Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στα νησιά ζητούν οι δήμαρχοι

Τη βελτίωση των  ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των νησιών θα ζητήσουν οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων,  από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας   στο συνέδριο της ΠΕΔ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20  Νοεμβρίου στη Σύρο.

Η συζήτηση για το ακτοπλοϊκό  αποτελεί ιδιαίτερη ενότητα μέσω της οποίας θα ζητηθούν απαντήσεις στο φλέγον ζήτημα που εξακολουθεί να ταλανίζει τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους αυτοδιοκητικούς.

Το παρόν στο ακτοπλοικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας  19 Νοεμβρίου  θα δώσουν  ο υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός , ο Γενικός Γραμματέας  του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιος Τεμπονέρας και ο Προϊστάμενες της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών υποπλοίαρχος κ.  Γρηγόρης Γραβάνης.

Το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλία και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Προιστάμενο της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών θα συνοδεύει ο  υποναύαρχος κ. Νίκος Αρμπουνιώτης.

Οι τοποθετήσεις για το ακτοπλοϊκή θα ξεκινήσουν στις  10:00 το πρωί της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 20:00 το βράδυ.

«Με ενδιαφέρει πλέον το πλαίσιο που διέπει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις  σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες επί του θέματος τώρα. Έχουμε και εμείς τις προτάσεις μας και θα τις καταθέσουμε », δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«  Το ακτοπλοικό είναι ένα ζήτημα σύνθετο . Μας ενδιαφέρει να δοθούν λύσεις σε ότι αφορά την  σύνδεση των  νησιών μεταξύ τους και όχι τόσο οι γραμμές κορμού. Πρέπει πλέον οι κάτοικοι να μετακινούνται καλύτερα και χωρίς δυσκολίες », δήλωσε  στο skyrodos.gr  oαντιδήμαρχος  Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε πως είναι  ευκαιρία  με την  παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικών και  στελεχών  που χειρίζονται ζητήματα που αφορούν το ακτοπλοϊκό   να δοθούν και λύσεις που αφορούν τα νησιά.

Το απόγευμα της 19ης Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι εργασίες του κυρίως συνεδρίου της ΠΕΔ. Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για τις 18:00. Ακολουθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα το καλοσώρισμα του δημάρχου Σύρου και  αντιπροέδρου της ΠΕΔ κ.  Γιώργου Μαραγκού.

Στις 18:45 ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα παρουσιάσει την απολογιστική του έκθεση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών . Χαιρετισμούς θα απευθύνουν  ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάαρκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι  των πολιτικών κομμάτων.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για  τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ  αφού οι δήμαρχοι Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και Σάμου κ.  Μ Αγγελόπουλος θα μιλήσουν για τις  επιπτώσεις από την κατάργηση τους. Συζήτηση θα γίνει και για το πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ.

«Μετά την επιτυχία που σημείωσε το συνέδριο πέρσι αποφασίσαμε να διεξαχθεί και φέτος προκειμένου να συζητήσουμε για το ακτοπλοϊκή . Οι καλές συνδέσεις μεταξύ των νησιών  είναι συνυφασμένες με την τουριστική ανάπτυξη   και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων . Πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα οι νομοί Δωδεκανήσου  και Κυκλάδων δεν επικοινωνούν  ακτοπλοϊκό όπως πρέπει και όπως θα θέλαμε», δήλωσε στο  skyrodos.groδήμαρχος Σύρου κ.  Γ Μαραγκός και πρόσθεσε πως μεταξύ των ομιλητών θα είναι αρκετά στελέχη και γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής.

Εισήγηση θα παρουσιάσει όμως και ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Μιχάλης Σακέλης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών του συνεδρίου την Τρίτη  20 Νοεμβρίου έχει ως εξής:

09:00-10:00 Εκλογική διαδικασία  και λειτουργία των Δήμων σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»  με εισηγητή από το υπουργείο Εσωτερικών

10:00-11:00 Οικονομικά των ΟΤΑ υπό το πρίσμα  του νέου θεσμικού πλαισίου  « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με εισηγητή το δήμαρχο της Σύρου κ. Γ Μαραγκό.

11:00-12:00  Ο ΦΠΑ στα νησιά  επιπτώσεις από την κατάργηση  των μ ειωμένων συντελεστών  και ανάγκη επαναφοράς τους με εισηγητή το  δημαρχώ Ρόδου Φώτη

Χατζηδιάκο. Παρέμβαση θα κάνει ο δήμαρχος   Σάμου Μ Αγγελόπουλος.

12:00-13:00 Νησιωτικότητα στους άξονες:

  • Αναπτυξιακή Προοπτική
  • Δομές Υγείας και Πρόνοιας
  • Μεταφορικό Ισοδύναμο Διασύνδεση
  • Μεταναστευτικό – Ασφάλεια

13:00-18:00 Τοποθετήσεις , παρεμβάσεις προτάσεις εισηγήσεις συνέδρων

18:00-20:00 Συμπεράσματα Συνεδρίου – Ψηφίσματα

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,520ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα