Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Γλυκιά δικαίωση για τους εργαζόμενους του Αγούδημου

Μετά από 7 χρόνια αγώνων, ταλαιπωρίας και αγωνίας, η δικαίωση ήρθε για τους εργαζόμενους των ναυτικών εταιρειών του Γεράσιμου Αγούδημου, που βρίσκονται στον «αέρα» από το 2009, οπότε και η εταιρεία έβαλε λουκέτο.

Με τη στήριξη του ΠΑΣΕΝΤ καταβλήθηκαν στους υπαλλήλους της εταιρείας όλες οι δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημιώσεις.

Το Σωματείο στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι των εργαζομένων. Με δικαστικές νίκες, άσκηση πιέσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι και  την καταβολή όλων των οφειλών στους υπαλλήλους, το Σωματείο ήταν εκεί.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2009 όταν, με απόφαση δικαστηρίου, έγινε πλειστηριασμός  των πλοίων του Γ. Αγούδημου εξαιτίας χρεών που άγγιζαν τα 19 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο ΟΛΠ κατάσχεσε και εκποίησε τα πλοία της εταιρίας, αποκομίζοντας 7.200.300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την μέχρι πρόσφατα ισχύουσα νομοθεσία, τα χρήματα αυτά δίνονταν κατά προτεραιότητα στην κάλυψη των ζημιών, σε οφειλόμενα προς τρίτους και, εφόσον περίσσευε, ένα ποσό στους ναυτικούς και τελευταίους τους υπαλλήλους.

Παρά το γεγονός ότι το Σωματείο και οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και κατάφεραν να κερδίσουν τελεσίδικες αποφάσεις για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απολύσεων, ο ΟΛΠ δεν προχώρησε ποτέ στην καταβολή χρημάτων.

Καθοριστική η συμβολή του ΠΑΣΕΝΤ

Μετά από τις διαρκείς πιέσεις του ΠΑΣΕΝΤ, ο ΟΛΠ υποχρεώθηκε «μετά και την αφαίρεση των δαπανών εκποίησης» να αποδώσει από το τίμημα ποσό για εξόφληση χρωστούμενων σε εργαζόμενους στεριάς. Ωστόσο, ο Οργανισμός δεν προχώρησε, ούτε εκείνη τη φορά, στην καταβολή των χρημάτων. Απόρροια των αγώνων και των προσπαθειών του Σωματείου μας ήταν η τροπολογία στον σχετικό νόμο της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2015 ορίζοντας πως «το ποσό θα αποδίδεται αμέσως στους εργαζόμενους».

Οι ενστάσεις όμως και η κωλυσιεργία εκ μέρους της διοίκησης του ΟΛΠ, όντας πια στα χέρια της Cosco, έπεσαν στο κενό, καθώς η απόφαση ήταν να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι που το δικαιούνταν. Το Σωματείο πίεσε για την τροπολογία, καθώς παρακολούθησε όλη την πορεία μέχρι να δοθούν τα χρήματα σε όλους τους εργαζόμενους.

(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του ΠΑΣΕΝΤ «Ναυτιλιακός- Τουριστικός», τεύχος 73, Απρίλιος- Μάιος 2017)

Πηγή: pasent.gr

 

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,706ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα