Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Κατασκευή νέου πηδαλίου για το Φ/Γ-Ο/Γ ΤΑΛΩΣ

Το τεχνικό μας γραφείο (Αναστάσιος Π. Κηπουρόπουλος) ανέλαβε να εκπονήσει την μελέτη και τον σχεδιασμό καθώς και την οργάνωση και επίβλεψη της κατασκευής νέου πηδαλίου για το Φ/Γ-Ο/Γ «ΤΑΛΩΣ». Το πλοίο έχασε το πηδάλιό του μετά από το κόψιμο του υπάρχοντος άξονα, ενώ το νέο πηδάλιο ήδη τοποθετήθηκε στο πλοίο με επιτυχία και στο μικρότερο δυνατόν χρονικό διάστημα.

Η εμπειρία ήταν μοναδική για όλους μας από την εκτέλεση όλης της εργασίας, δεδομένου ότι δεν είναι συχνό γεγονός η απώλεια πηδαλίου και η κατασκευή νέου, ειδικά για μεγάλο πλοίο. Και όταν λέμε «πηδάλιο» στην προκειμένη περίπτωση εννοούμε για ένα κρεμαστό πηδάλιο συνολικού βάρους περίπου δέκα τόνων, εξωτερικών διαστάσεων 4,25Χ3,25 μέτρα και με άξονα διαμέτρου 450 χιλιοστών.

Μεταξύ των υποχρεώσεων του τεχνικού μας γραφείου ήταν να διαπιστώσουμε και τον λόγο του κοψίματος του άξονα, ώστε αν χρειασθεί να ληφθούν προληπτικά μέτρα ή να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η διαδικασία, μέχρι να εξαχθεί συμπέρασμα, απαίτησε αρκετό διάβασμα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία για ζημιές του είδους και πολύ προσεκτική και διαρκή παρατήρηση των ευρημάτων.

Η όλη κατασκευή περιλάμβανε ελασματουργική εργασία, μηχανουργικές κατασκευές και κατεργασίες καθώς και κατασκευή χυτού τεμαχίου σημαντικού όγκου και βάρους για το κρέμασμα του πτερυγίου του πηδαλίου. Όλη η εργασία είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η σημαντική αξία της οφείλεται στις λεπτομέρειες, οι οποίες κρύβονταν μέσα στις διαδικασίες κατασκευών και κατεργασιών. Η εύρεση λύσεων και η αντιμετώπιση αυτών των λεπτομερειών δημιούργησαν μεγάλους προβληματισμούς, αλλά τελικά όλοι μας αποκομίσαμε μια μοναδική εμπειρία.

Στο χέρι μας είναι αυτή την εμπειρία να την χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα, τόσο σε ό,τι αφορά οργανωτικά ζητήματα όσο και μελετητικά και κατασκευαστικά. Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο όλο αυτό που ζήσαμε.

Παρακάτω παρατίθενται και μερικές φωτογραφίες από τις εργασίες κατασκευής του πηδαλίου και την τοποθέτησή του στο πλοίο.

Photo: kipouropoulos.gr
Photo: kipouropoulos.gr
Photo: kipouropoulos.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα