Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Λιμάνι Αθηνιού, νέα μονάδα αφαλάτωσης στη Θηρασιά, σχέδια για διαχείριση απορριμμάτων στο τραπέζι ευρείας σύσκεψη με φορείς της Σαντορίνης

Σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο νησί, συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο.

Σε σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δήμαρχος Σαντορίνης, κ. Νίκος Ζώρζος, προέστη, την Παρασκευή (1/9/17), ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην οποία συμμετείχαν πολλοί παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της Σαντορίνης. Ο Υφυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με την Έπαρχο του νησιού, κα. Θεώνη Λειβαδάρου με την οποία συζήτησαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και λυμάτων, το Νοσοκομείο Θήρας, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών και το λιμάνι Σαντορίνης. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός με κλιμάκιο φορέων του Δήμου Σαντορίνης, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Θηρασιάς κ. Δημήτρη Συρίγο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ Ηλία Μιχαλολιά επισκέφθηκε το νησί της Θηρασιάς, όπου έκαναν αυτοψία στο χώρο που πρόκειται να τοποθετηθεί η νέα μονάδα αφαλάτωσης.

Συνάντηση, στο περιθώριο της επίσκεψής του, είχε επίσης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σαντορίνης, κα. Μαρία Μαυρικάκη από την οποία ενημερώθηκε για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει το νοσοκομείο αλλά και τις ανάγκες που παρουσιάζονται για την στέγαση και σίτιση των γιατρών που αναλαμβάνουν υπηρεσία στο νησί, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης καταλυμάτων. Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Σαντορίνης και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τον Λιμενάρχη Σαντορίνης, κ. Παναγιώτη Βαρελά για τις λειτουργικές ανάγκες που έχουν και το υψηλό φόρτο εργασίας, το οποίο καλούνται κατά τους θερινούς μήνες να φέρουν εις πέρας.

Λιμάνι Σαντορίνης

Ένα από τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν ήταν η ανάγκη για έργα αποκατάστασης της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού του Αθηνιού, ένα λιμάνι, που όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, κατά την τουριστική περίοδο, δέχεται κατά μέσο όρο 8.000 επισκέπτες κάθε μέρα και αυτή τη στιγμή μεγάλο τμήμα των νέων κρηπιδωμάτων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω υποσκαφών και καθιζήσεων. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε πως το Υπουργείο χαιρετίζει τις προσπάθειες του Δήμου για την βελτίωση του λιμανιού του Αθηνιού, έργο που αποτελεί προτεραιότητα για το νησί, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια μέσω της επίσπευσης έγκρισης της μελέτης, έτσι ώστε γρήγορα η Σαντορίνη να αποκτήσει ένα λιμάνι που να μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες ντόπιων και επισκεπτών». Παρόλα αυτά, σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, πρέπει να ψάξουμε σε βάθος το πώς ένα λιμάνι που χρηματοδοτήθηκε από Κοινοτικό Πρόγραμμα και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία το 2010, αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά μη λειτουργικό. Πρέπει να αναζητήσουμε τις μεθοδεύσεις και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνώντων.

Αναφορικά με τα σχέδια που παρουσίασε ο Δήμαρχος και οι φορείς του νησιού για την επιλογή τοποθεσίας για χωροθέτηση νέου λιμένα που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπερθεμάτισε σχετικά. «Δεδομένης της δύσκολης οδικής σύνδεσης του παρόντος λιμανιού του Αθηνιού με το κέντρο του νησιού αλλά και την πραγματικά περιορισμένη χωρητικότητα και δυνατότητα διακίνησης και εξυπηρέτησης για όλους τους χρήστες του εν λειτουργία λιμένα, αναφύεται αναντίρρητα η ανάγκη για εξεύρεση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, άλλων λύσεων που θα ανακουφίσουν την κατάσταση και που θα δημιουργήσουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές για το νησί». Ένα νέο λιμάνι, τόνισε, που θα προσφέρει συνθήκες εύκολου κατάπλου, ασφαλούς πρόσδεσης, άνετης από-επιβίβασης και θα συνοδεύεται από έργα οδοποιίας, είναι ένα έργο που θα δώσει ασφάλεια στους νησιώτες και θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εισροή τουριστών. Το Υπουργείο θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και δεσμευόμαστε ότι θα εξετάσουμε όλες τις συνδυαστικές δυνατότητες χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου- πνοής για το νησί.

 

Απορρίμματα

Το καίριο, για πολλά νησιά του Αιγαίου, ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων τέθηκε υπόψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ενημερώθηκε για τις θέσεις χωροθέτησης ΧΥΤΥ και δεματοποιητή, αλλά και για τις αντιρρήσεις που εγείρονται από τους φορείς της Σαντορίνης. Κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης οριστικής λύσης για το θέμα των σκουπιδιών στο Αιγαίου. Βασική παράμετρος για την ανάπτυξη των νησιών μας είναι η οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε χαρακτηριστικά. Προσωπικά, τόνισε, έχω ήδη εκκινήσει συζητήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Γ.Γ. Διαχείρισης Απορριμμάτων και μπορώ να σας πω ότι σύντομα θα έχουμε να προτείνουμε ολοκληρωμένα σχέδια, βασισμένα στις ευρωπαϊκές επιταγές, με πρόνοια για συστήματα ανακύκλωσης υλικών και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση η ακριβής χωροθέτηση, όσο και οι ταχείες διοικητικές ενέργειες είναι στη δικαιοδοσία του κάθε Δήμου και της Περιφέρειας και σίγουρα πρέπει να αποφασιστούν μετά από ευρεία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Sea Diamond

Ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει προσεκτικά τόσο τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, κ. Ηλία Πελέκη, όσο και μέλη της επιτροπής για την ανέλκυση του Ναυαγίου. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι κάθε άλλη σκέψη πέρα από την εκκίνηση νομικών και διοικητικών διαδικασιών για τον εξαναγκασμό του μόνου υπεύθυνου για το ναυάγιο – δηλαδή της εταιρείας- να πράξει τα νόμιμα, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από αυτή την πολιτική ηγεσία. Ο νόμος είναι σαφής, είπε: Ο ρυπαίνων πληρώνει, ο κάτοχος του ναυαγίου ανελκύει. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε κινηθεί καμία αποτελεσματική διοικητική διαδικασία προς αυτή τη κατεύθυνση, ούτε ποτέ μέχρι τώρα ο υπεύθυνος της εταιρείας είχε αισθανθεί την βούληση του Κράτους να τηρηθούν τα νόμιμα. Η Δημόσια Αρχή Λιμένων του ΥΝΑΝΠ, πρόσθεσε, εδώ και καιρό είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εταιρείας απέναντι στο νησί, το περιβάλλον, τους κατοίκους και το δημόσιο συμφέρον. Πιστεύουμε ακράδαντα, τόνισε, πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στην κατεύθυνση που περιγράφω και που όλοι επιθυμούμε.

Αφαλάτωση Θηρασιάς  

Αυτή τη στιγμή στη Θηρασιά λειτουργεί ήδη μια μονάδα αφαλάτωσης που όμως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδότησε πρόσφατα το Δήμο Θήρας με 100.000€ για το σκοπό της προμήθειας μιας επιπλέον μονάδας, για παράλληλη λειτουργία, ώστε να καταστεί η Θηρασιά υδατικά αυτόνομη. 

Νοσοκομείο Θήρας

Διαμάντι των Κυκλάδων χαρακτήρισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός το Νοσοκομείο Θήρας, το οποίο, όπως ενημερώθηκε από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου, μέσα σε σύντομο διάστημα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε σοβαρά περιστατικά, καλύπτει μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού και την περίθαλψη πολλών επισκεπτών, επεκτείνοντας συνεχώς τις κλινικές του. Μεγάλο πρόβλημα, όμως παραμένει η έλλειψη καταλυμάτων για τους δημοσίους λειτουργούς όπως είναι οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε πως ιδιαίτερα το προσωπικό του Νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο αποτελεί παράδειγμα παρεχόμενης υποδομής για το νησί αλλά και το διδακτικό προσωπικό που στελεχώνει τις δομές παιδείας του νησιού, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από το Δήμο, τηρώντας τις δυνητικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί σε πρόσφατους Νόμους του Υπ. Εσωτερικών και Παιδείας. 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,422ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα