Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Η Βενετία απαγορεύει τα κρουαζιερόπλοια από το ιστορικό κέντρο

Οι ιταλικές αρχές ενέκριναν την απαγόρευση εισόδου των κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα του πολιτιστικού οργανισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τα μεγάλα πλοία θα πρέπει τώρα να αγκυροβολούν στο βιομηχανικό λιμάνι της πόλης έως ότου βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι τα πλοία προκαλούν ρύπανση και διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης, η οποία πάσχει από τακτικές πλημμύρες.

Την Τετάρτη, οι Ιταλοί υπουργοί συμφώνησαν ότι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και τα εμπορευματοκιβώτια δεν θα μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στο κανάλι Giudecca της πόλης, το οποίο οδηγεί στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini χαιρέτισε την κίνηση, την οποία χαρακτήρισε ως «σωστή απόφαση την οποία περίμενε χρόνια».

Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει «πρόσκληση για ιδέες» για έναν εναλλακτικό τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στην πόλη.

Τα κρουαζιερόπλοια επί του παρόντος δεν μπορούν να εισέλθουν στη Βενετία λόγω περιορισμών του κοραναϊού, αλλά η απουσία τους από τότε έχει αποδοθεί στη βελτίωση της ποιότητας του νερού στις λιμνοθάλασσες.

Πίεση για την απαγόρευση των μεγάλων σκαφών δημιουργήθηκαν το 2019 μετά από ένα ατύχημα που έγινε με κρουαζιερόπλοιο το οποίο έπεσε σε προβλήτα της πόλης, τραυματίζοντας πέντε άτομα. Ωστόσο, δεν βρέθηκε μόνιμη λύση.

Οι προηγούμενες πρωτοβουλίες για τη διακοπή της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων απέτυχαν επίσης. Το 2013, η κυβέρνηση απαγόρευσε πλοία που ζύγιζαν περισσότερους από 96.000 τόνους από το κανάλι Giudecca, αλλά η νομοθεσία ανατράπηκε αργότερα.

Άλλα σχέδια για εκτροπή κρουαζιερόπλοιων από το κέντρο της Βενετίας ανακοινώθηκαν το 2017 αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,701ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα