Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Η Γ.Σ. του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών αποφάσισε τη συμμετοχή των μετεκπαιδευόμενων στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική  Απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Στις 20 Νοέμβρη η Γενική Συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών ανέδειξε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετεκπαιδευόμενοι Μηχανικοί στο ΚΕΣΕΝ, που δεν είναι αποσπασμένα από την υπόλοιπη ναυτική εκπαίδευση.

Στην ένταση των προβλημάτων έρχεται να προστεθεί και η παραίτηση των δύο ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα Ηλεκτρολογικά μαθήματα, με συνέπεια να αιωρείται ο Β’ κύκλος των υποψήφιων Β’ Μηχανικών, είτε με μη ολοκλήρωση του κύκλου, είτε με τη συγχώνευση δύο τμημάτων στα συγκεκριμένα μαθήματα. Παραμένει το πρόβλημα με την μη πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, παρότι έχει ψηφιστεί νόμος για πρόσληψη 29 μόνιμων εκπαιδευτικών στα ΚΕΣΕΝ, δεν έχει γίνει καμία.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με την διαρκή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, τις αδιαφανείς διαδικασίες χρήσεις των κονδυλίων από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης, που έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003, ενώ διαρκώ βρίσκουν έδαφος τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι συνάδελφοι Μηχανικοί επεσήμαναν:

Τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την συντριπτική πλειοψηφία του να είναι ωρομίσθιοι, τον αφανισμό των ναυτοδιδασκάλων,  την διαρκή απαξίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί σημειώσεις και βιβλία σε όλα τα μαθήματα, παρά τις υποσχέσεις του Γ.Γ. του ΥΕΝ από τον προηγούμενο κύκλο.

Παραμένει το πρόβλημα με το περιορισμό των μαθημάτων σε εμβόλιμες εξεταστικές, το επίδομα φοίτησης δεν έχει καταβληθεί στον  προηγούμενο κύκλο, για τους συνάδελφους που προέρχονται από την επαρχία να τους εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση στην Εστία Ναυτικών με μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ παραμένει το πρόβλημα της καθαριότητας.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε: τη συμμετοχή των μετεκπαιδευόμενων στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική  Απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Χαιρετίζει τη στάση του συνάδελφου Μηχανικού Σταύρου Παπαδάκη που υπηρετούσε στη Φρεγάτα «Ναβαρίνο» και βγήκε στην αναφορά αρνούμενος τη συμμετοχή του στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε για όλα τα παραπάνω, την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΕΝ και την άμεση συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων μας.

Διεκδικούμε: 

 1. Αλλαγή του Κανονισμού Σπουδών του ΚΕΣΕΝ και του συστήματος αξιολόγησης και απουσιών των μετεκπαιδευόμενων, όπως απουσίες που γίνονται για υπηρεσιακούς λόγους πχ. ΥΝΜ, ΑΝΥΕ κ.ά
 2. Άμεση φοίτηση όλων των συναδέλφων με τη δημιουργία νέων τμημάτων μέχρι 25 άτομα και η Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων υπηρεσιακά να ενημερώνει το ΚΕΣΕΝ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων των συναδέλφων από την ΑΝΥΕ όπως και η αιτιολόγηση με νομολογία τυχόν απόρριψης.
 3. Αναβάθμιση της Μετεκπαίδευσης με αλλαγή της διδασκόμενης ύλης και την πραγματοποίηση σεμιναρίων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας , αύξηση των εργαστηριακών ωρών με παράλληλη μείωση των θεωρητικών ωρών και αλλαγή του  τρόπου των εξετάσεων. Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Ανοικτή στην πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους και τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αναρτιούνται ηλεκτρονικά
 4. Κατάργηση του ορίου μαθημάτων στις εμβόλιμες εξεταστικές περιόδους. Διεξαγωγή εμβόλιμης εξεταστικής αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του Καλοκαιριού. Κατάργηση της πενταετίας που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των κύκλων.
 5. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας να μεριμνήσουν για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Ναυτικών Μητρώων στην κατάθεση και έκδοση των πιστοποιητικών από τους συναδέλφους καθώς και την πληροφόρηση των μετεκπαιδευόμενων για τον τρόπο ανανέωσης των πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας.
 6. Συγγραφή εγκεκριμένων σημειώσεων για κάθε μάθημα των κύκλων Μηχανικών Α’ και Β΄ Τάξεως (βάση της καθορισμένης βιβλιογραφίας του νέου προγράμματος σπουδών).
 7. Να επανέλθει η καταβολή του επιδόματος όπως γινόταν από το ΚΕΣΕΝ, με την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου και αύξηση του στο 80% του βασικού μισθού του αντίστοιχου διπλώματος
 8. Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας, Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς Καθώς και Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ.
 9. Κατάργηση του Π.Δ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
 10. Να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ όλοι οι Μετεκπαιδευόμενοι στο ΚΕΣΕΝ και οι εισφορές να καλύπτονται από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ).
 11. Δωρεάν στέγαση των μετεκπαιδευόμενων από την επαρχία στην Εστία Ναυτικών και επίδομα στέγασης για όσους δεν μπορεί να καλύψει καθώς και Μειωμένα εισιτήρια μετακίνησης στον μόνιμο τόπο διαμονής τους σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
 12. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του ΚΕΣΕΝ και απολύμανσή του.
 13. Έλεγχο των οικονομικών του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΚΝΕ) και των κεφαλαίων του ΝΑΤ.
 14. Κατάργηση του νόμου 4150/2013 για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», της Υπουργικής Απόφασης (3522.2/08/2013) «Κανονισμός για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».
 15. Κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δημιουργούνται από την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΕΜΕΝ να ναυτολογούνται στα πλοία που ανήκουν στο ν.27/1975 όλοι οι ναυτεργάτες μέσω ΓΕΝΕ με Συλλογική Σύμβαση και Κοινωνική Ασφάλιση, κατάργηση των χαριστικών πράξεων και επιδοτήσεων των εφοπλιστών και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ.
 16. Να σταματήσει η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των άλλων κεφαλαίων που εποπτεύονται από το ΝΑΤ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΕΜΕΝ.
 17. Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση που αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά από χώρες όπως Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ουκρανία, Πολωνία, Ινδία, Λιθουανία και άλλες.
 18. Κατάργηση της άδικης/υψηλής φορολογίας των ναυτεργατών.
 19. Να λειτουργήσει πλήρως και για τους Γ Μηχανικούς το ΕRM

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ         ΕΠΙΤΡΟΠΗ         ΚΕΣΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,032ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα