηκε το 1999, με αρχικό στόχο να καλύψει τις ενδοδωδεκανησιακές θαλάσσιες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων μετά το «ναυάγιο» της ΔΑΝΕ.
Τον Απρίλιο του 2000 δρομολογήθηκε το νεότευκτο ταχύπλοο καταμαράν Dodekanissos Express ένα πλοίο 40 μέτρων με δυνατότητα μεταφοράς 337 επιβατών, 6 ι.χ. αυτοκινήτων, εμπορευμάτων, τροφίμων, αλιευμάτων (στους ψυκτικούς θαλάμους που διαθέτει) και σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρέχει, κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού.

Τον Ιούνιο του 2005 αποκτήθηκε το νεότευκτο επίσης αδελφό πλοίο Dodekanissos Pride με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητα μεταφοράς 280 επιβατών και 9 ι.χ. αυτοκινήτων.
Τον Νοέμβριο του 2011 η εταιρία απέκτησε το συμβατικό φέρι μποτ Παναγία Σκιαδενή, το οποίο μέχρι σήμερα, εξυπηρετεί αποκλειστικά τη γραμμή της Σύμης, συμβάλλοντας εντυπωσιακά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Το Παναγία Σκιαδενή, έχει μήκος 83,7 μέτρα αναπτύσσει ταχύτητα 17 κόμβων και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 700 επιβατών και 115 οχημάτων.

 


Το σήμερα και το μέλλον
Η εταιρία που έστησε ο Γιώργος Σπανός  από την αρχή, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο ρίσκο, η  «DODEKANISOS SEA WAYS» συμπλήρωσε φέτος 17 χρόνια θαλάσσιας… ρότας!  Ο απολογισμός κάνει τον ίδιο, την οικογένεια και τους συνεργάτες του, υπερήφανους και τους δίνει τη δύναμη να «ανοίξουν πανιά» για ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ο ούριος άνεμος, είναι οι ίδιοι οι νησιώτες μας. Οι οποίοι αγκάλιασαν δυνατά από την αρχή μέχρι σήμερα, τα πλοία του Γιώργου Σπανού, τα οποία θεωρούν αναπόσπαστο πλέον κομμάτι σήμερα στις θαλάσσιες μετακινήσεις τους.

 


Για να  υπολογίσει κανείς την εξαιρετική πορεία που είχε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρία, τότε αρκεί μια ματιά στα επίσημα στοιχεία της εταιρίας:
Τα πλοία της εταιρίας (Dodekanisos Express, Dodekanisos Pride & Παναγία Σκιαδενή):
• Έκαναν συνολικά 69 φορές τον γύρο του κόσμου!
• Διακίνησαν 4.184.631 επιβάτες
• Διένυσαν 2.774.204 χιλιόμετρα

Η κοινωνική προσφορά της εταιρίας
Η «DODEKANISOS SEA WAYS»  η οποία δικαίως χαρακτηρίζεται και ως το «θαλάσσιο Μετρό» της Δωδεκανήσου, καλύπτει συνολικά 17 προορισμούς στο ΝΑ Αιγαίο, με συνέπεια, ασφάλεια, ταχύτητα, εξυπηρέτηση και ποιότητα πλεύσης, από το έμπειρο προσωπικό και τα στελέχη που διαθέτει.

Οι προορισμοί της, με επίκεντρο τη Ρόδο, καλύπτουν:
Τη Σύμη, τον Πανορμίτη, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο, τους Λειψούς, την Πάτμο, το Αγαθονήσι, το Καστελλόριζο, τη Χάλκη, την Τήλο, τη Νίσυρο, τους Αρκιούς, τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.

 


Αναρίθμητα είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις από διεθνείς και εθνικούς φορείς. Την σπουδαιότερη διάκριση όμως, την παρέχουν οι ίδιες οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, που αγκάλιασαν την εταιρία και τα πλοία της από την πρώτη στιγμή, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους.

Η εταιρία, πέρα από την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, των νησιών, αποδίδει ιδιαίτερο βάρος στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας και παιδείας, στηρίζοντας ποικιλοτρόπως τις πρωτοβουλίες συλλόγων και φορέων.

 


Η εταιρία στηρίζει ενεργά με κάθε τρόπο και ευκαιρία, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους συλόγους ατόμων με αναπηρίες και αναλαμβάνει επίσης ΔΩΡΕΑΝ τις μετακινήσεις ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα των μεγαλύτερων νησιών καθώς επίσης και των συνοδών τους!

• Ενισχύει οικονομικά και εγκρίνει αθόρυβα πάντα, αιτήματα για τη δωρεάν μεταφορά γιατρών και ιατρικού εξοπλισμού στα νησιά μας.

• Αναλαμβάνει μετακινήσεις Αθλητών καθιερώνοντας γενναίες εκπτώσεις στη μεταφορά τους.

• Στον τομέα της εκπαίδευσης εκτός από αντίστοιχες εκπτώσεις που έχει θεσπίσει, ενέκρινε και μετακινήσεις σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

• Στον τομέα του Πολιτισμού και της Τέχνης,  η εταιρία στέκεται πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες καλλιτεχνικές, εκδηλώσεις και διοργανώσεις σχετικές.

rodiaki.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,402ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα