Στις 5 Δεκεμβρίου έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από το λιμάνι του Λιβόρνο της Ιταλίας, το νέο πλοίο της GRIMALDI LINES, με το όνομα EUROFERRY CORFU. Την επόμενη ημέρα το πλοίο πέρασε επιθεωρήσεις στο τοπικό λιμάνι, και στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε το πρώτο του εμπορικό δρομολόγιο, στην νέα γραμμή της ιταλικής εταιρείας, συνδέοντας μόνο τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Μπρίντιζι. Το πλοίο θα πραγματοποιεί μια αναχώρηση έκαστος καθημερινά από κάθε λιμάνι, χωρίς να συμπεριλαμβάνει για την ώρα στα πλάνα του το λιμάνι της Πάτρας. Αρχικά θα αντικαταστήσει τα EUROFERRY EGNAZIA και EUROFERRY OLYMPIA, χωρίς να περιλαμβάνει την Πάτρα στα δρομολόγια του ενώ ορατό παραμένει το ενδεχόμενο για την ώρα, να παίξει και ως αντικαταστάτης του CRUISE OLYMPIA, στην γραμμή της Ανκόνα. Το EUROFERRY CORFU είναι ένα βαπόρι που ναυπηγήθηκε το 1999, στο Αστιλέρος Πουέρτο Ρεάλ της Ισπανίας, με μήκος 188 μέτρα, πλάτος 28,7 μέτρα και βύθισμα 6,21 μέτρα, με πολύ υψηλά standards, αρχικά για την STENA LINES, ενώ αποπερατώθηκε για λογαριασμό της FINNLINES με το όνομα FINNEAGLE.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή, ice class, δρομολογημένο χρόνια στα νερά της Βαλτικής Θάλασσας, φορώντας μεταξύ άλλων τα σινιάλα της FINNLINES, της FINNLINK και της NORDOLINK. Ταξίδεψε σε πολλά λιμάνια της Βαλτικής, όπως τα Κάπελσκαρ και Μάλμο της Σουηδίας, Ελσίνκι, Τούρκου, Χάνκο, Ναανταλί και Λάνγκνας της Φινλανδίας, Ροστόκ και Τραβεμούντε της Γερμανίας, και στην Γκντύνια της Πολωνίας. Στο μηχανοστάσιο του χτυπούν δυναμικά 4 μηχανές τύπου Sulser 8ZAL40S diesel, προσδίδοντας στο πλοίο ισχύς 23050kw. To πλοίο αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 20 κόμβων, ενώ η μέγιστη του αγγίζει τους 22 κόμβους. Μεταφέρει συνολικά 850 επιβάτες ( 450 κρεβάτια ), ενώ το πλήρωμα του απαρτίζεται από 64 ναυτικούς, κυρίως Ιταλούς και λιγοστούς Έλληνες. Στα 2459 γραμμικά μέτρα των γκαράζ του μπορεί να μεταφέρει έως 150 Φορτηγά Διεθνών Μεταφορών. Η πρώτη του επαφή με τα νερά της Μεσογείου έγινε τον Νοέμβριο του 2015, όταν και δρομολογήθηκε για λογαριασμό της μαμάς εταιρείας, GRIMALDI LINES ( έχει αγοράσει την FINNLINES ), στην γραμμή Σαλέρνο-Κατάνια. Το πλοίο επέστρεψε στην Βαλτική και ξανά επέστρεψε το καλοκαίρι του 2016 στην Μεσόγειο για να ταξιδέψει για την GRIMALDI LINES, στην γραμμή Ταγγέρη-Βαρκελώνη – Σαβόνα. Με το τέλος της καλοκαιρινής του δρομολόγησης επέστρεψε εκ νέου στη Βαλτική Θάλασσα, για την τελευταία του χρονιά, στα δρομολόγια που ταξίδεψε πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Τον προσεχή Σεπτέμβριο ακολούθησε η επισκευή, μετασκευή και ανακαίνιση του πλοίου, στο ναυπηγείο της Ρεμόντοβα, στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, κατά την οποία αυξήθηκε το πρωτόκολλο επιβατών του πλοίου. Έπειτα, αγοράζεται από την GRIMALDI LINES και κατεβαίνει αποφασιστικά στην Δυτική Μεσόγειο για μόνιμη δρομολόγηση, με νέο όνομα το EUROFERRY CORFU, σηματοδοτώντας την δρομολόγηση του σε γραμμή της Αδριατικής. Το πλοίο κάνει ένα σύντομο πέρασμα εκτελώντας δρομολόγια στην γραμμή Λιβόρνο-Όλμπια πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ηγουμενίτσα. Παρότι αρχικά ακούστηκε το λιμάνι της Βενετίας σαν πιθανός προορισμός του, το πλοίο ξεκινάει στην γραμμή της Νότιας Ιταλίας και συγκεκριμένα του Μπρίντιζι.
Περιγραφή Πλοίου
Πρόκειται για ένα πολύ γεμάτο πλοίο όσον αφορά την γραμμή του Μπρίντιζι. Αρκετά ψηλό και με μεγάλες δυνατότητες φόρτωσης. Δεσπόζουν οι πανύψηλες τσιμινιέρες του και η εντυπωσιακή του γέφυρα. Η πλώρη του είναι κλειστή και δεν μας επιτρέπει να χαζέψουμε τον καθρέπτη του πλοίου. Επίσης διαθέτει πρύμα καταπέλτη φόρτωσης στο άνω γκαράζ, ενώ στην Βαλτική χρησιμοποιούσε αρκετά το Visor για φόρτωση στο κάτω αλλά και στο πάνω γκαράζ. Το πλοίο διαθέτει συνολικά 11 καταστρώματα.
Στο κατάστρωμα 1 βρίσκεται το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο αποτελεί μέρος και του καταστρώματος 2. Το κατάστρωμα 2, αποτελεί το κατάμπαρο του πλοίου.
Το κατάστρωμα 3-4 αποτελεί το κυρίως γκαράζ του πλοίου όπου πλώρα βρίσκεται το Visor του πλοίου. Περιλαμβάνει σταθερές ράμπες που ανεβοκατεβαίνουν για να πραγματοποιηθεί η πρόσβαση οχημάτων και φορτηγών στο κατώτερο κατάστρωμα 2 αλλά και στο ανώτερο κατάστρωμα 5-6, το οποίο αποτελεί το επάνω ανοιχτό γκαράζ. Εδώ υπάρχει μια ιδιομορφία όσον αφορά την πρόσβαση – επιβίβαση των επιβατών. Για να επιβιβαστεί κάποιος επιβάτης στο πλοίο πρέπει να διασχίσει περπατώντας το κυρίως γκαράζ έως πλώρα και από εκεί να αναρριχηθεί στο πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα επιβατών, μέσω των ασανσέρ δεξιά και αριστερά του πλοίου ή των ανάλογων κλιμακοστασίων. Σαφώς και αποτελεί πρόβλημα για την ώρα. Ο άλλος τρόπος είναι οι επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους ΙΧ οχήματα, να εισέλθουν με το όχημα στους στο ανάλογο γκαράζ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το πλοίο διαθέτει φυσούνες για την επιβίβαση των επιβατών, με τις οποίες γινόταν η επιβίβαση στα προηγμένα λιμάνια της Βαλτικής χωρίς να χρειάζεται κανείς να διασχίσει όλο το κυρίως γκαράζ.
Αφήνουμε πίσω μας το κατάστρωμα 3-4 και προχωράμε στο κατάστρωμα 5-6. Και εδώ, όλο το κατάστρωμα αποτελεί γκαράζ του πλοίου. Το μεγαλύτερο μέρος του γκαράζ είναι ανοιχτό, ενώ πλώρα είναι σκεπαστό από την υπέρ κατασκευή των κοινόχρηστων χώρων του πλοίου. Πλώρα του καταστρώματος βρίσκεται το Visor του πλοίου, το οποίο στις θάλασσες της Αδριατικής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης υποδομών. Αριστερά και δεξιά βρίσκονται οι χώροι χειρισμών των κάβων και των αγκυρών οι οποίοι είναι σκεπαστοί και μη εμφανείς.
Ακολουθεί το κατάστρωμα 7, το οποίο αποτελεί το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα επιβατών. Ξεκινώντας της περιγραφή μας από πλώρα, συναντούμε την μεγάλη αίθουσα των σαλονιών του πλοίου, με διαφορετικών τύπων καθίσματα. Ακολουθεί στον ίδιο χώρο το self service. Στα αριστερά μας αρχικά συναντάμε την παιδική χαρά, ακολουθεί το κλιμακοστάσιο και το ασανσέρ ενώ στην συνεχεία ακολουθεί η φυσούνα επιβίβασης των επιβατών. Προχωρώντας στα αριστερά και πρύμα συναντάμε τις κοινόχρηστες τουαλέτες και δυο αίθουσες αεροπορικών καθισμάτων. Ακριβώς απέναντι τους βρίσκονται τα καταστήματα του πλοίου. Στην δεξιά πλευρά βρίσκεται η κουζίνα του πλοίου. Κάπου εδώ τελειώνουν οι εσωτερικοί χώροι του καταστρώματος 7. Εξωτερικά, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν μπαλκόνια με θέα στην θάλασσα, τα οποία προχωρώντας εξωτερικά προς πρύμα, μας οδηγούν σε ένα σκεπαστό χώρο με αρκετά κουτιά αποθήκευσης σωσιβίων. Στα δεξιά και αριστερά μας, παράπλευρα των τσιμινιέρων, προχωρώντας προς πρύμα, υπάρχουν διάδρομοι που οδηγούν στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου, δυο έκαστος από κάθε πλευρά. Η θέα είναι μοναδική από το κατάστρωμα χαζεύοντας το ανοιχτό επάνω γκαράζ.
Συνεχίζοντας στο κατάστρωμα 8, πλώρα και κεντρικά, υπάρχουν οι καμπίνες των επιβατών. Στο κέντρο του καταστρώματος και δεξιά βρίσκεται η διαμπερές υποδοχή του πλοίου. Ένας όμορφος χώρος με αρκετό φυσικό φώς που προέρχεται από τα μεγάλα παράθυρα του πλοίου ενώ εδώ υπάρχουν και όμορφα σταθερά καθίσματα. Σε αυτό το σημείο καταλήγουν τα κλιμακοστάσια και τα ασανσέρ του πλοίου. Προχωρώντας προς πρύμα συναντούμε και άλλες καμπίνες επιβατών, ενώ στο τέλος των εσωτερικών χώρων και πρύμα βρίσκεται η πανέμορφη αίθουσα των καινούριων αεροπορικών καθισμάτων η οποία περιλαμβάνει και δύο κοινόχρηστες τουαλέτες.
Στο κατάστρωμα 9, εσωτερικά, βρίσκονται καμπίνες επιβατών και κάποιες καμπίνες του πληρώματος. Στα μέσα του καταστρώματος 9 υπαρχει μια αίθουσα με καθίσματα μπαμπού, η οποία αποτελούσε την σάουνα του πλοίου και το πιθανότερο είναι προσεχώς να αποτελέσει το καζίνο του πλοίου. Πρύμα και αριστερά υπαρχει κλιμακοστάσιο που συνδέει τα καταστρώματα 9, 8 και 7. Εξωτερικά υπάρχει ένα μεγάλο μπαλκόνι με θεά στο άνω ανοιχτό γκαράζ, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει χώρος φύλαξης κατοικίδιων ζώων.
Αναρριχούμαστε στο κατάστρωμα 10 μέσω των εξωτερικών σταθερών σκαλών. Εσωτερικά βρίσκονται οι καμπίνες του πληρώματος, το γραφείο του πλοίου και η αίθουσα συσκέψεων. Εξωτερικά του καταστρώματος 10, δεξιά και αριστερά, βρίσκονται οι αχανείς μεγάλοι διάδρομοι με σταθερά ξύλινα παγκάκια τοποθετημένα κατά μήκος τους, οι οποίοι μας οδηγούν στα δυο πλώρια μπαλκόνια με μοναδική θέα στην σκεπαστή πλώρη !!!
Ακριβώς από πάνω τους δεσπόζει η πανέμορφη γέφυρα του πλοίου η οποία επεκτείνεται στο κατάστρωμα 11. Πίσω της βρίσκεται το ελικοδρόμιο του πλοίου, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω δεσπόζει κρεμασμένη στο ψηλότερο σημείο του πλοίου η Ιταλική σημαία.
Το EUROFERRY CORFU, είναι ένα εξαιρετικό πλοίο. Βάπορας με την καλή έννοια. Μετά το EUROPALINK, η GRIMALDI LINES κατεβάζει στα νερά της Αδριατικής ένα ακόμη πλοίο ίδιας φιλοσοφίας. Είναι το 5ο πλοίο της FINNLINES που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στα νερά της Αδριατικής. Είχαν προηγηθεί τα EUROFERRY BRINDISI, EUROPALINK, EUROFERRY OLYMPIA και το EUROFERRY EGNAZIA. Κύριο του χαρακτηριστικό, είναι η μεγάλη χωρητικότητα στα γκαράζ του και η μεταφορά φορτηγών οχημάτων. Αποτελεί αναβάθμιση για την γραμμή του Μπρίντιζι και για την ίδια την εταιρεία με τους εσωτερικούς χώρους που διαθέτει. Μένει να δούμε αν θα μείνει καθαρά σε αυτή την γραμμή η αν θα επεκτείνει τα δρομολόγια του έως την Βενετία. Για εκεί ακουγόταν εξάλλου οι φήμες πριν δρομολογηθεί. Πραγματικά το ταξίδι μαζί του είναι κάτι το μοναδικό. Βαπόρια που χαίρεσαι να τα βλέπεις αλλά και να τα ζεις.
Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από την παρουσίαση-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ
Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μάριος Φερεντίνος