Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Κανένα ενδιαφέρον για την επιδοτούμενη γραμμή Σαμοθράκη-Λήμνος-Μυτιλήνη

Λήγει αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου, η προθεσμία που προβλέπεται στην προκήρυξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη νέα, επιδοτούμενη γραμμή Σαμοθράκη-Λήμνος-Μυτιλήνη και όλα δείχνουν πως δεν θα προκύψει κάποια εταιρεία.

Όπως είχε αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο το evros-news.gr και επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση του ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, δεν παρουσιάστηκε καμιά ακτοπλοϊκή εταιρεία να αναλάβει για το καλοκαίρι του 2018 την επιδοτούμενη γραμμή για το Λαύριο, που λειτούργησε φέτος μετά από πολλά χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της SAOS Ferries είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί, αφού φέτος άκουσε πάρα πολλά και κατηγορήθηκε για το κενό κάθε Τετάρτη που το ΣΑΟΣ ΙΙ εκτελούσε την γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Λαύριο.

Αν και η εταιρεία που θα αναλάμβανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο δεν θα είχε καμιά υποχρέωση κάθε φορά που θα εκτελούσε το δρομολόγιο να βρει πλοίο αντικατάστασης, μια και υπάρχει το ΣΑΟΣ ΙΙ, κανένας δεν εμφανίστηκε στον σχετικό διαγωνισμό το Σεπτέμβριο. Έτσι η συγκεκριμένη γραμμή «ναυάγησε» μόλις ένα χρόνο μετά την επανέναρξη της.

Ούτε όμως και για το επιδοτούμενο δρομολόγιο της Μυτιλήνης που θα λειτουργήσει τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2018 ενδιαφέρει την SAOS Ferries, όπως δεν φαίνεται να αποτελεί στόχο και για κάποια άλλη εταιρεία. Άλλωστε ποιός πλοιοκτήτης θα «δεσμεύσει» το πλοίο του μέσα στο καλοκαίρι, όταν η επιδότηση καλύπτει μόλις μετά βίας τα καύσιμα των δρομολογίων, ενώ μπορεί να το δρομολογήσει σε κάποια νησιά του Αιγαίου και να έχει σημαντικά έσοδα;

Υπάρχει φυσικά και η άκαρπη προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας να βρει πλοίο αντικατάστασης για την δίμηνη ακινησία που θέλει να ξεκινήσει το ΣΑΟΣ ΙΙ όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Όλες οι προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι υποβάλλονται συνέχεια αιτήματα στην SAOS Ferries να παρατείνει τα δρομολόγια και να μην σταματήσει.

Με βάση όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε όσα έλεγαν πριν λίγους μήνες ορισμένοι, αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλέον μόνο  ελάχιστοι στο νησί. Έλεγαν λοιπόν:

Θα υπήρχαν κάποιες εταιρείες και πλοιοκτήτες που θα… έτρεχαν να δρομολογήσουν τα καράβια τους για την Σαμοθράκη και να αναλάβουν τις επιδοτούμενες γραμμές. Τα υποστήριζαν  αυτοί που κατηγορούσαν τον ιδιοκτήτη της SAOS Ferries Φώτη Μανούση ότι επιθυμεί το μονοπώλιο, ανάμεσα τους και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσσα Γκαρά. 

Όλοι αυτοί, μαζί και ο εκ των συνεταίρων της CS Ferries κ.Χατζηγαβριήλ, προανήγγειλαν πως υπάρχουν έτοιμες εταιρείες να έρθουν στην Σαμοθράκη για  να αναλάβουν τα δρομολόγια και τις γραμμές που είναι επιδοτούμενες, αν δεν ενδιαφέρεται ο Μανούσης.

Τελευταίος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης Παναγιώτης Παππάς, ο οποίος προεξοφλούσε επίσης πως θα βρεθούν λύσεις στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ίσως επειδή από οικογενειακή παράδοση γνωρίζει τα συγκεκριμένα θέματα. Ακόμα και τώρα μάλιστα συνεχίζει να στρέφεται κατά της μοναδικής εταιρείας που δείχνει ενδιαφέρον για το νησί.

Την ίδια στιγμή ενώ μιλούσε για… μεγαλεπίβολα σχέδια και συνδέσεις με την Καβάλα, δεν έχουν καταφέρει μαζί με τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα να δώσουν καμιά λύση στα ακτοπλοϊκά προβλήματα που παραμένουν.

evros-news.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

40,995ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα