Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η CELESTYAL CRUISES συζητάει με Kινέζο στρατηγικό επενδυτή

Σε προχωρημένες συζητήσεις με κινεζικό ιδιωτικό όμιλο συμμετοχών για την πώληση ποσοστού της Celestyal Cruises βρίσκονται οι μέτοχοι της εταιρείας κρουαζιέρας Louis Plc και DVB Bank.

Τις διαπραγματεύσεις αυτές επιβεβαιώνουν στην «Κ» αρμοδίως πηγές της Celestyal, σημειώνοντας πως αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή που θα συμμετάσχει στο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τη ναυπήγηση καινούργιων πλοίων. «Αυτήν τη στιγμή μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», αναφέρει η εταιρεία που δεσμεύεται από ρήτρες εμπιστευτικότητας και δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του επενδυτή.

Η κινεζική εταιρεία δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο πέραν της εθνικότητά της με την Cosco, που κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. Πηγές με γνώση του περιγράμματος της συμφωνίας που συζητείται αναφέρουν στην «Κ» πως οι δύο βασικοί μέτοχοι, ο κυπριακός όμιλος Louis, που κατέχει το 51%, και η γερμανική τράπεζα DVB, που κατέχει το υπόλοιπο 49%, αναμένεται να συμμετάσχουν στη συμφωνία. Η Celestyal Cruises διαχειρίζεται πέντε μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια. Το 2016 μετέφερε 117.000 επιβάτες που έκαναν συνολικά 660.000 επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμούς, ενώ τα πλοία της πραγματοποίησαν 821 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Υπολογίζεται πως η Celestyal καλύπτει το 70% του home porting στην Ελλάδα.

Στόχος του Πεκίνου

Η διείσδυση στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας αποτελεί δεδηλωμένο στόχο του Πεκίνου. Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί έχει τονίσει σε δηλώσεις του στην «Κ» ότι «η Ελλάδα αποτελούσε πάντα αγαπημένο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Κινέζους, οι αφίξεις των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με διψήφια ποσοστά.

Η κρουαζιέρα είναι σχετικά καινούργια στην Κίνα, αλλά η Μεσόγειος και οι γύρω περιοχές θεωρούνται ήδη ιδιαίτερα ελκυστικές. Η Cosco σχεδιάζει να επεκτείνει τις επενδύσεις στην κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια ώρα, ορισμένες κινεζικές αεροπορικές προσανατολίζονται να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις. Ολα αυτά θα συντελέσουν σε μια καλή προετοιμασία για τον τουρισμό κρουαζιέρας χρησιμοποιώντας το λιμάνι του Πειραιά ως βάση».

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,668ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα