Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

ΚΡΗΤΗ Ι (KRITI I)

Το ημερολόγιο αναγράφει τέλη Οκτωβρίου του 2021. Άλλη μία καλοκαιρινή περίοδος, φτάνει στο τέλος της. Παρ’ ότι η πανδημία του COVID-19 άλλαξε τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής μας, η επιβατική κίνηση το καλοκαίρι που μας πέρασε έκλεισε με θετικό πρόσημο, κάτι που δεν το περίμενε κανείς. Χιλιάδες άνθρωποι τηρώντας τα μέτρα προστασίας ταξίδεψαν στα νησιά μας, δίνοντας ζωή και ελπίδα στην πληγωμένη μας καθημερινότητα. Η ακτοπλοΐα μας ζωντάνεψε και πάλι, δίνοντας ένα ενθαρρυντικό μήνυμα πως, ο εχθρός αυτός που ήρθε και χτύπησε την πόρτα μας απροσδόκητα, δεν θα μας καταβάλει και θα βγούμε νικητές από αυτή την μάχη.

Η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net συνεχίζοντας την παρουσίαση των πλοίων της ελληνικής μας ακτοπλοΐας, αυτή την φορά ταξιδεύει στο Αιγαίο και σας παρουσιάζει ένα ακόμη αγαπημένο μας πλοίο. Επιβιβαζόμαστε στο ΚΡΗΤΗ Ι, το πλοίο της ANEK LINES και τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του Κορονοϊού, σας το παρουσιάζουμε μέσα από ένα alle retour ταξίδι, που έχει ως τόπο αναχώρησης κι επιστροφής το λιμάνι του Πειραιά κι ενδιάμεσο προορισμό μας, το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης.

Βράδυ Παρασκευής και με τις αποσκευές ανά χείρας, οδηγούμαστε προς το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Εισερχόμενοι από την πύλη Ε2, κατευθυνόμαστε αριστερά και φτάνουμε στις προβλήτες απ’ όπου αναχωρούν τα πλοία με προορισμό την Κρήτη. Σε μία από αυτές τις θέσεις πρόσδεσης, μας περιμένει το ΚΡΗΤΗ Ι για να μας ταξιδέψει μέχρι την μεγαλόνησο, την λεβεντογέννα Κρήτη. Στον καταπέλτη μας υποδέχονται ο Πλοίαρχος Cpt Κων/νος Κουτσάκης και ο Ύπαρχος Cpt Εμμανουήλ Σέγκος, δύο αξιωματικοί που μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή με τον αδαμάντινο χαρακτήρα τους. Παρκάροντας το όχημά μας στο επάνω garage του πλοίου, οδηγούμαστε μέσω του κλιμακοστασίου στην reception για την τακτοποίηση των αποσκευών μας. Εκεί συναντάμε τον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο κ. Γεώργιο Σαριδάκη, έναν ακόμη εξαιρετικό αξιωματικό που είχαμε συναντήσει παλαιότερα στην παρουσίαση μας στο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ κι έχουμε την τύχη να τον ξανασυναντήσουμε σε αυτό το ταξίδι μας. Έχοντας τακτοποιηθεί στις καμπίνες μας, οδηγούμαστε γρήγορα στην Γέφυρα του πλοίου, για να παρακολουθήσουμε από εκεί την αναχώρηση μας από το πρώτο λιμάνι της χώρας. Λίγα λεπτά πριν τις 21:00 το βράδυ, η φόρτωση επιβατών και οχημάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι Αξιωματικοί της Γέφυρας ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του απόπλου. Κάβοι και άγκυρες μαζεύονται και σιγά σιγά η πλώρη μας ανοίγει προς τα αριστερά. Παίρνουμε καταπέλτες και με μικρή ταχύτητα, οδηγούμαστε προς την έξοδο του λιμανιού. Σε λίγα λεπτά έχουμε αφήσει πίσω μας την μπούκα του λιμανιού και χαράσσουμε πορεία προς την είσοδο του separation. Η Ε.Μ.Υ. έχει εκδώσει δελτίο καιρού για την θαλάσσια περιοχή που θα ταξιδεύουμε με ανέμους εντάσεως μέχρι και 6 μποφόρ, που δεν μας προβληματίζουν. Στην γέφυρα παραμένουμε μέχρι και τα ανοιχτά της νησίδας του Αγίου Γεωργίου, κουβεντιάζοντας με τους Αξιωματικούς που την στελεχώνουν, οι οποίοι πέρα από τον καπετάν Κώστα και τον καπετάν Μανώλη, αποτελείται από τον Υποπλοίαρχο Cpt Ιωάννη Πασπαλάρη, τον Υποπλοίαρχο Cpt Επαμεινώνδα Αδάμ, την Ανθυποπλοίαρχο Cpt Ελένη Τσιφτσή και την Δόκιμο Πλοίαρχο Cpt Ευγενεία Βαιδομαρκάκη. Λίγο πριν οδηγηθούμε στις καμπίνες μας για να ξεκουραστούμε, κατευθυνόμαστε προς το εστιατόριο του πλοίου, για να γευτούμε τα εξαιρετικά πιάτα που έχει επιμεληθεί ο Chef Ιωάννης Σαρτζετάκης μαζί με το επιτελείο του.

Το ξημέρωμα μας βρίσκει στα εξωτερικά καταστρώματα να αγναντεύουμε τα φώτα της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και των γύρω περιοχών. Λίγα λεπτά μετά τις 6:00 το πρωί, περνάμε τα φανάρια του λιμανιού του Χάνδακα και με μικρή ταχύτητα πλέουμε προς την θέση πρόσδεσης μας. Το πρώτο σκέλος του ταξιδιού μας έχει ολοκληρωθεί. Έχοντας κατέβει στο ντόκο παρακολουθούμε από κοντά την εκφόρτωση, η οποία δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί.

Μετά από μία βόλτα στο συννεφιασμένο Ηράκλειο, το απόγευμα του Σαββάτου μας βρίσκει έτοιμους να ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους του ΚΡΗΤΗ Ι. Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει από το garage του πλοίου το οποίο χωρίζεται σε 2 καταστρώματα, το κυρίως και το επάνω garage. Η επιβίβαση και αποβίβαση των οχημάτων πραγματοποιείται από τους 2 καταπέλτες που βρίσκονται στην πρύμνη, οι οποίοι βοηθούν στην γρήγορη φορτοεκφόρτωση του. Για την φόρτωση του επάνω garage, υπάρχει ράμπα στο κέντρο του κυρίως garage. Συνολικά, το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει 650 Ι.Χ περίπου.

Επιστρέφοντας στην πρύμνη, χρησιμοποιούμε τον αριστερό καταπέλτη, ο οποίος μας οδηγεί στην είσοδο των επιβατών στο πλοίο. Με την βοήθεια του κλιμακοστασίου και περπατώντας στους αχανείς διαδρόμους, φτάνουμε στην μέση του πρώτου κοινόχρηστου καταστρώματος, του Deck 6. Εκεί συναντάμε την μεγάλη και με προσεγμένη διακόσμηση Reception, μαζί με το Λογιστήριο του πλοίου. Οι άνετοι καναπέδες που υπάρχουν στον χώρο περιμένουν για να ξεκουράσουν τον επιβάτη κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του, ενώ δύο σκάλες μας οδηγούν στο αμέσως επάνω κατάστρωμα. Πίσω ακριβώς από τον χώρο της Reception και του λογιστηρίου και μέχρι την πλώρη, συναντάμε το μεγαλύτερο μέρος των καμπινών των επιβατών, οι οποίες είναι 2κλινες, 3κλινες και 4κλινες εσωτερικές κι εξωτερικές, το Νοσοκομείο και τις καμπίνες Α.Μ.Ε.Α. του πλοίου. Επιστρέφοντας στην Reception και με κατεύθυνση προς την πρύμνη, συναντάμε αρχικά το κυρίως σαλόνι του πλοίου. Τεράστιος χώρος ο οποίος σε συνδυασμό με το bar και τις άνετες πολυθρόνες που διαθέτει, περιμένει να φιλοξενήσει με άνεση και με διακριτική πολυτέλεια τον επιβάτη. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας προς τα πίσω, συναντάμε ένα μικρό καθιστικό, στα αριστερά του οποίου δεσπόζει η εκκλησία και στα δεξιά το κατάστημα του πλοίου. Όπως στα περισσότερα πλοία της ANEK LINES έτσι κι εδώ, το μικρό εκκλησάκι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των χώρων του πλοίου, ενώ το κατάστημα περιμένει τον επιβάτη να εισέλθει σε αυτό και να προμηθευτεί διάφορα είδη ένδυσης, είδη πρώτης ανάγκης, ψιλικά, κ.α. Οι κοινόχρηστοι χώροι του Deck 6 πλαισιώνονται με το Εστιατόριο και το Self Service, που βρίσκονται στο αριστερό και δεξιό τμήμα του πρυμναίου καταστρώματος, αντίστοιχα. Και τα 2 εστιατόρια είναι προσεγμένα κι έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία, με menu που προέρχονται από την κρητική κουζίνα και γαστρονομία. Πριν αφήσουμε το Deck 6 να αναφέρουμε ότι εκατέρωθεν αριστερά και δεξιά, υπάρχουν 2 μικρά ανοιχτά καταστρώματα.

Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα, βρισκόμαστε στο Deck 7. Στην μέση του καταστρώματος και ακριβώς επάνω από την Reception, συναντάμε το δεύτερο σαλόνι-disco του πλοίου. Όμορφος χώρος, πλαισιωμένος με καναπέδες, τραπεζοκαθίσματα και το bar, αποτελεί σημείο ανάπαυσης και απόλαυσης ενός ροφήματος ή, ποτού. Από την μέση έως και την πλώρη του καταστρώματος, όπως και στο Deck 6 συναντάμε τις υπόλοιπες καμπίνες των επιβατών, οι οποίες συνολικά στο πλοίο φτάνουν σε αριθμό τις 134 με 468 κρεβάτια, καθώς και μέρος των καμπινών του πληρώματος. Στο κατάστρωμα αυτό βρίσκεται και η Γέφυρα του πλοίου, η οποία τηρεί τις προδιαγραφές, τις ανέσεις και την υλικοτεχνική υποδομή των πλοίων που έχουν ναυπηγηθεί στην χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου. Επιστρέφοντας στην μέση του καταστρώματος και με πορεία προς την πρύμνη, συναντάμε τον τελευταίο εσωτερικό χώρο του καταστρώματος, τα 208 καθίσματα αεροπορικού τύπου. Δύο μεγάλα ανοιχτά καταστρώματα εκατέρωθεν αριστερά και δεξιά που ξεκινούν από την Γέφυρα, οδηγούν στο μεγάλο πρυμναίο ανοιχτό κατάστρωμα με την πισίνα, την pick up area και το σκεπαστό bar.  Μεγάλοι σε μήκος και πλάτος χώροι, που πάντα τους προτιμούν οι επιβάτες και δύσκολα πλέον τους συναντάμε σε πλοία νεότερης ναυπήγησης.

Έχοντας ολοκληρώσει την περιήγηση μας στους παραπάνω χώρους, επισκεπτόμαστε την <<καρδιά>> του πλοίου το Μηχανοστάσιο, όπου εκεί μας υποδέχονται ο Ά’ Μηχανικός κ. Χαράλαμπος Καρράς, μαζί με το επιτελείο του. Το ΚΡΗΤΗ Ι διαθέτει 2 μηχανές MITSUBISHI MAN 16V συνολικής ισχύος 32.000 ίππων, οι οποίες βοηθούν το πλοίο να πλέει άνετα, με υπηρεσιακή ταχύτητα που φτάνει τους 20 κόμβους. Επίσης, διαθέτει 3 ηλεκτρομηχανές, ενώ για τους ελιγμούς του στα λιμάνια διαθέτει δυο thruster, ένα στην πλώρη κι ένα στην πρύμνη, ισχύος 1200 kw. Το μήκος του φτάνει τα 191,8m, το πλάτος του τα 29,4m, ενώ το βύθισμα του τα 6,91m. Έχει νηολόγιο Χανίων και ΙΜΟ 7814046.

Παραθέτοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του πλοίου, να αναφέρουμε πως το ΚΡΗΤΗ Ι ναυπηγήθηκε το 1979, στα ναυπηγεία Koyo Dockyard Co. Ltd., στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Πρώτο του όνομα ήταν το NEW SUZURAN κι αποτελεί αδελφό πλοίο του ΚΡΗΤΗ ΙΙ (NEW YUKARI). Μαζί τα 2 πλοία ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Ελλάδα, στις 14/6/1996. Μετά από έναν χρόνο περίπου, έχοντας ολοκληρώσει την εκτεταμένη μετασκευή του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ξεκινά τα δρομολόγια του στην γραμμή της Ancona. Όλα αυτά τα χρόνια έχει ταξιδέψει τόσο στην Αδριατική όσο και στην Ελλάδα, αλλά κι έχει ναυλωθεί στην γειτονική μας Ιταλία.

Αναζήτηση...

Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψη μας στο Μηχανοστάσιο, ανεβαίνουμε στο κυρίως garage, όπου παρατηρούμε πως έχει ξεκινήσει η φόρτωση. Η ώρα κυλάει γρήγορα και στις 21:00 ακριβώς, ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής μας. Με τις καιρικές συνθήκες να παραμένουν ιδανικές, χαράσσουμε πορεία προς το λιμάνι του Πειραιά στο οποίο φτάνουμε λίγα λεπτά μετά τις 06:00 το πρωί. Με δεξιά μανούβρα στην μεγάλη λεκάνη του λιμανιού, ευθυγραμμιζόμαστε με το ντόκο και δένουμε στην προβλεπόμενη ώρα άφιξης μας.

Άλλο ένα ταξίδι μας έχει ολοκληρωθεί. Άλλο ένα ταξίδι που καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε, το οποίο για την παρέα του ellinikiaktoploia.net αποτελούσε διακαή πόθο. Έχοντας επισκεφθεί το ΚΡΗΤΗ Ι σε εκδήλωση κοπής χριστουγεννιάτικης πίτας στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον για μια εκτενέστερη μελλοντική γνωριμία του. Το όνειρο αυτό πραγματοποιήθηκε και σίγουρα για εμάς το ΚΡΗΤΗ Ι ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες μας. Είναι ένα πλοίο το οποίο διαθέτει μεγάλο και λειτουργικό garage και σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς, πολυτελείς κι άνετους κοινόχρηστους χώρους του, αποτελεί ένα πολυεργαλείο. Πολλά μπράβο πρέπει να αποδοθούν στον Πλοίαρχο και στο πλήρωμα του ΚΡΗΤΗ Ι που όλοι μαζί ενωμένοι σαν μία ομάδα, καταφέρνουν και διατηρούν υψηλά τα στάνταρτ σε όλους τους τομείς.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την πραγματοποίησή του και είναι

Από την ANEK LINES
Τον κ.Ιωάννη Σ.Βαρδινογιάννη, Δ/νων Σύμβουλο
Τον κ.Σταύρο Αγγελιδάκη, Αρχιπλοίαρχο
Τον κ.Αντώνη Καλαμάρα, Διευθυντή Εμπορικής Εκμετάλλευσης
Την κα Άννα Νικολακάκη, Δ/νση Marketing

Από το ΕΓ/ΟΓ  ΚΡΗΤΗ Ι
Τον Cpt Κων/νο Κουτσάκη, Πλοίαρχο
Τον Cpt Εμμανουήλ Σέγκο, Ύπαρχο
Τον Cpt Ιωάννη Πασπαλάρη, Υποπλοίαρχο
Τον Cpt Επαμεινώνδα Αδάμ, Υποπλοίαρχο
Την Cpt Ελένη Τσιφτσή, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Χαράλαμπο Καρρά, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Γεώργιο Σαριδάκη, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Την κα Όλγα Παπαδοπούλου, Προϊστάμενο Οικονομικό
Τον κ. Κων/νο Σχοινά, Φροντιστή
Τον κ. Ιωάννη Σαρτζετάκη, Αρχιμάγειρα
Τον κ. Ηλία Βελεγράκη, Ναύκληρο

Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,032ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα