Έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέσα από την ιστοσελίδα μας για το πως τα ελληνικά χέρια μπορούν όταν το θέλουν, να κάνουν θαύματα! Και πώς να μην ισχύει αυτό, όταν βλέπουμε ακόμα στις μέρες μας να ταξιδεύουν πλοία που ναυπηγήθηκαν αρκετές δεκαετίες πριν, προσφέροντας καθημερινά τις υπηρεσίες τους στην νησιωτική Ελλάδα. ΠΡΩΤΕΥΣ, ΣΥΜΗ, ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΙΟΝΙΣ, είναι μερικά από τα πλοία που ναυπηγήθηκαν από ελληνικά χέρια και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ναυπηγούς μας και όχι μόνο. Ποστάλια που εξακολουθούν να ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες κι έχουμε την χαρά να ταξιδεύουμε μαζί τους.
Το www.ellinikiaktoploia.net συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας μας, αυτή την φορά επιλέγει να ταξιδέψει με ένα πλοίο που άφησε εποχή σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 συνεχίζει να ταξιδεύει στον Αργοσαρωνικό. Επιβιβαζόμαστε στο ΙΟΝΙΣ, ένα πλοίο που έχει δρομολογηθεί σε Ιόνιο, Αιγαίο και Αδριατική αφήνοντας στους επιβάτες που ταξίδεψαν μαζί του, τις καλύτερες εντυπώσεις.
Πριν ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με το πλοίο, κρίνεται σκόπιμο να παραθέσουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Το ΙΟΝΙΣ ξεκίνησε να ναυπηγείται το 1968 από τον Ζακυνθινό Δημήτριο Κάπαρη. Λόγω οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πορεία, την αποπεράτωση της ναυπήγησης του πλοίου το 1975 αναλαμβάνει η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΕ, η οποία ολοκληρώνει την ναυπήγηση του το 1977. Κάτω από αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το ΙΟΝΙΣ το φθινόπωρο του 1977 θα δρομολογηθεί στην γραμμή Πάτρα-Σάμη Κεφαλονιάς-Βαθύ Ιθάκης. Στην γραμμή αυτή με κάποιες προεκτάσεις προς το Brindisi της Ιταλίας, παραμένει μέχρι το 1984 οπότε και χρεοκοπεί η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΕ. Το πλοίο μετά από αρκετές περιπέτειες, το 1985 περνάει στα χέρια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ Α.Ε., με την νέα του εταιρία να το δρομολογεί στην γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη και Κυλλήνη-Αργοστόλι. Την διετία 1989-1990, το ΙΟΝΙΣ ναυλώνεται στην SEVEN ISLANDS LINES πραγματοποιώντας δρομολόγια από Πάτρα για Σάμη-Βαθύ-Παξούς-Κέρκυρα-Brindisi.Το 1991 με την διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ Α.Ε. το πλοίο παροπλίζεται μέχρι το 1993, όπου αγοράζεται από την οικογένεια Τυρογαλά. Η οικογένεια Τυρογαλά το φθινόπωρο του 1994 το δρομολογεί στην γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος, έχοντας πραγματοποιήσει προηγουμένως μία ευρείας κλίμακας μετασκευή στο ξενοδοχειακό τμήμα και στο garage.
Μέχρι και το 2007 το βρίσκουμε να εκτελεί πλόες από Πάτρα και Κυλλήνη για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, με σύντομα περάσματα από τις Δυτικές Κυκλάδες και τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Τον Νοέμβριο του 2007 σταματά τα δρομολόγια του και πηγαίνει στο Πέραμα για να προσαρμοστεί στην Συνθήκη της Στοκχόλμης. Αφαιρούνται οι σωστικές λέμβοι, προστίθενται τα MES και τα sponsors. H εξωτερική του εμφάνιση αλλάζει, αλλά παραμένει να είναι το ΙΟΝΙΣ που έχουν αγαπήσει όλοι. Με τις εξωτερικές αυτές αλλαγές, το πλοίο συνεχίζει τα δρομολόγια του στο Ιόνιο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, όπου η οικογένεια Τυρογαλά αποφασίζει να το δρομολογήσει στην γραμμή Πειραιάς-Αίγινα-Πόρος. Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιεί το πρώτο του εμπορικό δρομολόγιο, με το πλοίο να κάνει τα πρώτα του <<βήματα>> στον Αργοσαρωνικό.
Το πλοίο γρήγορα γίνεται γνωστό στον κόσμο κι έτσι μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία του. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2015, η είδηση που φτάνει στα αυτιά μας ότι το πλοίο με την επιστροφή του από την ετήσια ακινησία του θα ανήκει σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και όχι στην οικογένεια Τυρογαλά, μας προβληματίζει. Η πιθανότητα να φύγει από κοντά μας, μας στεναχωρεί. Ένα τηλεφώνημα όμως που λαμβάνουμε εκείνες τις ημέρες κι αναφέρει πως το πλοίο θα παραμείνει στην γραμμή της Αίγινας με το ίδιο όνομα και με τα σινιάλα της εταιρείας του κύριου Λεβεντάκη, μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Με την έλευση του νέου έτους στο πλοίο ξεκινούν εντατικές εργασίες προσαρμογής στα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με το μπλε χρώμα να αντικαθίσταται από το πράσινο και τους ανθρώπους του πλοίου να μας υπόσχονται ευχάριστες αλλαγές. Στις 26/2 το πλοίο είναι έτοιμο και μέσα σε μία γιορτινή ατμόσφαιρα, υποδέχεται τον κόσμο και τους φίλους του στο λιμάνι του Πειραιά. Δυο μέρες αργότερα, ταξιδεύει στην Αίγινα για να το γνωρίσουν από κοντά και οι κάτοικοι του νησιού του Αργοσαρωνικού. Την 1η Μαρτίου ξεκινά επίσημα τα δρομολόγια του στην γραμμή Πειραιάς-Αίγινα με νέο αέρα και πίστη πως, οι κάτοικοι της Αίγινας θα το αγαπήσουν και θα το εμπιστευτούν για το ταξίδι τους, από και προς τον Πειραιά.
Λίγες ημέρες μετά από την έναρξη των δρομολογίων του ΙΟΝΙΣ, αποδεχόμενοι την πρόσκληση της LEVE FERRIES και του Πλοιάρχου Cpt Γιώργου Καμήλου, επιβιβαζόμαστε στο πλοίο σε ένα aller retour ταξίδι μέχρι την Αίγινα. Σημείο εκκίνησης η προβλήτα του Αργοσαρωνικού, όπου μας παραμένει δεμένο το όμορφο αυτό πλοίο. Μεσημέρι Κυριακής κι επιλέγουμε το μεσημεριανό δρομολόγιο με ώρα αναχώρησης από το λιμάνι του Πειραιά στις 14:15. Χρησιμοποιώντας το αριστερό κλιμακοστάσιο ανεβαίνουμε στο πλοίο. Γρήγορα βρισκόμαστε στην Γέφυρα του ΙΟΝΙΣ, όπου μας υποδέχεται ο Cpt Γιώργος μαζί με τους ιδιοκτήτες του πλοίου Γεώργιο και Ιωάννη Λεβεντάκη. Έχοντας πάρει το οκ από το PIRAEUS TRAFFIC, παίρνουμε άγκυρες και σηκώνουμε καταπέλτη. Με πορεία προς την μπούκα του λιμανιού περνάμε δίπλα από τα μεγαθήρια που ταξιδεύουν για Κρήτη, Ρόδο και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μπορεί να είμαστε πάνω σε ένα πλοίο που έχει το μισό μέγεθος από τα σύγχρονα αυτά πλοία, αλλά είμαστε χαρούμενοι γιατί ταξιδεύουμε με ένα κλασικό, όμορφο και περιποιημένο πλοίο που ταιριάζει περισσότερο στα καραβολατρικά μας συναισθήματα. Μετά από μια σύντομη κουβέντα με τον Πλοίαρχο, αποφασίζουμε να περιηγηθούμε στο πλοίο εξερευνώντας κάθε γωνιά του.
Έχοντας κατά νου μας τον επιβάτη που εισέρχεται στο πλοίο, ξεκινάμε από τα δύο κλιμακοστάσια επιβατών που βρίσκονται εκατέρωθεν του καταπέλτη οχημάτων. Να σημειώσουμε εδώ, πως το πλοίο διαθέτει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικό ασανσέρ στο δεξιό κλιμακοστάσιο. Επίσης, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η τοποθέτηση κυλιόμενων κλιμακοστάσιων με σκοπό να γίνεται πιο άνετη η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών. Έχοντας χρησιμοποιήσει το κλιμακοστάσιο, βρισκόμαστε στο πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα του IONIΣ που είναι το Deck 4.
Μπροστά μας συναντάμε το κεντρικό σαλόνι του πλοίου με το μεγάλο Bar να βρίσκεται στην μέση του χώρου αυτού. Άνετοι καναπέδες και τραπεζοκαθίσματα με μεγάλες οθόνες τηλεόρασης, περιμένουν τον επιβάτη να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει απολαμβάνοντας το ταξίδι του. Το Bar είναι πλήρως εξοπλισμένο με διάφορα snacks, καφέδες, ποτά κι αναψυκτικά, σε πολύ καλές τιμές που δύσκολα στις μέρες μας συναντάμε σε πλοία της ακτοπλοΐας. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως ο επιβάτης μπορεί να πιεί τον καφέ του συνοδευόμενο με ένα μικρό μπουκάλι νερό, με 2€ μόνο! Σωστή κίνηση που θα θέλαμε να την δούμε και σε άλλα πλοία.
Αφήνοντας το ζεστό περιβάλλον και τα ωραία χρώματα του κεντρικού σαλονιού, συναντάμε ένα μικρό καθιστικό με κόκκινους καναπέδες και καθρέπτες. Συνεχίζοντας την πορεία μας προς την πλώρη, συναντάμε τα αεροπορικά καθίσματα που καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλωριό τμήμα του Deck 4. Πριν αφήσουμε το Deck 4, να αναφέρουμε πως στον πρυμναίο χώρο του καταστρώματος υπάρχει καμπίνα για τα Α.Μ.Ε.Α. ενώ στα πλαϊνά υπάρχουν εξωτερικές περατζάδες για τους φίλους που θέλουν να νοιώσουν την θαλάσσια αύρα.
Χρησιμοποιώντας το πλωριό κλιμακοστάσιο, ανεβαίνουμε ένα κατάστρωμα και φτάνουμε στο Deck 5. Στο πλωριό τμήμα συναντάμε το δεύτερο σαλόνι του πλοίου με καθίσματα και καναπέδες για την ξεκούραση και την χαλάρωση των επιβατών. Όλο το υπόλοιπο κατάστρωμα καταλαμβάνεται από τις καμπίνες του πληρώματος, από το ανοικτό σκεπαστό κατάστρωμα με καθίσματα και από τις άνετες περατζάδες.
Κάνοντας μία στάση στην περιήγηση μας, οφείλουμε να κάνουμε αναφορά στο εκπληκτικό πλωριό μπαλκόνι που διαθέτει το ΙΟΝΙΣ και το οποίο είναι ανοιχτό για τους επιβάτες στο χώρο του καταστρώματος αυτού. Ένας χώρος αγαπημένος για τους περισσότερους ταξιδιώτες, ο οποίος τείνει να εκλείψει από τα σύγχρονα επιβατηγά πλοία και σε όποιο πλοίο εξακολουθεί να υπάρχει, γίνεται γρήγορα το κατ` εξοχήν σημείο παραμονής.
Αφήνοντας πίσω μας το Deck 5 και χρησιμοποιώντας το πρυμνιό κλιμακοστάσιο, ανεβαίνουμε στο Deck 6. Από την πρύμνη και μέχρι την μέση του καταστρώματος, υπάρχουν δυο ανοιχτοί σκεπαστοί χώροι με καθίσματα για τους επιβάτες. O υπόλοιπος χώρος του καταστρώματος καταλαμβάνεται από τις καμπίνες των αξιωματικών και από την Γέφυρα του πλοίου με τις ανοιχτές βαρδιόλες. Ο «εγκέφαλος» του ΙΟΝΙΣ είναι πλήρως εξοπλισμένος με όλα τα όργανα ναυσιπλοΐας που απαιτούνται για την ασφαλή πλεύση του. Εντύπωση μας έκανε το παλιό ξύλινο τιμόνι πλοήγησης που βρίσκεται στο κέντρο της Γέφυρας και που δεν χρησιμοποιείται πια, καθώς επίσης και η ξύλινη επένδυση που υπάρχει σε όλο το μήκος των παραθύρων. Λειτουργικός και άνετος ο χώρος της γέφυρας για τους Αξιωματικούς του ΙΟΝΙΣ.
Έχει περάσει περίπου μιάμιση ώρα από την ώρα που αφήσαμε πίσω μας το κεντρικό λιμάνι της χώρας, προσεγγίζοντας το λιμάνι της Αίγινας. Με μια αριστερόστροφη μανούβρα δένουμε στον ντόκο και αρχίζει η αποβίβαση επιβατών και Ι.Χ.
Βρισκόμαστε σε ένα λιμάνι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που η θάλασσα καλύπτει όλη την προβλήτα, θέτοντας πλοία και επιβάτες σε άμεσο κίνδυνο. Λιμάνι στο έλεος των ανέμων, χωρίς καμία στοιχειώδη υποδομή για τα πλοία που προσεγγίζουν σε αυτό. Μετά από ολιγόλεπτη παραμονή στο νησί της Αφαίας Αθηνάς και αφού οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 16:00 το απόγευμα, παίρνουμε καταπέλτη και βάζουμε ρότα επιστροφής για τον Πειραιά.
Ο καιρός έχει φρεσκάρει, αλλά ο Cpt Γιώργος με την εμπειρία του φροντίζει έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν πλοίο και επιβάτες. Ξεκινώντας σαν τζόβενο το 1995 από το ΙΟΝΙΣ, επέστρεψε το 2012 στο πλοίο που πρωτοξεκίνησε αναλαμβάνοντας από το 2014 την πλοιαρχία του. Εξαιρετικός άνθρωπος με ήθος και γνώσεις, όπου είχαμε την χαρά να τον γνωρίσουμε από κοντά σε αυτό το ταξίδι μας. Μαζί με τον Ύπαρχο Cpt Βαγγέλη Καρρά και τον Ανθυποπλοίαρχο Cpt Kων/νο Ξανθο, αποτελούν την ομάδα των Αξιωματικών της Γέφυρας.
Λίγο πριν φτάσουμε στον Πειραιά επισκεπτόμαστε την <<καρδιά>> του πλοίου το Μηχανοστάσιο, όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Εκεί μας υποδέχεται ο Α’ Μηχανικός Γεώργιος Τσιαντούλας μαζί με το επιτελείο του.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης μας στο Μηχανοστάσιο, παραθέτουμε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά για το ΙΟΝΙΣ. Το πλοίο όμως ήδη έχουμε αναφέρει, ναυπηγήθηκε το 1977 στο ELEFSINA SHIPYARDS SAVVAS BROS LTD. Έχει μήκος 96,30m και πλάτος 19,40m. Μπορεί να μεταφέρει 800 επιβάτες, ενώ η μεταφορική του ικανότητα σε οχήματα φτάνει τα 150 Ι.Χ. ή, συνδυασμός φορτηγών 180 lane meters και 45 Ι.Χ. Κινείται από 2 μηχανές WARTSILLA STORK συνολικής ισχύος 8000 ίππων, ενώ διαθέτει 3 ηλεκτρογεννήτριες SCANIA 264 kW η κάθε μία. Για την τροφοδότηση του Bow Thruster 180 kW υπάρχει μία Shaft Generator. Η ταχύτητα του μπορεί να φτάσει τους 19 κόμβους, χωρίς η παρούσα γραμμή να απαιτεί τέτοια ταχύτητα.
Η ώρα είναι 17:30 το απόγευμα και μετά από ταξίδι διάρκειας μιάμισης ώρας, περνάμε τα φανάρια του Πειραιά. Με δεξιόστροφη μανούβρα δένουμε στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού σηματοδοτώντας έτσι, το τέλος του ταξιδιού μας. Ένα σύντομο ταξίδι με ένα πλοίο καθαρό, προσεγμένο και πολύ καλά διατηρημένο, με τεράστιους χώρους για τους επιβάτες και γρήγορο για την γραμμή του. Με ιδιοκτήτες και πλήρωμα που αγαπούν και φροντίζουν το πλοίο κι εκτιμούν τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται.
Όπως κάνουμε κάθε φορά να ευχαριστήσουμε αυτούς που μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος και είναι :
Από την LEVE FERRIES
Tους κ.κ. Γεώργιο και Ιωάννη Λεβεντάκη
Από το ΙΟΝΙΣ
Τον κ.Καμήλο Γεώργιο, Πλοίαρχο
Τον κ.Καρρά Ευάγγελο, Ύπαρχο
Τον κ.Ξανθο Κων/νο, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ.Τσιαντουλα Γεώργιο, Α’ Μηχανικό
Τον κ.Βελούδη Χαράλαμπο, Α’ Οικ.Αξιωματικό
Τον κ.Γιατρά Ευάγγελο, Ναύκληρο
Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος πατήστε πάνω στα μπλε γράμματα. Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.