Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η ΠΕΝΕΝ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η συμμετοχή μελών, φίλων και απόμαχων της θάλασσας στην ετήσια πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ για την κοπή της πίτας η οποία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΝΟ στις 12 Γενάρη 2019.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ Νίκος Κροκίδης ο οποίος απεύθυνε τις ευχές της Διοίκησης στην εκδήλωση και στον κλάδο μας για την νέα χρονιά, να είναι ειρηνική, αγωνιστική με θετικά και χειροπιαστά αποτελέσματα στα πολλά και συσσωρευμένα Ναυτεργατικά προβλήματα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ο οποίος μαζί με τις ευχές έκανε μια σύντομη και περιεκτική αναφορά στις εξελίξεις, τα προβλήματα και τα αγωνιστικά καθήκοντα που τίθενται για το Ναυτεργατικό κίνημα την νέα χρονιά.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

Διανύουμε μια περίοδο που στην διεθνή σκηνή εντείνεται ο οικονομικός και εμπορικός πόλεμος και κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων του διεθνούς ιμπεριαλισμού και των αντίστοιχων χωρών που έχουν κεντρικό ρόλο στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με Ρωσία – Κίνα αλλά και ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις διαγκωνίζονται για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά και στρατηγικά τους συμφέροντα, να αυξήσουν την στρατιωτική παρουσία τους, να επιβάλουν την διείσδυση και την επέκταση των μονοπωλιακών ομίλων τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούν πιστά.

Στα πλαίσια αυτών των αντιπαραθέσεων πυκνώνουν τα σύννεφα των πολεμικών αναμετρήσεων – αντιπαραθέσεων, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αισθητό και επικίνδυνο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Βόρειο Αφρική ενώ εστίες τέτοιων ανταγωνισμών παρατηρούμε σε διάφορα ακόμη σημεία του πλανήτη.

Στόχος των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού είναι η ακόμη μεγαλύτερη καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων διαφόρων χωρών, η αξιοποίηση των δρόμων για την μεταφορά των ενεργειακών τους αποθεμάτων, ο έλεγχος και η υποταγή χωρών που θέλουν να εντάξουν στις σφαίρες επιρροής τους για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Στην κατεύθυνση αυτή υποδαυλίζουν θρησκευτικές, εθνικιστικές και άλλες διαφορές. Οι ίδιες αυτές δυνάμεις διεκδικούν ρόλο σωτήρα σε διάφορες χώρες και δεν διστάζουν προκειμένου να πετύχουν τους τυχοδιωκτικούς τους σχεδιασμούς να επεμβαίνουν και πολεμικά σε χώρες.

Χαρακτηριστικές από την πλευρά αυτή είναι οι εξελίξεις και οι ανταγωνισμοί στην Συρία όπου οι εμπλεκόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε – Ρωσία – Κίνα  ερίζουν διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο και αυξημένη κερδοφορία για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους, μη διατάζοντας να αιματοκυλήσουν μια ολόκληρη χώρα, την Συρία. Το ίδιο είχαν κάνει κατά το παρελθόν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν κ.α.

Οι ανταγωνισμοί και οι ιμπεριαλιστικές αυτές επεμβάσεις έχουν οδηγήσει την χώρα αυτή στην καταστροφή, την διάλυση, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες και οδηγήθηκαν στην προσφυγιά.

Την ίδια στιγμή οι υπεύθυνοι αυτής της ανείπωτης καταστροφής ΗΠΑ – Ε.Ε – ΝΑΤΟ μαζί με την Ρωσία, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας (ISIS), στα αποκαΐδια της καταστροφής έχουν στραμμένα τα μάτια τους στον υπόγειο πλούτο αυτής της χώρας και στην γεωστρατηγική θέση της και διεκδικούν καθεμία μερίδιο για την επόμενη μέρα!

Την ίδια στιγμή η Ε.Ε που αυτοδιαφημίζεται ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης σφραγίζει τα σύνορά της, επιτρέπει να χάνονται χιλιάδες ζωές αθώων προσφύγων και μεταναστών στην Μεσόγειο και το Αιγαίο και εφαρμόζει μια ρατσιστική και αντιμεταναστευτική πολιτική που ανοίγει τα φτερά στην ακροδεξιά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου αναπτύσσονται αντιλήψεις στην βάση των ακροδεξιών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών θέσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε τάσσεται στο πλευρό αυτού του ιμπεριαλιστικού μπλοκ από την μια εφαρμόζοντας την σκληρή μνημονιακή πολιτική του ευρωενωσιακού πολιτικού κατεστημένου και από την άλλη παρέχει νέες στρατιωτικές βάσεις, υπηρεσίες και διευκολύνσεις καθιστώντας την χώρα μας προτεκτοράτο των ΗΠΑ και με τον τρόπο αυτό εκθέτει σε σοβαρότατους κινδύνους την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την ίδια την ασφάλειά της.

Το μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή μας οφείλει να παρέμβει και η δική του συμβολή πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού μαζικού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να θέσει ως στόχους την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τις επιθετικές πολεμοχαρείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την απομάκρυνση των βάσεων, την μη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε νατοϊκή επιχείρηση, την έξοδό μας από αυτόν τον επιθετικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ και την χάραξη μιας ανεξάρτητης πολιτικής.

Ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις η κατάσταση στην χώρα για τον λαό, τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα για την μετά μνημονίων περίοδο παραμένει το ίδιο δυσοίωνη αφού όλο το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο παραμένει σε ισχύ όπως και οι αντίστοιχοι εφαρμοστικοί νόμοι.

Πέρα από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης όλο το αντιλαϊκό και αντεργατικό οπλοστάσιο και οι δεσμεύσεις είναι εδώ και εφαρμόζονται πιστά τόσο από την σημερινή αλλά και από την αυριανή κυβέρνηση…..

Αυτό αφορά τα εργατικά δικαιώματα (ΣΣΕ – εργασιακές σχέσεις – ευέλικτες μορφές εργασίας), την πολιτική του ξεπουλήματος του δημόσιου και παραγωγικού πλούτου της χώρας μας, την φοροληστεία, την υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, τα ματωμένα πλεονάσματα, την αποπληρωμή του χρέους, των περικοπών στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

Κατά συνέπεια οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα η οποία μας δείχνει ότι και η μεταμνημονιακή περίοδος θα είναι εξίσου δύσκολη για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Αντίθετα, την ίδια περίοδο που τσακίστηκαν τα εργατικά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αποδείχνεται περίτρανα ότι δεν πλήρωσε όλη η κοινωνία τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της κατάρρευσης της χώρας. Μεγάλοι ωφελημένοι είναι το μεγάλο κεφάλαιο που πήρε ρεβάνς στις κατακτήσεις που είχε κερδίσει με τους αγώνες της η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα και ο λαός μας.

Δυστυχώς όλη την μνημονιακή περίοδο σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων έβαλε πλάτη να υλοποιηθούν με την γραμμή και την στρατηγική που ακολούθησε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η ηγεσία των συνδικάτων και κυρίως οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Για αυτό θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες προκειμένου να υπάρξει μια αξιόλογη και επιβεβλημένη εργατική αντίσταση στην συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών, χρειάζεται η ανασυγκρότηση των συνδικάτων, της στρατηγικής και τακτικής, ενός νέου αγωνιστικού ταξικού σχεδιασμού, οργάνωσης και αντεπίθεσης που θα έχει στο επίκεντρο την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών και μνημονιακών μέτρων και ρυθμίσεων, που θα στηρίζει με συνέπεια τα εργατικά συμφέροντα και θα αντιπαλεύει την αστική και ευρωενωσιακή πολιτική του θεσμοθετημένου νεοφιλελευθερισμού και θα έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους. Η αλλαγή των συσχετισμών και η οργάνωση της πάλης από τα κάτω και την βάση είναι εφικτός και ρεαλιστικός δρόμος.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ναυτιλία και τα Ναυτεργατικά προβλήματα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε:

Στον χώρο της Ναυτιλίας η κυβερνητική πολιτική αποδείχνει ίσως πιο ανάγλυφα από αλλού την ταξική πολιτική της. Από την μια έχουμε έναν τεράστιο πλούτο που έχει δημιουργηθεί και οικοδομήθηκε στην βάση της πιο άγριας εκμετάλλευσης ελλήνων και αλλοδαπών Ναυτεργατών και βεβαίως σε ένα άθλιο αντιλαϊκό καθεστώς το οποίο διαχρονικά διαμόρφωσε το αστικό πολιτικό σύστημα σε συνεργασία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Αυτή η Ναυτιλία μεγαλούργησε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε και σήμερα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία και στηρίχθηκε στους παραπάνω αυτούς παράγοντες. Κατά συνέπεια είναι τα περί ευφυΐας, οξυδέρκειας, πρωτοτυπίας και επιχειρηματικού δαιμονίου των ελλήνων εφοπλιστών που διατυμπανίζουν οι ίδιοι και οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους κλακαδόροι και υποτακτικοί και τα ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ, είναι μύθος!!!

Μάλιστα αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, αντέγραψαν αστικές κυβερνήσεις σε διάφορες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες για να ενισχύσουν το εγχώριο εφοπλιστικό τους κεφάλαιο. Κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου η φοροασυλία, η εκτεταμένη μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία σε αλλοδαπούς Ναυτεργάτες τρίτων χωρών, η απόλυτη στήριξη στα διεθνή φόρουμ της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η υπονόμευση των δικαιωμάτων για τους εθνικούς Ναυτεργάτες και πλήθος ακόμη προκλητικών προνομίων.

Σε αυτή την Ναυτιλία, που η κυβέρνηση και το υπόλοιπο αστικό υποτακτικό πολιτικό προσωπικό εκθειάζει και διαφημίζει νυχθημερόν, υπάρχουν χιλιάδες έλληνες άνεργοι Ναυτεργάτες, παρά την κρίση οι εφοπλιστές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αυξάνουν την κερδοφορία τους, αναπτύσσουν ακόμη περισσότερο τον στόλο τους και βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας Ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα της ναυτιλιακής πολιτικής που ακολουθούν πιστά όλες ως σήμερα οι κυβερνήσεις της χώρας μας.

Από την μια η κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική προστατεύει και διαφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού την εφοπλιστική ανταγωνιστικότητα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και από την άλλη αναφορικά με τους ναυτεργάτες αρνείται να λάβει το παραμικρό μέτρο για την διογκούμενη ανεργία, διαλύει τα ασφαλιστικά τους ταμεία (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας – Οίκο Ναύτη) και με τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις έχει μετατρέψει τις συντάξεις σε βοηθήματα που αγγίζουν τα όρια της φτώχιας.

παράλληλα με διαδοχικά μέτρα και ρυθμίσεις ενισχύει και διευρύνει τα προνόμια των εφοπλιστών στην ποντοπόρο ναυτιλία, στην κρουαζιέρα αλλά και στην ακτοπλοΐα.

Συνεχίζεται η επίθεση στις θέσεις εργασίας όπως θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4150/2013 και τις υπουργικές αποφάσεις για τα ακτοπλοϊκά πλοία και Ε/Γ-Ο/Γ  διεθνών γραμμών.

Συνεχίζει να δίνει ειδικές συνθέσεις σε εκατοντάδες πλοία πετσοκόβοντας και εκεί την επάνδρωση, τις θέσεις εργασίας και τις οργανικές συνθέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των Ναυτεργατών και οδηγώντας την εντατικοποίηση της δουλειάς σε επικίνδυνα πλέον επίπεδα.

Μέσα στο 2019 θα έχουμε πολλά και σημαντικά πολιτικά και άλλα γεγονότα, βουλευτικές εκλογές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι Ναυτεργάτες πρέπει να βγάλουν τα δικά τους διδάγματα από την πολιτική των αστικών κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο τους, να μην δώσουν την ψήφο τους σε όλους αυτούς που έχουν οδηγήσει τα δικαιώματά τους στην καταβαράθρωση και την μεγάλη λαϊκή και κοινωνική πλειοψηφία των πολιτών στα όρια της φτώχιας!!

Να μην στηρίξουν με την ψήφο αυτές τις δυνάμεις που θα συνεχίσουν στην ίδια ρότα την ίδια πολιτική με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για τον λαό.

Ταυτόχρονα με αυτό το μήνυμα θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από τις εκλογές, εκεί που βρίσκεται η πραγματική διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η οργανωμένη πάλη, ο διεκδικητικός αγώνας, η μαζική συμμετοχή στους αγώνες στους δρόμους και στις απεργίες. Εκεί κυρίως θα κριθεί η πολιτική της λιτότητας, των περικοπών και της αποκατάστασης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε αυτόν τον δρόμο εμείς προσβλέπουμε με πίστη, αισιοδοξία  και ελπίδα και ο δρόμος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή τον ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, στον δίκαιο αγώνα τους, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, να ξεπεράσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής της ανάθεσης και της ηττοπάθειας και να στρατευτούν με το μάχιμο ταξικό κίνημα στους νέους αγώνες για τα δικαιώματά τους.

Στην εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ πήραν μέρος ο Γ.Γ του ΥΕΝ Τεμπονέρας Διονύσης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ράπτης Σταμάτης, ο Υπαρχηγός Ντούνης Θανάσης, ο Κλαδάρχης Ναυτιλιακής Πολιτικής Αρμπουνιώτης Νίκος, ο Διευθυντής Ναυτικής Εργασίας Ισαάκογλου Νίκος, ο απόστρατος Ναύαρχος Μανδελένης Βαγγέλης.

Από το ΚΙΝ.ΑΛ Καρράς Γιώργος, από την Λαϊκή Ενότητα το μέλος της Π.Γ Τόλιος Γιάννης, από την Πλεύση Ελευθερίας Κωνσταντοπούλου Ζωή, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δραγανίγος Αντώνης, από το ΕΕΚ Κουτσουμπός Θόδωρος, από το ΕΠΑΜ Παπαντωνίου Αντώνης. Αντιπροσωπεία του Δήμου Πειραιά με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μώραλη Γιάννη, ο Πρόεδρος του ΝΑΤ Κομματάς Ανδρέας.

Από τα Ναυτεργατικά σωματεία παρέστησαν από την ΠΕΠΕΝ – ΠΕΑΘΕΝ – ΠΣΟΑΕΝ – ΠΕΦΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Ο Νομικός Σύμβουλος της ΠΕΝΕΝ Γιώργος Κοντοσέας , ο Υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας της ΠΝΟ Καραντώνης Παντελής. Από τα Σωματεία Συνταξιούχων Πλοιάρχων και Μηχανικών, σύσσωμο το Προεδρείο και τα μέλη του Δ.Σ των Συνταξιούχων ΝΑΤ Κατωτέρων Πληρωμάτων, ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΑΝΠΥ, ο Γραμματέας του ΜΕΤΑ, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ταξικής Εργατικής Κίνησης, αντιπροσωπεία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας,  από το Δημοτικό Σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, από την ΟΡΜΑ, από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά, από τον Σύλλογο Ολυμπιτών Καρπάθου καθώς και από διάφορες Ναυτιλιακές Ακτοπλοϊκές εταιρίες.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,413ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα