Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Κράτει» και το 2018 για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα

Μια μικρή αύξηση της τάξης του 2%-3% σε σχέση με πέρυσι που η μείωση άγγιξε το 20% ανέμεναν για το 2018 οι παράγοντες της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και αντί αυτού διαπιστώνουν ύστερα από έρευνα σε λιμάνια ότι υπάρχει μείωση κατά περίπου 2% στις προσεγγίσεις πλοίων και κατά 3,2% στις αφίξεις επιβατών.

Eιδικότερα, παρατηρείται μικρή μείωση με βάση τα στοιχεία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι κορυφαίοι προορισμοί και εφέτος είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, με τα δύο νησιά να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις στους αριθμούς αφίξεων κρουαζιεροπλοίων.

Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με αποτέλεσμα εταιρείες να αποφεύγουν να κάνουν συνδυαστικά δρομολόγια σε ελληνικά νησιά και τουρκικά λιμάνια, και στο μεταναστευτικό ζήτημα, που παραμένει στην επικαιρότητα.

Κατεύθυνση προς την Ασία
Ο κ. Κόντες επισήμανε ακόμα ότι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας επέλεξαν να κατευθύνουν μεγάλα πλοία από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα προς την αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσεγγίσεις πλοίων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς διαθέτουμε αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, υπέροχο καιρό, όχι μόνο από τις εταιρείες αλλά και από την Πολιτεία, επενδύοντας σε βελτίωση των λιμενικών υποδομών.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, για τις υποδομές θα πρέπει να συζητηθεί η εμπλοκή μεγάλων εταιρειών σε λιμενικά έργα, όπως έγινε στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Royal Caribbean και της Carnival σε μεγάλα λιμάνια της γειτονικής χώρας.

Οσο για το 2019, είπε πως αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εφέτος, με ενδεχόμενη μικρή αύξηση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εικόνα θα βελτιωθεί από το 2020.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είχε καταφέρει να προσελκύσει εταιρείες που είχαν «παγώσει» τις προσεγγίσεις τους σε λιμάνια άλλων χωρών, όπως στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, λόγω των πολιτικών καταστάσεων, ωστόσο από το 2019 μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι με συνδυασμένες προσεγγίσεις και στο Ισραήλ, προκαλώντας προβληματισμό.

Τα μπόνους και οι αυξήσεις
Μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας εντάσσουν ξανά από το 2019 στο πρόγραμμα δρομολογίων τους τουρκικά λιμάνια όπως αυτό της Κωνσταντινούπολης, ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δίνει μπόνους για κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου, το οποίο είναι μικρότερο τον χειμώνα και υψηλότερο το καλοκαίρι.

«Δεν γίνεται στην Τουρκία να δίνουν μπόνους και εμείς να αυξάνουμε τα τιμολόγια των λιμένων από το 2020» ανέφερε ο κ. Κόντες.
Σημειώνεται ότι ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises κ. Κυριάκος Αναστασιάδης είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν αυτόνομο προορισμό για την κρουαζιέρα. «Η Ελλάδα σαν προορισμός προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα προσφέρει η Καραϊβική που είναι ο νούμερο 1 προορισμός στον κόσμο. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει ένα αυτόνομο προϊόν κρουαζιέρας ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην Τουρκία».

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως μονίμως εκφράζονται άλλοθι ότι η κρουαζιέρα δεν πήγε καλά λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και πρόσθεσε πως αν είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια οι κατάλληλες υποδομές θα είχαμε προσελκύσει τους τουρίστες που δεν επέλεξαν τη γειτονική χώρα αλλά τελικά «χάθηκαν» κάπου αλλού.

Σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων της Celestyal Cruises κάπτεν Γεώργιος Κουμπενάς σημείωσε ότι ο αριθμός των προσεγγίσεων πλοίων εφέτος αναμένεται να είναι μειωμένος, ωστόσο για τον αριθμό των επιβατών επισήμανε πως ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αλλά αναμένεται να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα. Αναφορικά με το κατά πόσον έχει επηρεάσει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας τους Τούρκους που επιλέγουν την κρουαζιέρα για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι συνεχίζουν να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διακοπών.

Επιπροσθέτως ο κ. Gianluigi Baltazzi, αντιπρόεδρος Business Development του τουρκικού ταξιδιωτικού οργανισμού Karavan Group που συνεργάζεται με την εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal Cruises, όταν του θέσαμε το ερώτημα για τη σταδιακή επιστροφή των εταιρειών κρουαζιέρας στην Τουρκία από το 2019, σε συνδυασμό με την παροχή μπόνους από την τουρκική κυβέρνηση για κάθε επιβάτη κρουαζιεροπλοίου που θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα, και κατά πόσο αυτό μπορεί να ωφελήσει τόσο τη γειτονική χώρα όσο και την Ελλάδα, απάντησε: «Σίγουρα θα βοηθήσει. Η Τουρκία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με ιστορικά αξιοθέατα, φανταστικές ακτές, γευστική κουζίνα και ζεστή φιλοξενία. Από τη στιγμή που είναι γείτονες και εύκολα προσβάσιμες, μπορεί κάποιος να τις επισκεφθεί σε ένα μόνο ταξίδι. Μαζί είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Ετσι στρατηγικά, εάν καταφέρουμε και αναπτύξουμε έναν τρόπο να προβάλλουμε μαζί το τουριστικό προϊόν μας περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα, πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο».

Κομβικός ο ρόλος του Πειραιά
Tην ίδια στιγμή ο Πειραιάς, μέσω και των επενδύσεων που έχει προαναγγείλει η διοίκηση του ΟΛΠ για νέες προβλήτες και νέο σταθμό κρουαζιέρας, επιδιώκει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και να αυξήσει το home port (κεντρικό λιμάνι αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων) μέσω και συμμετοχών σε εκθέσεις τουρισμού, όπως στη Seatrade Cruise Med στις 19-20 Σεπτεμβρίου στη Λισαβόνα. Στόχος είναι να προβάλουμε και να «πουλήσουμε» την Ελλάδα, όπως λένε στο μεγάλο λιμάνι, και να υπάρχει πάντοτε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ώστε να επιτυχάνονται εξυπηρέτηση των τουριστών και γρήγορη προσβασιμότητα σε αξιοθέατα τόσο στον Πειραιά όσο και σε όλα τα ελληνικά λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα μας οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.

Σχετικά με τις επενδύσεις στον Πειραιά για νέες προβλήτες ώστε να υποδέχονται υπερσύγχρονα μεγάλα κρουαζιερόπλοια ο κ. Κόντες τόνισε ότι πρόκειται για ένα κορεσμένο λιμάνι και ήδη παρατηρούνται προβλήματα με τις αφίξεις των πλοίων της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας.

Και συμπλήρωσε ότι ίσως και να μη χρειάζονται, από τη στιγμή που στον Πειραιά αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να δέσουν 9-10 κρουαζιερόπλοια, ενώ εάν κατασκευαστούν οι νέες προβλήτες θα παρατηρηθούν καθυστερήσεις στη μεθόρμηση των πλοίων γιατί θα κλείνει ο δίαυλος για λίγα λεπτά.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,211ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
668ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα