Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Κυβερνητικές παλινωδίες και ήξεις αφήξεις για τα υδροπλάνα

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον Απρίλιο του 2013, οπότε δημοσιεύθηκε ο Ν.4146 για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις που προέβλεπε την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τα υδροπλάνα. Ωστόσο, ούτε το φετινό, το πέμπτο, κατά σειρά, καλοκαίρι αναμένεται να πετάξουν υδροπλάνα, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα, εν μέσω υπουργικών εξαγγελιών και δηλώσεων καλών προθέσεων.

Οι διαβεβαιώσεις
“Το 2016 πρέπει να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα και το Υπουργείο θα στηρίξει όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υδροπλάνων όπου μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς” είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2015 ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης.

“Με τα υδροπλάνα ο τρόπος άφιξης των τουριστών στα νησιά θα διευρυνθεί και θα αναπτυχθεί, καθώς οι τουρίστες θα μπορούν να μετακινούνται γρηγορότερα και ασφαλέστερα προς τα μέρη των διακοπών τους” είχε δηλώσει την 1 Απριλίου αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Παρόλ’ αυτά, το φετινό καλοκαίρι χάθηκε, ενώ οι επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Ναυτιλίας υπόσχονται ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομικού πλαισίου των υδροπλάνων έχει, πια, δρομολογηθεί να κατατεθεί στη Βουλή.

“Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θέτει το πλαίσιο για την λειτουργία των υδατοδρομίων. Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη σταλεί για έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE) η οποία και μας έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις της. Τις επόμενες μέρες, με πρωτοβουλία του Υπ. Μεταφορών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία απάντησης στα σχόλια Επιτροπής, σχετικά με τα όποια ζητήματα έχουν τεθεί και αφορούν αρμοδιότητες του ΥΝΑΝΠ. Έτσι ολοκληρώνεται και ουσιαστικά η διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου και ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεσή του στη Βουλή” δήλωσε στις 25 Απριλίου στον ιστότοπο naxostimes.gr ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Βέβαια, εξίσου κατηγορηματικός ήταν ο κ. Σαντορινιός και στις 28 Ιανουαρίου (σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (28.01): “το νομοσχέδιο που θα δώσει αρκετές λύσεις για να προχωρήσουμε, το συζητήσαμε πριν δύο μέρες με τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη. Το νομικό πλαίσιο έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή πιθανόν και μέσα στο Φεβρουάριο”.

Το νομοσχέδιο
Έτσι, όσοι επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των υδροπλάνων αναμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, εφόσον έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός, ο δημόσιος φορέας αποζημιώνει τον ιδιώτη για τα έξοδα των εγκεκριμένων μελετών που έχει πραγματοποιήσει. Με τον τρόπο αυτό, οι μελέτες θα μεταφέρονται στο δημόσιο φορέα, ενώ η άδεια λειτουργίας θα μεταφέρεται στον όνομα του ενδιαφερόμενου που είχε κάνει την αίτηση υδατοδρομίου.

Επιπρόσθετα, για όσα υδατοδρόμια έχει υποβληθεί η αίτηση και ο τεχνικός φάκελος και μέχρι τη δημοσίευση νομοσχεδίου δεν έχουν εκδοθεί οι τελικές άδειες, με αίτηση του δημόσιου φορέα και συναίνεση του ιδιωτικού φορέα (εφόσον ο τελευταίος έχει υποβάλει την αίτηση και τον τεχνικό φάκελο), η άδεια ίδρυσης εκδίδεται στο όνομα του δημόσιου φορέα”.

Με άλλα λόγια, το Δημόσιο, έναντι αποζημίωσης, θα αγοράζει τις μελέτες κατασκευής υδατοδρομίων που έχουν εκπονήσει ιδιώτες, ανοίγοντας το δρόμο για την κρατικοποίηση των υδατοδρομίων.

Σημειώνεται ότι η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου χορηγείται μόνο στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών έχει το Δημόσιο.

Αντίστοιχα, η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο με σκοπό τη λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου.

Ανοιχτά ζητήματα
Κι ενώ το φετινό καλοκαίρι χάθηκε, η πρόοδος είναι ανύπαρκτη σχετικά με την αδειοδότηση υδατοδρομίου – κόμβου στην Αθήνα, που είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλίζονται οι αποδόσεις των επενδύσεων σε υδροπλάνα. Μέχρι σήμερα, η ελληνική πολιτεία έχει αδειοδοτήσει μόλις δύο υδατοδρόμια σε Κέρκυρα και Παξούς, ενώ, σύμφωνα με εξαγγελίες του Δεκεμβρίου 2015, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα έπρεπε να είχαν αδειοδοτηθεί 10 ή 12 υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα…

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,548ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα