Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η ρύπανση από το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ απειλεί την Πάρο

Τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα στην Πάρο, καθώς η ρύπανση που προέρχεται από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Τρία ειδικά σκάφη απορρύπανσης μαζί με ένα σκάφος του λιμενικού επιχειρούν να περιορίσουν τη ρύπανση στον κόλπο της Παροικιάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ωρολογιακή βόμβα από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», που εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στον βυθό, στη θαλάσσια περιοχή Πόρτες, φαίνεται πως απειλεί σοβαρά πλέον τις γύρω ακτές του νησιού. Η δημοτική αρχή ενημέρωσε τους πολίτες και τους επισκέπτες έπειτα από 12 μέρες, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας έκλεισε χαλαρά ραντεβού με τον δήμαρχο του νησιού για να συζητήσουν το θέμα στις 6 Ιουλίου.

άτοικοι και επισκέπτες εκφράζουν την ανησυχία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο χειρισμός του θέματος διχάζει, καθώς κάποιοι θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να μη βλάψουν τον τουρισμό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πώς είναι η ευκαιρία να λυθεί οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δρομολογηθεί η ανέλκυση του ναυαγίου από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων που είχε μάλιστα προχωρήσει σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό. Όμως ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης προχώρησε στην κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και ο διαγωνισμός παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Στη διακήρυξη του διαγωνισμού γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο ναυάγιο, τόσο για το περιβάλλον, όσο και στην ναυσιπλοΐα. Το κόστος που θα επιβάρυνε τον δημόσιο προϋπολογισμό ανερχόταν στα 1.240.000,00 ευρώ.

Αντιπαραθέσεις

Το θέμα προκαλεί πέραν τον άλλων πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πάρου μιλάει για «εμφάνιση σποραδικών ρύπων στη θαλάσσια περιοχή και ακτογραμμή της Παροικιάς».

Υποστηρίζει ότι από τις «12/06/2020 οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά η Λιμενική Αρχή για την ύπαρξη μικρής έκτασης ρύπανσης στην παράκτια περιοχή της Παροικιάς, πραγματοποιούνται έλεγχοι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ενώ ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια Δ/νση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.

»Ο Δήμος Πάρου προέβη σε περισυλλογή των ρύπων από την ακτογραμμή και έκτοτε διενεργεί ελέγχους και καθαρισμούς όπου απαιτείται, ενώ έχει προγραμματίσει δειγματοληψία και ανάλυση των θαλάσσιων υδάτων. Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με ειδική αντιρρυπαντική εταιρεία, διενεργεί συνεχείς έρευνες με ειδικό σκάφος και επεμβαίνει όπου και εφόσον απαιτείται σε καθαρισμό του θαλάσσιου χώρου. Επιπλέον, στην περιοχή του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, το Λιμενικό Σώμα, με ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, εκτελεί καθημερινές εργασίες καθαρισμού με διελεύσεις και χρήση απορροφητικών υλικών.

»Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών συντάσσεται δικογραφία κατά των υπαιτίων. Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας – καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Η αντιπολίτευση

Αντίθετα η Λαϊκή Συσπείρωση που είναι η αντιπολίτευση στον Δήμο τονίζει σε ανακοίνωσή της πώς «γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η λύση των προβλημάτων δεν είναι να τα βάζεις κάτω από το χαλί.

Σημειώνει πώς το δόγμα Ραγκούση που έλεγε ότι «το συμφέρον του τόπου είναι να ξεχάσουμε το ναυάγιο» ήταν ανάληψη μεγάλης πολιτικής ευθύνης που σημαδεύει τις εξελίξεις έως σήμερα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης είναι υπόλογος για την ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού που ήταν προγραμματισμένος για τις 27/1/2020. Προφανώς οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι διαχρονικές, αφού πάντα «έκλεινε το μάτι» στα εφοπλιστικά συμφέροντα και παρέβλεπε την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων.

»Οι ευθύνες για την ρύπανση μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης είναι δεδομένες. Ο ένοχος και οι συνεργοί του επίσης.Απαιτούμε να συνεχίσει και να ενισχυθεί η παρουσία μέσων και μέτρων αποτροπής και αντιμετώπισης της όποιας ρύπανσης του κόλπου της Παροικίας, των ακτών της και της ευρύτερης περιοχής με την ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας.

»Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για τον ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό ανέλκυσης του ναυαγίου. Καλούμε το παριανό λαό να διεκδικήσει δυναμικά την απομάκρυνση του ναυαγίου, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος , την προστασία της υγείας κατοίκων και επισκεπτών πολύ περισσότερο τώρα, που εικάζεται ότι μετά την 20ετία η ιδιοκτήτρια εταιρία δεν θα έχει καμιά ευθύνη.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η τοπική ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει τα παρακάτω:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δια του υπουργού Γ. Πλακιωτάκη, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις εφοπλιστών και ασφαλιστικών εταιρειών, κατάργησε την Δημόσια Αρχή Λιμένων που είχε ιδρυθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωσε το μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του ΣΑΜΙΝΑ (27-1-2020) παρά τη διαπιστωμένη ρύπανση από την πιο πάνω Αρχή, από το Δεκέμβριο του 2019 και μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες της Αρχής στον εκάστοτε υπουργό Ναυτιλίας με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Και αυτά, την ώρα που οι Δήμοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού των Κυκλάδων καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να προσελκύσουν επισκέπτες, διαφημίζοντας την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και τις καθαρές τους θάλασσες.»

»Η ρύπανση που προκαλεί καθημερινά το ΣΑΜΙΝΑ δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και ο αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους των νησιών μας που βλέπουν να προστίθεται στον κίνδυνο του κορωνοϊού και η μόλυνση των ακτών μας από πετρελαιοειδή. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα αντιμετωπίζοντας τις πηγές της ρύπανσης και όχι το σύμπτωμα, που είναι οι επιφανειακές πετρελαιοκηλίδες.»

»Ο Δήμος Πάρου, που ορθώς επαναφέρει το αίτημα ανέλκυσης του ναυαγίου, καλείται να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά και να καλέσει τον υπουργό Ναυτιλίας να επισκεφθεί άμεσα την Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τη σοβαρότητα του προβλήματος, αντί να προγραμματίζει συνάντηση με τον κ. Γ. Πλακιωτάκη στις 6 Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε μπορεί να έχει συμβεί εκτεταμένη και καταστροφική ρύπανση.»

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,704ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα