Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η πιθανή εξέλιξη του καιρού μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη

Μετά και την πρόσφατη σοβαρή διαταραχή «εξπρές», η οποία ναι μεν πέρασε πολύ γρήγορα, προκάλεσε ωστόσο πολύ δυνατά καιρικά φαινόμενα, οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ώρες έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από διάφορες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα η οποία για πολλές ώρες δεχόταν πολύ δυνατές βροχές και καταιγίδες οι οποίες δημιούργησαν αρκετά σοβαρά προβλήματα στο νησί. Και στην Αττική πάντως, αν και η κακοκαιρία ήταν πολύ μικρής διάρκειας, είχαμε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης πολύ έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, συνοδεία θυελλωδών ριπών ανέμων (χαρακτηριστικές οι εικόνες από πτώσεις δέντρων στο Ηράκλειο αλλά και αρκετών ζημιών στον νομό).

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, πολύ γενικά μπορούμε να πούμε πως αν και κατά διαστήματα θα έχουμε κάποιες βροχές και καταιγίδες (φαινόμενα που θα έχουν επιλεκτικό χαρακτήρα), η πιθανότητα έλευσης κάποιας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής (δηλαδή κάποιας αξιόλογης φθινοπωρινής κακοκαιρίας) είναι πολύ μικρή τουλάχιστον μέχρι τις 24 με 25 Οκτώβρη.

Κάποιο καιρικό ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει το διάστημα 16/10 με 19/10 όπου θα έχουμε γενικά αρκετά άστατο καιρό στην χώρα μας. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 16/10 θα έχουμε επιλεκτική επιδείνωση του καιρού στην δυτική – βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και οριακά την βορειοδυτική Πελ/νησο, οπότε και θα εκδηλωθούν μέσα στην ημέρα βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα στο βόρειο Ιόνιο φαίνεται να χρειάζεται και μία παραπάνω προσοχή καθώς ήδη στην Κέρκυρα έχει πέσει πολύ νερό και είναι αρκετά πιθανό τα φαινόμενα να παρουσιάσουν και πάλι έντονο χαρακτήρα (θα πούμε λεπτομέρειες σε αναλυτική πρόγνωση).

Χάρτης υετού το ξημέρωμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο!! 

Προς το βράδυ της Παρασκευής, κάποια φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα θα επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, ενώ το ξημέρωμα του Σαββάτου 17/10, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι θα δέχονται τοπικά αξιόλογες βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο αναμένεται μία σημαντική άνοδος του υδραργύρου στην ανατολική και νότια Ελλάδα, η οποία όμως θα είναι πολύ πρόσκαιρη.

Από κει και ύστερα, το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα (18-19/10) φαίνεται ότι θα έχουμε μία κάπως πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού, λόγω μιας διαταραχής που θα περάσει πάνω από την περιοχή μας, ωστόσο και πάλι οι όποιες βροχές θα έχουν αρκετά τοπικό χαρακτήρα και θα επηρεάζονται κυρίως οι πιο κεντρικές και νότιες περιοχές (Στερεά Ελλάδα, Πελ/νησος, Κρήτη και ίσως τοπικά Θεσσαλία, Σποράδες και κεντρική Μακεδονία). Τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη ένταση.

Το πιο αξιόλογο γεγονός εκείνο το διήμερο, θα είναι η πρόσκαιρη αλλά πολύ σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε καθαρά φθινοπωρινά επίπεδα, καθώς οι μέγιστες τιμές στα κεντρικά και βόρεια δύσκολα θα ξεπεράσουν τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου (στα δυτικά και νότια θα κυμαίνονται λίγο πιο ψηλά), ενώ οι ελάχιστες στα βόρεια θα πέσουν κάτω από τους 10 βαθμούς ακόμα και στις πεδινές περιοχές. Η πτώση αυτή της θερμοκρασίας θα συνδυαστεί και με μέτριας έντασης βοριάδες στο Αιγαίο που δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 Μποφόρ.

Διάταξη αερίων μαζών τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα σύμφωνα με το παγκόσμιο αριθμητικό προγνωστικό μοντέλο καιρού GFS. Ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βόρεια, εκτοπίζουν τις πιο θερμές και ρίχνουν πρόσκαιρα αισθητά την θερμοκρασία!!

Από κει και ύστερα για το 3ο δεκαήμερο του μήνα σε γενικές γραμμές φαίνεται να συμβαίνει το εξής:

Η δυτική Ευρώπη καθ’ όλη την διάρκεια του δεκαημέρου φαίνεται ότι θα βιώνει άκρως φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, θα εισέρχονται στο δυτικό κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου και θα δίνουν πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και τοπικά σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα σε μεγάλα υψόμετρα της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας, αναμένεται να πέσουν και οι πρώτες πολύ πυκνές χιονοπτώσεις για φέτος.

Ενώ λοιπόν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά, θα κατηφορίζουν από τον βόρειο Ατλαντικό προς την δυτική Ευρώπη, αυτό θα προκαλέσει το «σκάψιμο» του υποτροπικού Αντικυκλώνα από την βόρεια Αφρική, προς την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταφέροντας παράλληλα και σχετικά θερμές αέριες μάζες και ανεβάζοντας αρκετά τον υδράργυρο (κατά πάσα πιθανότατα πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα).

Έτσι λοιπόν φαίνεται πως ο καιρός το μεγαλύτερο διάστημα του 3ου δεκαημέρου, θα κυλήσει πολύ ομαλά στην χώρα μας, με καλές γενικά καιρικές συνθήκες και πιθανώς υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μία πιθανή ημερομηνία όπου φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει, είναι το διάστημα 28 με 31 Οκτώβρη, οπότε και υπάρχει ένα ενδεχόμενο μεταβολής του καιρού σε πιο φθινοπωρινό σκηνικό (θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες).

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο το γεγονός πως όλα τα παραπάνω αποτελούν μία προσπάθεια ερμηνείας της τάσης που έχει ο καιρός για το υπόλοιπο του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ΔΕΝ πρόκειται για πρόγνωση αλλά για εκτίμηση. Είναι προφανές ότι με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα υπάρξουν αλλαγές είτε μικρές είτε πιο μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας καθημερινές προγνώσεις (όπως γίνεται πάντα) που θα περιγράφουν τον καιρό της επόμενης ημέρας με την λεπτομέρεια που χρειάζεται. Μείνετε συντονισμένοι!!

 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,574ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
658ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα