Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Πρόεδρος της CRUISE LINE ASSOCIATION EUROPE και διευθύνων σύμβουλος της CELESTYAL CRUISES

Την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών κρουαζιέρας από μακρινές αγορές για την Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνει ο Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρoυαζιέρας (CLIA Europe) και διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises, επισημαίνοντας ωστόσο τις σημαντικές ελλείψεις στις λιμενικές υποδομές των νησιών. Μιλάει επίσης για την ανάγκη προβολής της Ελλάδας ως προορισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο, αλλά και για τη σημασία της κινεζικής αγοράς για την ελληνική κρουαζιέρα.

Πού οφείλεται η ύφεση στην ελληνική κρουαζιέρα;

Η ελληνική κρουαζιέρα εξακολουθεί να επηρεάζεται έντονα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρατηρούμε όμως μια σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, καθώς όλοι προσαρμόζονται και εξοικειώνονται με την ιδέα ότι τα απρόσμενα γεγονότα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Βλέπουμε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την περιοχή μας από τις μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ασία.

Υπήρχαν και κέρδη για την Ελλάδα από την κρίση στην Τουρκία και αν όχι, γιατί;

Δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως οι ευκαιρίες που προέκυψαν από τις ακυρώσεις προσεγγίσεων στη γειτονική χώρα, λόγω των σημαντικών ελλείψεων στις λιμενικές υποδομές των νησιών μας. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί και η παγιωμένη πρακτική που υπάρχει, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, για τουρισμό μόνο τους θερινούς μήνες, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για δωδεκάμηνο τουρισμό. Θα πρέπει να υπάρξει συστηματική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να προβληθεί διεθνώς η Ελλάδα ως προορισμός όχι μόνο το καλοκαίρι. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι τουριστικές υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η επέκταση της λειτουργίας των μουσείων για όλο το έτος.

Πόσο σημαντική είναι η κινεζική αγορά για την ελληνική κρουαζιέρα;

Η ανάπτυξη του δικτύου της αεροπορικής σύνδεσης μιας χώρας είναι καθοριστική για την κρουαζιέρα και γι’ αυτό είναι ευχάριστο το γεγονός ότι τα ελληνικά αεροδρόμια προσελκύουν απευθείας πτήσεις από μακρινές και νέες αγορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έναρξη πτήσεων της Air China, που δημιουργεί δίαυλο μεταφοράς τουριστών από μια τεράστια δεξαμενή: μόνο φέτος 130 εκατ. Κινέζοι ταξίδεψαν εκτός Κίνας και υπολογίζεται να φτάσουν τα 250 εκατ. μέχρι το 2025. Με την κατάλληλη προεργασία και τις απαραίτητες υποδομές θα μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργείται. Η Celestyal Cruises, έχοντας ήδη θετικά σχόλια από την πρώτη χρονιά που υποδέχτηκε οργανωμένα γκρουπ Κινέζων επιβατών, προχωράει με γοργά βήματα για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτής της δυναμικής αγοράς.

Με ποιους τρόπους θα αναπτυχθούν νέοι προορισμοί στην Ελλάδα;

Η Celestyal Cruises προσπαθεί κάθε χρόνο να εντάσσει και να ανοίγει νέους προορισμούς κρουαζιέρας στην παγκόσμια αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μήλος, που τη «συστήσαμε» στους επιβάτες μας πριν από τρία χρόνια και σταδιακά οι προσεγγίσεις μας στο νησί αυξάνονται. Το 2017 είχαμε 9 προσεγγίσεις, ενώ το 2018 προγραμματίζουμε 24, δηλαδή σχεδόν τις τριπλάσιες. Αυτό δείχνει αφενός πώς θα μπορούσε να δοθεί πνοή και αναπτυξιακή προοπτική σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, αφετέρου πώς θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση των δημοφιλών νησιών του Αιγαίου. Επίσης, προσπαθούμε σταδιακά να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο ξεκινώντας πιο νωρίς, τον Μάρτιο, και ολοκληρώνοντας τα προγράμματά μας τον Νοέμβριο. Για το 2019 έχουμε ήδη αυξήσει κατά 12% τις προσεγγίσεις μας στα ελληνικά νησιά.

ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ
kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,031ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα