Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ.(IERAPETRA L.)

Πλώρη με το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. για το ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ.

MADE IN JAPAN. Μία φράση η οποία για τους περισσότερους από εμάς, περικλείει πολλά κι εξίσου σημαντικά πράγματα. Αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, στιβαρότητα, είναι τρεις έννοιες από τις πολλές που πηγάζουν μέσα από αυτή την φράση. Στον τομέα της ναυπηγικής, ταυτίζεται με την εμπειρία και την τελειότητα. Έτσι, όταν αναφερόμαστε σε πλοίο το οποίο έχει ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία, είμαστε σίγουροι πως μιλάμε για ένα πλοίο το οποίο μπορεί να πλεύσει και στις πιο δύσκολες θάλασσες αλλά και να ταξιδεύει σε αυτές για πολλά χρόνια. Στην χώρα μας αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές <<εμπιστεύτηκαν>>  την  χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, επενδύοντας στην αγορά τέτοιων σκαριών κι έτσι σήμερα έχουμε την χαρά να καμαρώνουμε πολλά από αυτά, τα οποία ταξιδεύουν στα ελληνικά πελάγη.  Τα περισσότερα από αυτά έχουν υποστεί μετασκευή μικρότερης ή μεγαλύτερης  έκτασης, χωρίς όμως να έχουν χάσει εν τέλει την όμορφη ναυπηγική τους γραμμή.

Το www.ellinikiaktoploia.net συνεχίζοντας  τον κύκλο των αφιερωμάτων στα πλοία της ακτοπλοΐας μας, αυτή την φορά επιλέγει να σας παρουσιάσει μέσα από ένα ταξίδι στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, της Σάμου και της Ικαρίας, το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. Έναν ακούραστο εργάτη του Αιγαίου μας, που έχει κατορθώσει να πλέει 17 ολόκληρα χρόνια στις θάλασσες μας, έχοντας ταξιδέψει στους πιο δύσκολους από πλευράς προσέγγισης αλλά συνάμα και στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς, φέροντας όπως πάντα εις πέρας την οποιαδήποτε αποστολή που του έχει ανατεθεί. Έχει δρομολογηθεί στην άγονη των Δωδεκανήσων για πολλά χρόνια κι επίσης έχει συμμετάσχει σε επιχείρηση απεγκλωβισμού αμάχων, μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες από τον Λίβανο το 2006. Ένα πλοίο με πλούσιο βιογραφικό, που δεν διαθέτει τις ταχύτητες, τις ανέσεις και τις ευκολίες χειρισμού των σύγχρονων ναυπηγημάτων, αλλά διαθέτει <<ψυχή>>  και σθένος και συνεχίζει να ταξιδεύει με υπερηφάνεια και ζήλο, εξυπηρετώντας με συνέπεια πολλά από τα ακριτικά νησιά μας.

Σεπτέμβριος του 2012 και βρίσκουμε το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. να είναι δρομολογημένο στην γραμμή της Σάμο-Ικαρίας. Με 3 δρομολόγια την εβδομάδα εξυπηρετεί την Ικαρία και την Σάμο, με ενδιάμεσους σταθμούς την Σύρο και τους Φούρνους. Για πολλά από αυτά τα νησιά αποτελεί έναν <<πνεύμονα>> ζωής, αφού αποτελεί τον μοναδικό τρόπο σύνδεσης τους (συγκοινωνία) με την ηπειρωτική Ελλάδα διαμέσου του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, αυτό του Πειραιά. Αυτό το δρομολόγιο θα ακολουθήσουμε κι εμείς για να δούμε από κοντά και να καταγράψουμε όλες τις δυσκολίες της συγκεκριμένης γραμμής, αλλά και να αφουγκραστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί μας προσεγγίζοντας τα λιμάνια αυτά.

Παρασκευή 14/9/2012 και σύσσωμη η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net ετοιμάζεται για τον απογευματινό της απόπλου, με το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ.  Αρχικός προορισμός μας, η πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά και συγκεκριμένα ο χώρος δίπλα από τις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη. Εκεί συναντάμε το πλοίο δεμένο να μας περιμένει, για να μας ταξιδέψει στο ανατολικό νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας. Λίγα λεπτά πριν τις 18:00, βρισκόμαστε μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου και είμαστε έτοιμοι να επιβιβαστούμε σε αυτό. Χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών επιβιβαζόμαστε και κάνοντας  χρήση της κυλιόμενης σκάλας, ανεβαίνουμε στα κοινόχρηστα καταστρώματα. Πρώτη μας στάση η Reception, εκεί όπου μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος του ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. cpt Νικόλαος Κορρές και ο Προιστ. Αρχιθαλαμηπόλος, κ. Διονύσιος Μπουνιάς, με το επιτελείο του. Με την βοήθεια του Αρχιθαλαμηπόλου κ. Διονυσίου Καλημέρη, ρυθμίζουμε τις πρώτες λεπτομέρειες του ταξιδιού και οδηγούμαστε στις καμπίνες μας. Η ώρα του απόπλου πλησιάζει κι έτσι οδηγούμαστε στην Γέφυρα του πλοίου, για να παρακολουθήσουμε από κοντά την διαδικασία της αναχώρησης. Η φόρτωση επιβατών και οχημάτων ολοκληρώνεται κι έτσι με την άδεια του PIREAUS TRAFFIC, στις 18:20 αναχωρούμε από το λιμάνι του Πειραιά. Έχοντας δίπλα μας να συμπλέει το άλλο πλοίο της ANEK LINES το ΠΡΕΒΕΛΗΣ, σε λίγα λεπτά μπαίνουμε στο separation. O καιρός είναι ιδανικός για το ταξίδι, αφού ο άνεμος δεν ξεπερνά σε ένταση τα 4 μποφόρ. Μέχρι να εξέλθουμε από το separation, γνωριζόμαστε με την υπόλοιπη ομάδα των Αξιωματικών Γέφυρας που την στελεχώνουν και αποτελείται, από τον Ύπαρχο cpt Eυάγγελο Κακλή, τον Υποπλοίαρχο cpt Eυάγγελο Σπιθάκη, τους Ανθυποπλοιάρχους cpt Ελένη Ρεκούτη και cpt Ιωάννη Τσικαλάκη καθώς και από τους Δόκιμους Πλοιάρχους  cpt Στυλιανό Μουρτζάνο και cpt Μαργαρίτα Καραγιώργη. Μία ομολογουμένως εξαιρετική ομάδα, όπως χρήζει να είναι η ομάδα της Γέφυρας ενός πλοίου που εξυπηρετεί την γραμμή αυτή. Ο ήλιος αρχίζει σιγά σιγά να δύει κι εμείς αφήνουμε για λίγο τον φιλόξενο χώρο της Γέφυρας, για να μεταφερθούμε στα εξωτερικά καταστρώματα και να απολαύσουμε από εκεί την όμορφη αυτή εικόνα. Πρώτος μας προορισμός, είναι το λιμάνι της αρχόντισσας και πρωτεύουσας των Κυκλάδων Ερμούπολης, όπου θα φτάσουμε λίγο πριν τις 23:30. Με ταχύτητα που αγγίζει τους 16,5 κόμβους,  αφήνουμε το στενό Κέας και Κύθνου και χαράσσουμε πορεία προς την Σύρο.

Στις 23:20 βρισκόμαστε έξω από τα φανάρια του λιμανιού της Ερμούπολης και είμαστε έτοιμοι για να εισέλθουμε σε αυτό. Με μια εντυπωσιακή αριστερόστροφη μανούβρα, ο cpt Νίκος δένει το πλοίο στον ντόκο μπροστά από το Καζίνο της Σύρου και αρχίζει αμέσως η αποβίβαση. Η ιδανική ώρα που αποπλέει το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, εξυπηρετεί πολλούς από τους οδηγούς φορτηγών Δ.Χ. κι έτσι λόγω της αυξημένης κίνησης,  θα διαρκέσει λίγο παραπάνω η παραμονή μας στην όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Στις 23:50 έχουμε ολοκληρώσει την φορτοεκφόρτωση και είμαστε έτοιμοι να αναχωρήσουμε για τον επόμενο μας προορισμό, που είναι το ένα από τα 2 λιμάνια της Ικαρίας στα οποία και θα προσεγγίσουμε, αυτό του Εύδηλου. Αφήνοντας πίσω μας το νησί της Διδύμης, χαράσσουμε γραμμή για την Ικαρία. Το απαλό αεράκι που πνέει, μας συνοδεύει καθόλη την διάρκεια του ταξιδίου.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τις καμπίνες για να «ανεφοδιαστούμε» με δυνάμεις και να χαλαρώσουμε από τον καθημερινό φόρτο της δουλειάς, στις 3:30 το πρωί ανεβαίνουμε πάλι στην Γέφυρα, για να παρακολουθήσουμε με την σειρά όλες τις αφιξοαναχωρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε μέχρι τον τελικό μας προορισμό, που είναι το λιμάνι του Βαθιού στη Σάμο. Πέντε λεπτά αργότερα, στις 3:35 μπαίνουμε στο λιμάνι του Εύδηλου και με αριστερή στροφή δένουμε στον ντόκο. Έχοντας ακούσει κατά καιρούς διάφορα όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες των λιμανιών της γραμμής αυτής καθώς και των συνθηκών που επικρατούν εκεί, διαπιστώνουμε από κοντά όλα αυτά που μας έχουν πει και που μας έχουν περιγράψει. Η εκφόρτωση επιβατών και οχημάτων πραγματοποιείται σε ένα πολύ μικρό και στενό κομμάτι του προβλήτα αν θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι, αντικρίζοντας τον για πρώτη φορά. Λιμενικοί και άνθρωποι του πληρώματος πασχίζουν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιβάτες και οχήματα να αποβιβασθούν από το πλοίο, σε έναν χώρο όπου δύσκολα θα μπορέσουν να περάσουν δύο οχήματα με αντίθετη πορεία. Παρόλα αυτά και με περίσσεια δύναμη καλής διάθεσης, στις 4:10 το πρωί ολοκληρώνεται η φορτοεκφόρτωση και συνεχίζουμε το ταξίδι για τον επόμενο μας προορισμό, το λιμάνι στον Άγιο Κήρυκο.

Στις 5:05 το πρωί φτάνουμε στο δεύτερο λιμάνι της Ικαρίας, όπου εδώ οι λιμενικές εγκαταστάσεις από πλευράς χώρων και υποδοχής είναι καλύτερες όταν βέβαια το επιτρέπει και ο καιρός, όπως σήμερα. Γιατί υπάρχουν και ημέρες όπου ο δυνατός άνεμος, αναγκάζει το πλοίο να δέσει πάνω στο πλάτωμα που έχει ο κυματοθραύστης κι εκεί αρχίζει ένας αγώνας για να πάνε όλα καλά. Εμείς όπως αναγράφει και το μήνυμα στον κυματοθραύστη, βρισκόμαστε στο ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αποβίβαση. Στις 5:30 το πρωί είμαστε έτοιμοι αναχωρώντας για το επόμενο λιμάνι προορισμού, που είναι αυτό στους Φούρνους. Ένα νησί που πραγματικά <<ανασαίνει>>  σε κάθε κατάπλου πλοίου, αφού χάρις σε αυτό μεταφέρονται τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τα φάρμακα που τα έχουν πρωτίστως ανάγκη οι κάτοικοι του νησιού.

Στις 6:00 το πρωί, δένουμε στην μικρό ντόκο του νησιού και παρακολουθούμε από κοντά την φορτοεκφόρτωση. Άνθρωποι και υλικά αγαθά γίνονται ένα, αφού όλοι οι κάτοικοι του νησιού τρέχουν να βοηθήσουν ώστε να μεταφερθούν έγκαιρα κι άμεσα εκτός πλοίου, τα αγαθά εκείνα που έχουν προορισμό το νησί τους. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και εμείς ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το επόμενο λιμάνι προορισμού μας, που δεν είναι άλλο από το Καρλόβασι στην Σάμο.

Μετά από μία ώρα ταξιδίου, ο ήλιος έχει αρχίσει να ανατέλλει και να αναδεικνύει το πανέμορφο πράσινο τοπίο και τις άλλες ομορφιές του νησιού του Πυθαγόρα. Η καταπράσινη Σάμος έχει δοκιμαστεί πολλές φορές από το καταστροφικό μένος των πυρκαγιών, αλλά εν τούτοις συνεχίζει να παραμένει πανέμορφη και να αποτελεί έναν όμορφο προορισμό για διακοπές κι όχι μόνο. Στο πλευρό μας πάντα, βρίσκεται ο cpt Νίκος ο οποίος μας αφηγείται με τον δικό του ξεχωριστό και περιγραφικό τρόπο, διάφορα περιστατικά γύρω από τον χώρο της ακτοπλοΐας κι όχι μόνο. Το όνομα του cpt Νίκου έχει συνδεθεί άρρηκτα με το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. τα τελευταία χρόνια και οι εμπειρίες του από όλα αυτά τα ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει με το πλοίο, αποτελούν για εμάς χρήσιμα εφόδια για να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του πλοίου. Ένας πραγματικός καπετάνιος -θρύλος του Αιγαίου μας που τον διακρίνουν η εμπειρία, η ναυτοσύνη και η αγάπη του για αυτό που έχει επιλέξει να υπηρετεί, χρόνια τώρα. Εμείς καθόλη την διάρκεια του ταξιδίου, τον είχαμε δίπλα μας και τον αισθανθήκαμε σαν <<δάσκαλο>> και πραγματικά μας εντυπωσίασε ο χαρακτήρας του και η αγάπη που έδειξε προς εμάς.

Στις 7:30 το πρωί μπαίνουμε στο λιμάνι του Καρλοβασίου και δένουμε στον ντόκο. Η παραμονή μας εδώ θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα νησιά λόγω μεταφορικού έργου, οπότε βρίσκουμε την ευκαιρία να κατέβουμε στο λιμάνι και να απολαύσουμε το όμορφο πρωινό τοπίο που μας περιβάλλει. Στις 8:20 παίρνουμε κάβους για τον τελικό μας προορισμό, που είναι το λιμάνι στο Βαθύ. Πλέοντας κοντά στα παράλια του νησιού, απολαμβάνουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας και αγναντεύουμε στο βάθος του ορίζοντα τα τουρκικά παράλια. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, μπαίνουμε στο κόλπο του Βαθιού και δένουμε με μια αριστερόστροφη μανούβρα στη νέα θέση πρόσδεσης μας που έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγο καιρό, στην τοποθεσία Μαλαγάρι. Το Μαλαγάρι, μέχρι τώρα αποτελούσε το εμπορικό λιμάνι στο Βαθύ και τα πλοία της γραμμής έδεναν ακριβώς απέναντι. Λόγω όμως της συχνής προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της θέσης πρόσδεσης των ακτοπλοϊκών πλοίων απέναντι στο Μαλαγάρι κι εμείς ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, δέσαμε στη νέα θέση. Εδώ θα παραμείνουμε μέχρι το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00, οπότε και θα αποπλεύσουμε επιστρέφοντας στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο χρόνος παραμονής μας στο νησί είναι αρκετός, οπότε λίγο πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση μας για να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές του νησιού, αποφασίζουμε να κάνουμε την γνωριμία μας με τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Ξεκινώντας από την πρύμη του πλοίου συναντάμε τους 2 καταπέλτες, αριστερά αυτός των επιβατών και στο κέντρο, αυτός των οχημάτων. Εισερχόμενοι στο κυρίως γκαράζ του πλοίου, διαπιστώνουμε την μεγάλη μεταφορική ικανότητα που έχει το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. η οποία σε συνδυασμό με το άνω γκαράζ αυξάνεται και φτάνει κατά προσέγγιση, τα 55 φορτηγά (main garage) και τα 110 Ι.Χ (upper garage). Επιστρέφοντας στην πρύμη και χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών, οδηγούμαστε μπροστά στις σκάλες (κυλιόμενες και μη), οι οποίες μας οδηγούν απευθείας στα κοινόχρηστα καταστρώματα του πλοίου.

Το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα που συναντάμε, είναι το Deck 6. Ο επιβάτης αυτό που αντικρίζει πρώτα σε αυτόν το χώρο, είναι το μεγάλο καθιστικό και η εντυπωσιακή Reception. Στον ίδιο χώρο επίσης, βρίσκουμε το κατάστημα του πλοίου, το λογιστήριο και το μικρό εκκλησάκι το οποίο συναντάμε σε πολλά από τα πλοία της ANEK LINES. Στον πρυμναίο χώρο του καταστρώματος  συναντάμε τον πρώτο μεγάλο χώρο με τα αεροπορικά καθίσματα, ενώ ο δεύτερος χώρος με τα αεροπορικά καθίσματα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην Reception και το μικρό εκκλησάκι. Ο υπόλοιπος χώρος του καταστρώματος καταλαμβάνεται από το άνω γκαράζ και από τις καμπίνες του πληρώματος.

Χρησιμοποιώντας τις σκάλες στο κέντρο του καθιστικού και του χώρου υποδοχής του Deck 6, ανεβαίνουμε ένα κατάστρωμα και συναντάμε το Deck 7. Ξεκινώντας την περιήγηση μας από την πρύμη, αρχικά θα συναντήσουμε τις τραπεζαρίες ενδιαίτησης του πληρώματος. Αμέσως μετά, στα δεξιά μας συναντάμε την κουζίνα του πλοίου μαζί με το εστιατόριο και αριστερά μας, το SELF SERVICE. Να σημειώσουμε εδώ ότι το εστιατόριο δεν χρησιμοποιείται, ενώ το SELF SERVICE είναι έτοιμο να καλύψει κάθε γαστρονομική επιθυμία των επιβατών, υπό την επιμέλεια και την φροντίδα του Αρχιμάγειρα του ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. κ. Ελευθέριου Κατσαρού και του επιτελείου του. Στο κέντρο του Deck 7, τον χώρο καταλαμβάνει το κυρίως σαλόνι του πλοίου συμπεριλαμβανομένου και του Bar. Άνετοι καναπέδες πλαισιωμένοι με τραπεζάκια και καρέκλες, είναι στην διάθεση του επιβάτη είτε για να καθίσει και να παρακολουθήσει τηλεοπτικά προγράμματα μέσα από τις τηλεοράσεις που υπάρχουν στον χώρο, είτε για να απολαύσει το ποτό ή, τον καφέ του διαβάζοντας παράλληλα το αγαπημένο του βιβλίο. Ο υπόλοιπος χώρος μέχρι την πλώρη, περιλαμβάνει καμπίνες 4κλινες, 2κλινες και καμπίνες LUX. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο κατάστρωμα αυτό, υπάρχει το Νοσοκομείο του πλοίου για τυχόν έκτακτα περιστατικά υγείας καθώς και οι 2 καμπίνες για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.)

Ανεβαίνοντας ένα ακόμη κατάστρωμα, φτάνουμε στο Deck 8. To πρυμναίο κομμάτι του καταστρώματος  καταλαμβάνουν, ο χώρος του ελικοδρομίου και το ανοικτό κατάστρωμα με τα παγκάκια για τους λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας. Στην συνέχεια και  με κατεύθυνση πάντα προς την πλώρη, οδηγούμαστε στους κλειστούς χώρους του καταστρώματος για να συναντήσουμε την Disco του πλοίου. Ένας χώρος εντυπωσιακός, που έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και σαν πολυχώρος και να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση. Στο κέντρο υπάρχει η πίστα της Disco, ενώ εκατέρωθεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, καναπέδες, ο χώρος του Dj και το Bar που μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους θαμώνες της Disco αλλά και τους επιβάτες του ανοικτού μέρους του καταστρώματος. Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στο κέντρο του Deck 8, συναντάμε άλλο ένα σαλόνι με πολυθρόνες καθώς και το Bar που το πλαισιώνει. Ένα άνετο σαλόνι που μπορεί να εξυπηρετήσει και να φιλοξενήσει, αρκετούς από τους επιβάτες του πλοίου. Με πορεία πάντα προς την πλώρη, συναντάμε ένα ακόμη μέρος των καμπινών των επιβατών καθώς και του πληρώματος. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το χειμερινό πρωτόκολλο του ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ., μαζί με το πλήρωμα, φτάνει τα 854 άτομα ενώ το καλοκαίρι αγγίζει τα 898 άτομα. Το πλοίο συνολικά διαθέτει 252 κρεβάτια. Φτάνοντας στο πλωριό μέρος του Deck 8 συναντάμε την Γέφυρα, μια κλασική γιαπωνέζικη κατασκευή με κλειστές βαρδιόλες. Η παλαιά και η νέα τεχνολογία συνεργάζονται άψογα και βρίσκονται συνέχεια κάτω από τις εντολές του Πλοιάρχου και των Αξιωματικών της Γέφυρας. Από εδώ επίσης, μπορούμε να θαυμάσουμε  την όμορφη και συνάμα κομψή πλώρη του πλοίου.

Είναι Κυριακή απόγευμα. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, όλα τα καλά διαρκούν λίγο οπότε κι εμείς πρέπει να αφήσουμε τις ομορφιές της Σάμου και να επιβιβαστούμε στο πλοίο για να επιστρέψουμε στον Πειραιά. Η φόρτωση έχει ξεκινήσει, πάντα υπό τις οδηγίες του Ύπαρχου cpt Βαγγέλη και του Ναύκληρου κ.Γεώργιου Θαλασσινάκη. Στους καταπέλτες  η ομάδα των οικονομικών με επικεφαλής τον Προϊστάμενο κ. Σταύρο Κονδύλη, ελέγχει τα εισιτήρια και φροντίζει για την επιβίβαση των επιβατών και των οχημάτων στο πλοίο. Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 18:00 το απόγευμα της Κυριακής 16/9/2012 κι εμείς παίρνουμε άγκυρες για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής. Έτσι μέχρι να φτάσουμε στο λιμάνι του Πειραιά προσεγγίζουμε διαδοχικά, τα λιμάνια στο Καρλόβασι (19:00), Φούρνοι (20:55), Αγ. Κήρυκος (21:30), Εύδηλος (23:00) κι Ερμούπολη (03:00).

Από το ταξίδι της επιστροφής θα θέλαμε να σταθούμε σε 2 γεγονότα που μας προξένησαν το ενδιαφέρον και <<άγγιξαν>> τις καρδιές μας. Το πρώτο γεγονός που θα μας μείνει αξέχαστο, είναι η προσέγγιση στο λιμάνι των Φούρνων. Εμείς μέσα στο σκοτάδι ετοιμαζόμαστε να προσεγγίσουμε τον μικρό αυτό ντόκο.  Κατά την διαδικασία της μανούβρας, βλέπουμε σχεδόν όλους τους κατοίκους του νησιού να είναι συγκεντρωμένοι στον προβλήτα για να υποδεχθούν το πλοίο και να αποχαιρετήσουν τους λιγοστούς επιβάτες από το νησί, που θα ταξιδέψουν με το πλοίο. Όλοι μαζί σαν μία οικογένεια, δίνουν το καλό κατευόδιο στους αγαπημένους τους ανθρώπους και παραμένουν  κοντά τους μέχρι την στιγμή που το πλοίο θα λύσει κάβους και θα αρχίσει να απομακρύνεται. Το δεύτερο γεγονός, είναι το πέρασμα μας από την Θύμαινα. Η Θύμαινα είναι ένα μικρό νησάκι δίπλα στους Φούρνους, με τους  λιγοστούς κατοίκους να παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν κόντρα στις αντιξοότητες και στις δύσκολες συνθήκες ζωής, των μικρών αυτών ακριτικών νησιών. Οι λιγοστοί αυτοί κάτοικοι του νησιού που πολλοί από εμάς θα τους χαρακτήριζαν ως Ήρωες, κατά το πέρασμα μας κοντά από το νησί τους μας έκαναν να νοιώσουμε ένα ρίγος και να πούμε πως υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν κι εκτιμούν την ύπαρξη της <<ζωής>> και της επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο, που τους παρέχει η τακτική θαλάσσια συγκοινωνία. Έτσι γύρω στις 21:15 κι ενώ πλέουμε κοντά στην Θύμαινα, οι κάτοικοι του νησιού αρχίζουν να χαιρετούν το πλοίο, αναβοσβήνοντας χαρακτηριστικά τα φώτα των σπιτιών και των αυτοκινήτων τους. Ένας τρόπος χαιρετισμού που εμπεριέχει το λιγότερο ίσως, ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το πλοίο και προς τον καπετάνιο του, που για άλλη μία φορά τους έδωσε <<ζωή>> και δεν τους λησμόνησε. Ο καπετάν Νίκος ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες προς τους κατοίκους, σφυρίζει τρεις φορές με την κόρνα του πλοίου και τους υπόσχεται πως, σε λίγες ώρες θα είναι και πάλι πίσω. Μία εικόνα που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μας και που θα πρέπει να την έχουν κατά νου και να την θυμούνται καλά, αυτοί που συχνά λησμονούν τους ακρίτες μας, τους ναυτικούς μας και τα πλοία που τους εξυπηρετούν και τους θυμούνται μόνο περιστασιακά.

Λίγο πριν την άφιξη μας στο μεγάλο λιμάνι, επισκεπτόμαστε τους αφανείς ήρωες του πλοίου που δεν είναι άλλοι από το πλήρωμα της μηχανής. Έτσι φτάνοντας στο Μηχανοστάσιο εκεί μας υποδέχονται, ο Α’ Μηχανικός κ. Κόντης Γεώργιος και ο Α/Β Μηχανικός κ.Τσολάκης Δημήτριος μαζί με την ομάδα τους. H εικόνα του Control Room δεν διαφέρει σε τίποτα από τα κλασικά control room των γιαπωνέζικων καραβιών. Χειριστήρια, ενδείξεις από τις μηχανές και τις ηλεκτρογεννήτριες και άλλα πολλά, συνθέτουν την εικόνα της <<καρδιάς>>  του ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. Με την ευκαιρία της επίσκεψης μας στο Μηχανοστάσιο, παραθέτουμε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου αλλά και κάποιες στιγμές από το παρελθόν του.

Το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. ναυπηγήθηκε το 1975 στην Ιαπωνία, στα Ναυπηγεία KANDA DOCKYARDS. Πρώτο του όνομα, ήταν το GREEN ARCH κι εκτελούσε δρομολόγια ανάμεσα στην Χιροσίμα και στην Οζάκα. Το 1982 αλλάζει όνομα, μετονομάζεται σε OKUDOGO No8 και αρχίζει να εκτελεί το δρομολόγιο ΚΟBE-MATSUYAMA.Το 1991 αγοράζεται από την ANEK LINES και με το όνομα ΚΥΔΩΝ, ξεκινά τα δρομολόγια στην γραμμή Πάτρα-Ιταλία. Το 1995 πραγματοποιείται στο πλοίο μία ευρεία μετασκευή στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μετονομάζεται σε ΤΑΛΩΣ  και συνεχίζει τα δρομολόγια του στην ίδια γραμμή. Το 1999 περνάει στην πλοιοκτησία της LANE SEA LINES, οπότε και παίρνει το σημερινό του όνομα ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. Με τα σινιάλα της LANE πραγματοποιεί δρομολόγια προς τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, την Σητεία και την Κασοκαρπαθία, ενώ στη λίστα των λιμανιών που προσεγγίζει προστίθεται και η Ρόδος. Το 2009 επιστρέφει στην ANEK LINES πραγματοποιώντας πολύωρα όσο και δύσκολα ταξίδια στα Δωδεκάνησα και την Κασοκαρπαθία. Στις 17 Δεκεμβρίου 2011 μετά από 9μηνο παροπλισμό, επιστρέφει στην ενεργό δράση δρομολογημένο στην γραμμή που το βρίσκουμε μέχρι σήμερα, αυτή της Σαμο-Ικαρίας.

Το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. έχει νηολόγιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, IMO 7429669 και κωδικό κλήσης SZIY. Το μήκος του φτάνει τα 137 μέτρα, ενώ το πλάτος του τα 22 μέτρα. Έχει βύθισμα 5,81 μέτρα. Κινείται από 2 μηχανές PIELSTICK  S.E.M.T. 16PC2-5V ισχύος 10400 ΒHP, η κάθε μία. Επίσης, διαθέτει 3 ηλεκτρογεννήτριες DAIHATSU και 1 bow thruster 600W. Στο δρομολόγιο του ταξιδεύει με ταχύτητα που αγγίζει τους 16,5 κόμβους.

Μετά από αυτό το ομολογουμένως όμορφο από πλευράς εικόνων και καταγραφής συναισθημάτων ταξίδι, φτάνουμε στο λιμάνι του Πειραιά γύρω στις 08:15 το πρωί της Δευτέρας, παρέα με τον «φίλο» μας κατά την αναχώρηση την Παρασκευή από το μεγάλο λιμάνι, το ΠΡΕΒΕΛΗΣ. Μαζί φύγαμε, μαζί ήρθαμε. Άλλο ένα πλοίο που είναι άξιο συγχαρητηρίων, αφού ταξιδεύει τώρα αυτό στην άγονη της Κασοκαρπαθίας, μια γραμμή που την έκανε  κάποτε το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. με λιγοστά «εφόδια».

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ. είναι ένα γιαπωνέζικο σκαρί το οποίο παρά την ηλικία του έχει καταφέρει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πραγματικός μαχητής, εξυπηρετεί τα νησιά του Ανατολικού μας Αιγαίου στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αποκτώντας κάθε ημέρα όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην δύσκολη αυτή αποστολή που του έχει ανατεθεί. Για εμάς υπήρξε άλλη μία ξεχωριστή όσο κι αξέχαστη εμπειρία ζωής και θα θέλαμε να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον cpt Νίκο και στην ομάδα του και είμαστε ευγνώμονες για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινα έτσι ώστε, το βαπόρι να είναι ετοιμοπόλεμο για να εξυπηρετήσει τόσο τους επιβάτες όσο και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών της Σαμο-Ικαρίας.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θελουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση του και είναι

Από την ΑΝΕΚ LINES
Τον κ.Ιωάννη Σ.Βαρδινογιάννη, Δ/νων Σύμβουλο
Τον κ.Σταύρο Αγγελιδάκη, Αρχιπλοίαρχο
Την κα Ειρήνα Σίμου, Δ/ντρια Marketing
Την κα Άννα Νικολακάκη, Δ/νση Marketing

Από το ΕΓ/ΟΓ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ.
Τον κ. Κορρέ Νικόλαο, Πλοίαρχο
Τον κ. Κακλή Ευάγγελο, Ύπαρχο
Τον κ. Κόντη Γεώργιο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Σπιθάκη Ευάγγελο, Υποπλοίαρχο
Την κα Ρεκούτη Ελένη, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Τσικαλάκη Ιωάννη, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Μπουνια Διονύσιο, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Καλημέρη Διονύσιο, Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Κονδύλη Στάυρο, Προϊστάμενο Οικονομικό
Τον κ. Παντιδάκη Εμμανουήλ, Φροντιστή
Τον κ. Κατσαρό Ελευθέριο, Αρχιμάγειρα
Τον κ. Εύαγγελο Σπανό, Ναύκληρο

Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα