Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ι. Φωτήλας: Δέχεται και πάλι «πιέσεις» το Λιμάνι της Πάτρας από τους μετανάστες

Στην αύξηση ξανά της πίεσης που ασκείται στις Λιμενικές αρχές από την εισροή μεταναστών και προσφύγων στο Λιμάνι της Πάτρας το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, οι συλλήψεις το Νοέμβριο αυξήθηκαν και έφτασαν τις 210 όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 68 και τον Οκτώβριο 90. Ταυτόχρονα, γίνονται απόπειρες διάσχισης της Αδριατικής με πλωτά σκάφη.

Οι αρχές κάνουν λόγο για κύκλωμα που δραστηριοποιείται σε Αττική και Δυτική Ελλάδα, το οποίο οργανώνει την παράνομη είσοδο αλλοδαπών από την Τουρκία, έπειτα τους μεταφέρει σε Δυτική Ελλάδα και κυρίως στη Πρέβεζα και από εκεί τους στέλνει στην Ιταλία. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση της φύλαξης του Λιμανιού της Πάτρας και από πού θα αντληθούν τα σχετικά κονδύλια, πόσοι μετανάστες βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας και εάν πρόκειται να βρεθεί λύση για τη λειτουργία του ραντάρ VTS και RTS του Λιμενικού της Πάτρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Φωτήλα:

Προς τους Υπουργούς

-Εσωτερικών

– Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

– Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Δέχεται και πάλι «πιέσεις» το Λιμάνι της Πάτρας από τους μετανάστες

Η επισφαλής συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας καθώς και τα κλειστά σύνορα γειτονικών χωρών οδηγούν συνεχώς πλήθος μεταναστών και προσφύγων να αναζητήσουν τη μέσω θαλάσσης είσοδό τους στην Κεντρική Ευρώπη. Σημαντικό ρόλο για την ανακοπή αυτού του δρόμου παίζει το Λιμάνι της Πάτρας – η πύλη εξόδου προς τη Δύση.

Τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων της γραμμής Πάτρα – Ιταλία, αποτελούν και τον κύριο στόχο πολλών μεταναστών και προσφύγων χωρίς νόμιμα έγγραφα που επιθυμούν να φύγουν από την χώρα μας. Μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ειδομένης παρατηρείται μία διαρκής αύξηση των μεταναστών και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού που έχουν ως μόνο στόχο τους να μπουν σε ένα από τα πλοία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, οι συλλήψεις το Νοέμβριο αυξήθηκαν και έφτασαν τις 210 όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 68 και τον Οκτώβριο 90 γεγονός που δείχνει την αύξηση της πίεσης που ασκείται στις Λιμενικές αρχές. Συνηθέστεροι τρόποι διαφυγής είναι κρυμμένοι μέσα στα φορτηγά μαζί με τα εμπορεύματα, στα ημιαξόνια ή σε ειδικά σχεδιασμένες κρύπτες ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις χρήσης πλαστών διαβατηρίων με συνηθέστερα τα Ιταλικά.

Η περιοχή γύρω από το Λιμάνι της Πάτρας και συγκεκριμένα παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια – πρώην εργοστασιακές μονάδες εξασφαλίζουν ένα καταφύγιο για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Οδηγοί που διέρχονται συχνά από την εν λόγω περιοχή ανησυχούν μήπως τους χτυπήσουν καθώς τρέχουν για να διαφύγουν τη σύλληψη, ενώ οι οδηγοί φορτηγών αναγκάζονται να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους των οχημάτων τους μιας και άθελά τους μπορούν να βρεθούν μπλεγμένοι σε «περιπέτειες».

Σημειώνεται ότι έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες για την ενίσχυση της φύλαξης του Λιμανιού της Πάτρας όπως για παράδειγμα με την κατασκευή ειδικού φράκτη πλεξιγκλάς και με την αγορά ενός μόνιμου σκάνερ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι απόπειρες που πραγματοποιούνται για τη διάσχιση της Αδριατικής με πλωτά σκάφη. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή όπου 33 αλλοδαποί, με κυβερνήτη Αλβανό εντοπίστηκαν ανοιχτά του Ιονίου και χωρίς τη χρήση του συστήματος του ραντάρ VTS που παραμένει ανενεργό. Οι αρχές κάνουν λόγο για κύκλωμα που δραστηριοποιείται σε Αττική και Δυτική Ελλάδα, το οποίο οργανώνει την παράνομη είσοδο αλλοδαπών από την Τουρκία, έπειτα τους μεταφέρει σε Δυτική Ελλάδα και κυρίως στη Πρέβεζα και από εκεί τους στέλνει στην Ιταλία. Μέχρι σήμερα οι αρχές έχουν καταφέρει να συλλάβουν 13 άτομα.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της φύλαξης του Λιμανιού της Πάτρας; Αν ναι, με ποιους τρόπους και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Από πού θα αντληθούν τα σχετικά κονδύλια;

2. Γνωρίζετε ποιος είναι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα;

3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για τη λειτουργία του ραντάρ VTS και RTS του Λιμενικού της Πάτρας; Αν ναι σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

thebest.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,544ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα