Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

H σκακιέρα με τα λιμάνια

Ενώ την άλλη Παρασκευή πρόκειται να πέσουν οι υπογραφές για την παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην επιλεγείσα κοινοπραξία, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, ένθερμος υποστηρικτής της έλευσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, άναψε «αλάρμ».

Και μολονότι η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την πώληση μιλώντας για «αδιάβλητο, καθαρό, δημόσιο διαγωνισμό» διαβεβαιώνοντας ότι η «επένδυση θα προχωρήσει κανονικά», μένει να δούμε εάν θα πέσουν οι «τζίφρες».

Για όσους παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, στις οποίες η Ελλάδα κατέχει νευραλγικό για τα δυτικά συμφέροντα ρόλο, η αμερικανική αντίδραση στην εμπλοκή «ρωσικού παράγοντα» στην πώληση του λιμανιού ήταν αναμενόμενη. Γιατί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θεωρείται υψίστης στρατηγικής σημασίας για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οταν χρειάστηκε (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κόσοβο κ.ά.), τις εγκαταστάσεις του επέλεξε για να διακινήσει με ασφάλεια στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό.

Η σοβούσα ουκρανική ένταση, η απειλή της ρωσικής «καθόδου» στη Βαλκανική, η διαφαινόμενη συγκρότηση μετώπου Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν αναβαθμίζουν στρατιωτικά τον ρόλο των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα), αφού, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, καμία Συνθήκη του Μοντρέ δεν πρόκειται να εμποδίσει την Τουρκία –εάν μάλιστα έχει στο πλευρό της τη Μόσχα– να κλείσει για τους Δυτικούς τον Βόσπορο. Ο κ. Πάιατ, με διπλωματική γλώσσα, διεμήνυσε ότι στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπάρχουν, πέραν των αμιγώς οικονομικών, και άλλοι, πολύ πιο σοβαροί λόγοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη…

Το ίδιο μήνυμα έστειλε μιλώντας και στην Αλεξανδρούπολη, όπου είπε ότι οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν να πάει σε άλλα χέρια το εκεί λιμάνι, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση κατά της Ρωσίας για την πολιτική της στα Βαλκάνια.

Οταν λίγα χρόνια πριν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάρουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο τότε πρόεδρός τους Βλαντιμίρ Γιακούνιν είχε δηλώσει:

«Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ρεαλισμό. Η πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη, δεν αποκλείω ότι οι Ελληνες μπορεί και να το ξανασκεφθούν». Την άλλη Παρασκευή θα φανεί εάν τα λόγια του επιστήθιου (τότε) φίλου του Πούτιν αποδειχθούν προφητικά.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,488ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
651ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα