Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ημέρα «κλειδί» η Δευτέρα για την Ακτοπλοΐα

Σε D-Day για το σύνολο της εγχώριας Ακτοπλοίας αναδεικνύεται η 20η Μαρτίου καθώς η πώληση ή μη ποσοστού ως 50,04% της Hellenic Sea Ways (HSW) θα αποτελέσει καθοριστική εξέλιξη για τις ισορροπίες, τη μελλοντική πορεία των εταιρειών του κλάδου και τη δυνατότητά τους να αποπληρώσουν ομαλά τον υψηλό δανεισμό τους.

Όπως είναι γνωστό, την Δευτέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 40,44% της HSW, το οποίο κατέχει η Πειραιώς. Στους τρεις ενδιαφερόμενους (Μινωικές Γραμμές, Fortress, Eagle Mind Shipping-Ηλιόπουλος) παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν, με το ίδιο τίμημα ανά μετοχή, πρόσθετο ποσοστό της τάξης του 9,6%, το οποίο ανήκει σε εταιρείες συμφερόντων Γ. Σ. Βαρδινογιάννη και Α. Αγαπητού.

Πρόκειται για όρο που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό. Οι δύο εκ των τριών ενδιαφερομένων (Fortress, Ηλιόπουλος) μπορούν να αποκτήσουν το 50,04% της HSW και εν συνεχεία να διαπραγματευτούν με τον έτερο μεγαλομέτοχο, Μινωικές Γραμμές, είτε συνεργασία, είτε την απόκτηση του ποσοστού του.

Στον αντίποδα, η εταιρεία του ομίλου Γκριμάλντι, κατέχοντας ήδη το 48,53% της HSW μπορεί να περιοριστεί στην κατάθεση προσφοράς για το 40,44%, που κατέχει η Πειραιώς.

Ακόμη και έτσι πάντως πρόκειται για ένα από τα πλέον δύσκολα εγχειρήματα αποεπένδυσης από non core business asset, που έχει αναλάβει η Πειραιώς με το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η δυσκολία του εγχειρήματος φάνηκε από την αρχή. Η Lazard, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης, ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι δεν μπορούσαν να διεξάγουν ουσιαστικό due diligence, καθώς ο πωλητής δεν ελέγχει την εταιρεία.  

Ως εκ τούτου, οι τρεις εναπομείναντες ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητικός οικονομικός και νομικός έλεγχος. Πρόκειται για δυσκολία που ενδεχομένως να επηρεάσει τόσο τον αριθμό, όσο και το τίμημα των δεσμευτικών  προσφορών.

Επιπρόσθετα, η κατοχή από την εταιρεία «Μινωικές Γραμμές» του ομίλου Γκριμάλντι του 48,5% της HSW  λειτούργησε αποτρεπτικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από περισσότερους παίκτες, ενώ αποτελεί ντεσαβαντάζ και για τις Fortress και Eagle Mind Shipping.

Το προβάδισμα του ομίλου Γκριμάλντι
Ο όμιλος Γκριμάλντι ξόδεψε, τον τελευταίο χρόνο, περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ,  για να αποκτήσει ένα πρόσθετο 15,1% της HSW, ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 48,5%. Η ισχυρή, ήδη, μετοχική του θέση και η αποδεδειγμένη διάθεσή του να αποκτήσει τον έλεγχο της HSW τον καθιστούν «φαβορί» για του εν εξελίξει διαγωνισμού.

Άλλωστε, φημολογείται, ότι υπέβαλε την καλύτερη, σε οικονομικούς όρους, μη δεσμευτική προσφορά, η οποία ενείχε, όμως, σειρά από αιρέσεις. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν η εταιρεία του Γκριμάλντι «μπιντάρει» με τίμημα ανά μετοχή αντίστοιχο της ενδεικτικής προσφοράς, αλλά χωρίς αιρέσεις, θα είναι σχεδόν βέβαιος πλειοδότης.

Το ενδεχόμενο να αποβεί άγονος ο διαγωνισμός
Την ίδια στιγμή, πάντως, το πρόσφατο αίτημα από πλευράς Μινωικών Γραμμών για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της HSW, με αντικείμενο το διαχειριστικό έλεγχο για πεπραγμένα της τωρινής και των προηγούμενων διοικήσεων της εταιρείας, ερμηνεύεται από την αγορά ως κίνηση πίεσης, υπό το φόβο ότι ο διαγωνισμός θα αποβεί άκαρπος.

Σημειώνεται ότι η τωρινή διοίκηση της HSW στηρίζεται από το μπλοκ των μετόχων (Πειραιώς, Γ. Σ. Βαρδινογιάννης, Α. Αγαπητός) που πωλούν το 50,04% της εταιρείας, ενώ η «Μινωικές Γραμμές» δεν έχει κανέναν εκπρόσωπο στο Δ. Σ. παρ’ ότι κατέχει το 48,5%. Τέλος το αίτημα διαχειριστικού ελέγχου έρχεται, αφού έχουν κινηθεί από πλευράς Μινωικών νομικές ενέργειες εναντίον μελών της διοίκησης της HSW.

Με δεδομένο ότι πληρούνται όλα τα απαιτούμενα του νόμου 2190, η διοίκηση της HSW δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημα και ως εκ τούτου αναμένεται, σύντομα, να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση.

Το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να αποβεί άκαρπος είναι πιθανόν, εφόσον οι προσφορές υπολείπονται σημαντικά της αποτίμησης του 40,44% της HSW στα βιβλία της Πειραιώς. Ο κίνδυνος αυξάνεται εφόσον υποβληθεί μια μόνο προσφορά, με χαμηλό τίμημα, σε σχέση με τον ελάχιστο πήχη που έχει θέσει ο πωλητής.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η αγορά εκτιμά ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να αναλάβει την ευθύνη ενόσω εκκρεμεί η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Χρ. Μεγάλου. Σε περίπτωση άγονου διαγωνισμού η τράπεζα καλύπτεται έναντι της δέσμευσης προς τη DG Comp και μπορεί σε δεύτερο χρόνο είτε να επαναλάβει τη διαδικασία, είτε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Η Πειραιώς, άλλωστε, έχει μεγάλη έκθεση στον κλάδο, τόσο ως πιστωτής (HSW, ΑΝΕΚ, Μινωικές, Attica, ΝΕΛ κά), όσο και ως μέτοχος (HSW, AΝΕΚ, MIG- Attica). Ως εκ τούτου, μπορεί να επανεξετάσει, υπό διαφορετικό πρίσμα, τις επιλογές της.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Αν η HSW αποκτηθεί από την «Μινωικές Γραμμές», ο όμιλος Γκριμάλντι θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση του στις γραμμές του Αιγαίου, έναντι των ΑΝΕΚ, Attica και Sea Jet (Ηλιόπουλος). Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει ένταση του ανταγωνισμού σε Αδριατική και Αιγαίο μέχρι να επιτευχθεί… pax romana.

Η εκτίμησή τους εδράζεται στην ευχέρεια του ομίλου Γκριμάλντι να διεξάγει «πόλεμο αντοχών», έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. Πρόκειται για ενδεχόμενο, που απεύχονται τόσο οι ιδιοκτήτες των ακτοπλοϊκών, όσο και οι εγχώριες τράπεζες καθώς θα οδηγήσει σε διαγραφή μεγαλύτερου μέρους των πιστωτικών τους ανοιγμάτων σε ελληνόκτητες εταιρείες.

Στην περίπτωση που η HSW καταλήξει άμεσα ή αργότερα σε εταιρεία συμφερόντων του private equity Fortress το τελευταίο θα ενισχύσει τη θέση του στην εγχώρια ακτοπλοία καθώς είναι ήδη κάτοχος μετατρέψιμων ομολογιών της Attica Group.

Χρήστος Κίτσιος
euro2day.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,789ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα