Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η κλίμακα Μποφόρ (Beaufort)

Στην μετεωρολογία την ταχύτητα του ανέμου τη μετράμε σε m/s, σε km/h ή σε κόμβους (knots). Το 1806 ο Ιρλανδός Ναύαρχος Φράνσις Μποφόρ (Francis Beaufort) επινόησε μία κλίμακα για να μπορεί να περιγραφεί με ευκολία η ταχύτητα του ανέμου μεταξύ των ναυτικών και του απλού κόσμου. Η κλίμακα έχει 13 βαθμίδες από 0 έως 12 φτάνοντας μέχρι τα 117 km/h και ύψος κύματος μεγαλύτερο από 14 μέτρα. Πάνω από τα 117 km/h οι άνεμοι είναι επιπέδου τυφώνα και συνήθως χαρακτηρίζονται ώς θύελλα.

Τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966 το Επιβατηγό-Οχηματαγωγό πλοίο “Ηράκλειον” ιδιοκτησίας των αδελφών Τυλπάδου, καθώς ταξίδευε από την Κρήτη προς τον Πειραιά εν μέσω κακοκαιρίας, μπάζει νερά και βυθίζεται παρασύροντας στον βυθό τουλάχιστον 241 άτομα ενώ σώθηκαν μόλις 47. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός γιατί εκείνη την εποχή τα εισιτήρια κόβωνταν μέσα στο πλοίο και δεν υπήρχε ακριβής καταγραφή. Η ΕΜΥ είχε προβλέψει ανέμους 8-9 μποφόρ με ενίσχυση μέσα στη νύχτα στα 11. Παρ’ όλα αυτά, το πλοίο αναχώρησε κανονικά από το λιμάνι της Σούδας πέφτοντας πάνω στην κακοκαιρία που αποδείχθηκε μοιραία. Εκείνη την περίοδο ο ανταγωνισμός μεταξύ των πλοιοκτητών ήταν πολύ μεγάλος και τα καράβια ταξίδευαν χωρίς τις απαραίτητες διαπιστεύσεις από το υπουργείο.

Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, θεσπίστηκε στην Ελλάδα το απαγορευτικό απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιβάλλεται από το λιμενικό στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία υπό ελληνικής σημαίας, όταν υπάρχει πρόγνωση για ανέμους 9 μποφόρ και πάνω. Τα πλοία με ξένη σημαία μπορούν να ταξιδεύουν με οποιονδήποτε καιρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κλίμακα μποφόρ (εικόνα από el.wikipedia.org)

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,509ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
653ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα