Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Και νέοι «μνηστήρες», πέραν των Μινωικών, για το 40,4% της HELLENIC SEAWAYS

Περισσότερες από δύο προσφορές για τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways, η οποία ανέρχεται στο 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της ακτοπλοϊκής, υποβλήθηκαν χθες Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ». Οι οικονομικές αυτές προσφορές είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές και θα χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστεί ένα short list υποψηφίων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση. Τον σχετικό διαγωνισμό για λογαριασμό της Πειραιώς διενεργεί η επενδυτική τράπεζα Lazard, στην οποία αναμένεται να σταλούν εντός της εβδομάδας από τους υποψηφίους και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, καθώς οι χθεσινές μη δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν κυρίως διά ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, προσφορά κατέθεσαν όπως αναμενόταν οι Μινωικές Γραμμές, που ελέγχουν ήδη το 48,5% της ακτοπλοϊκής, ενώ πιθανολογείται η υποβολή προσφορών και από τουλάχιστον ένα ξένο επενδυτικό κεφάλαιο και ένα ξένο εταιρικό σχήμα. Εφόσον οι ενδεικτικές προσφορές των υποψηφίων κριθούν ως κοντά ή έστω δυνάμενες να προσεγγίσουν την αξία με την οποία έχει εγγεγραμμένη τη συμμετοχή αυτή στα βιβλία της η Πειραιώς, θα ζητηθούν από τους προκριθέντες στη β΄ φάση δεσμευτικές προσφορές. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και δεν έχει προκαθορισμένες ημερομηνίες. Επομένως, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του συμβούλου και του εντολέα του να ζητήσει σε εύλογο χρόνο δεσμευτικές προσφορές και κατόπιν τούτου και βελτιωμένες εάν κριθεί σκόπιμο. Η διαδικασία ενδέχεται έτσι να διαρκέσει περισσότερο από δύο με τρεις εβδομάδες που εκτιμούν κάποιοι στην αγορά.

Να σημειωθεί πως το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε με απόφαση των μετόχων στη γενική συνέλευση της 19ης Νοεμβρίου του 1999 ανέρχεται σε 194,037 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 77,615 εκατ. μετοχές.

Οι Μινωικές Γραμμές από πέρυσι τον Φεβρουάριο αύξησαν τη συμμετοχή τους από το 33% στο 48,5%, καταβάλλοντας περί τα 30 εκατ. ευρώ για αυτό το πρόσθετο 15%. Γεγονός που παραπέμπει σε συγκεκριμένη αποτίμηση για το 40,4% της Πειραιώς. Ομως, στα τέλη Σεπτεμβρίου η διοίκηση των Μινωικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τοποθετούσε τη λογιστική αξία της κάθε μετοχή της Hellenic Seaways στα 0,92 ευρώ, επικαλούμενη τις τότε τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ακτοπλοϊκής, δηλαδή της 31ης Δεκεμβρίου του 2015.

Νεότερα στοιχεία, από το πρώτο εννεάμηνο του 2016 για την Hellenic Seaways, δείχνουν αύξηση καθαρών κερδών και κύκλου εργασιών. Ειδικότερα, η ακτοπλοϊκή στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ενέγραψε καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, 10,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 115,2 εκατομμύρια ευρώ (+6,6%) έναντι 108,1 εκατ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 1,7% στα 22,7 εκατ. έναντι 23,1 εκατ. το 2015. Οι επιβάτες αυξήθηκαν στα 2,838 εκατ. (+2,7%) και τα οχήματα κατά 24,7% τα φορτηγά και κατά 2,1% τα επιβατικά.

Ηλίας Μπέλλος
kathimerini.gr

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,706ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα