Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Μέλος πληρώματος περιγράφει την ζωή με Covid σε ένα κρουαζιερόπλοιο-φάντασμα

Η πανδημία του COVID-19 ξεκίνησε επίσημα για τον χώρο της κρουαζιέρας στις 14 Μαρτίου. Τότε το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ εξέδωσε εντολή «μη πλεύσης» για όλα τα κρουαζιερόπλοια σε ύδατα των ΗΠΑ. Σε εκείνη τη φάση χιλιάδες άνθρωποι αρρώσταιναν σε πλοία σε όλο τον κόσμο και η βιομηχανία έπρεπε να περιορίσει τις ζημιές. Έτσι, μεμονωμένες εταιρείες σταμάτησαν τις κρουαζιέρες, «παγώνοντας» τη βιομηχανία.

Έξι μήνες αργότερα και παρόλο που έγιναν μερικές αποτυχημένες επιστροφές, ο χώρος παραμένει παγωμένος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες πλοία είναι αγκυροβολημένα σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, με ελάχιστο πλήρωμα που φροντίζει να είναι καθαρά και αξιόπλοα.

Ένα τέτοιο πλοίο είναι το Ovation of the Seas, το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του νότιου ημισφαιρίου. Αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο στη Σιγκαπούρη με δεκάδες άλλα. Το VICE μίλησε με ένα μέλος του πληρώματος, που συντηρεί το εκτεταμένο οπτικοακουστικό σύστημα του πλοίου.

Μιλήσαμε με τον Jeff Birmingham για το πώς είναι να είσαι ένα από τα 99 άτομα που βρίσκονται σε ένα στάσιμο κρουαζιερόπλοιο, σχεδιασμένο για 6.000 άτομα. O Jeff λέει, μάλιστα, πως είναι μόνος το μεγαλύτερο μέρος της μέρας.
Outside Pool.jpg

VICE: Ποιος είναι ο ρόλος σου;
Jeff: Αυτή τη στιγμή είμαι μόνιμος επικεφαλής τεχνικός βίντεο στο Ovation of the Seas. Είναι ένα Quantum-class πλοίο που ανήκει στη Royal Caribbean International. Όταν λειτουργεί, έχουμε περίπου 4.500 επιβάτες και 1.500 άτομα πλήρωμα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρωμα 99 ατόμων. Σε κανονικές συνθήκες διαχειρίζομαι και παράγω περιεχόμενο βίντεο, αλλά τώρα είμαι υπεύθυνος για όλο το τμήμα ψυχαγωγίας.

Sea.jpg

Πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Είμαι στα ανοιχτά της Σιγκαπούρης στο μεγαλύτερο «πάρκινγκ» για πλοία που έχω δει – δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Το συμβόλαιό μου ισχύει ως τον Φεβρουάριο και δεν ξέρω αν θα πατήσω στεριά ως τότε. Μέχρις στιγμής, μας έχουν πει όχι.

Gaming area (i think).jpg

Πώς είναι να βρίσκεσαι σε ένα άδειο κρουαζιερόπλοιο;
Σουρεαλιστικό. Το πλοίο έχει φτιαχτεί για χιλιάδες άτομα και έχω περάσει χρόνια εδώ. Τώρα μοιάζει άψυχο και άδειο. Περιμένει να τακτοποιηθεί η κατάσταση στον κόσμο για να ξανακάνει αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένο. Όλα είναι κλειστά, τα φώτα σβηστά, τα έπιπλα σκεπασμένα. Είναι ένα πλοίο φάντασμα.

Theatre.jpg

Πώς περνάς τη μέρα; Υπάρχουν αρκετά πράγματα για να σε κρατάνε απασχολημένο ή βαριέσαι;
Δεν βαριέμαι ποτέ. Συνήθως το τμήμα μου έχει 150 άτομα, αλλά τώρα είμαι μόνο εγώ και έχω να κάνω όλη τη γραφειοκρατία και τις επιθεωρήσεις. Είναι πολλή δουλειά να κρατάς το πλοίο στην κατάσταση που πρέπει να είναι ώστε να επαναλειτουργήσει. Επίσης, επειδή δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα κοινωνικά, δουλεύω όλη την ώρα. Είμαι εδώ πάνω από έναν μήνα και νιώθω σαν να ήρθα μόλις.

Longue area.jpg

Σε πιάνει ποτέ νευρικότητα που δουλεύεις μόνος;
Όχι. Είμαστε όλοι εκπαιδευμένοι στα καθήκοντα ασφαλείας/έκτακτης ανάγκης και ήταν πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του ποιον κράτησαν – όλοι είναι εδώ για κάποιο λόγο. Αλλά είναι παράξενο να βλέπεις άδειους χώρους που είναι φτιαγμένοι για χιλιάδες άτομα. Επίσης αυτό έχει δημιουργήσει παράξενες στιγμές. Χθες έπλυνα τα ρούχα μου και διέσχισα τους χώρους των επιβατών, με την τσάντα με τα άπλυτα. Ήταν παράξενο να περνάω από τόσο «κυριλέ» περιοχές με τα άπλυτά μου.

Gym.jpg

Έχεις επαφή με άλλους ή είναι όλοι απομονωμένοι;
Η δουλειά μου είναι συνήθως αρκετά μοναχική, έτσι συνήθως δεν βλέπω πολλούς – ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή βλέπω άλλο κόσμο μόνο στα γεύματα. Σπάνια σε άλλες ώρες. Είναι τελείως πλοίο φάντασμα. Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής.

Σε ένα πλοίο η αίσθηση της απομόνωσης εντείνεται. Προγραμματίζω ταινίες δίπλα στην πισίνα και τραβάω βίντεο για το πλήρωμα, όσο πιο πολύ μπορώ. Τα σαββατοκύριακα κάνω τον DJ, έτσι για τη φάση. Γράφω μια-δυο ώρες live set από την αίθουσα μετάδοσης και το παίζω σε ένα κανάλι στην τηλεόραση για το πλήρωμα στις καμπίνες τους. Κάποιοι παίρνουν τηλέφωνο και ζητάνε τραγούδια, μου μιλάνε, οπότε είναι διασκεδαστικό.

Halls2.jpg

Ο κόσμος βιώνει έντονες συνέπειες στην ψυχική υγεία λόγω της πανδημίας. Τι κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε ένα άδειο πλοίο;
Είμαστε τυχεροί επειδή έχουμε τις δουλειές μας. Αυτό μας κρατάει συγκεντρωμένους και δεν μας αφήνει να πέσουμε σε κατάθλιψη. Για τη σωματική μου υγεία, πηγαίνω στο γυμναστήριο, τρέχω και παίζω μπάσκετ. Επίσης, μιλάω διαδικτυακά κάθε μέρα με την κοπέλα μου. Έχουμε δωρεάν Ίντερνετ κι αυτό είναι μια πολυτέλεια που συνήθως δεν έχουμε.

Πραγματικά ελπίζω να συνεχίσει, όταν τελειώσει όλο αυτό. Βοηθάει το πλήρωμα να μένει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Η εταιρεία επίσης έχει παράσχει υπηρεσίες για το πλήρωμα που θέλει να μιλήσει για θέματα ψυχικής υγείας και πραγματικά η ομάδα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο πλοίο είναι πολύ υποστηρικτική. Όταν τα πλοία λειτουργούν, η ιεραρχία μπορεί να είναι πολύ αυστηρή αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όλοι μαζί. Όλοι είναι ίσοι.

Stores.jpg

Ο COVID-19 είχε δραστικές επιπτώσεις στον χώρο της κρουαζιέρας. Πώς τα βλέπεις τα πράγματα για σένα;
Ναι, άλλαξε τον κόσμο. Όποτε μιλάω με τον παππού μου που γεννήθηκε το 1925 λέει συνέχεια πως είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στη ζωή του. Επηρέασε τους πάντες. Ο χώρος μας επηρεάστηκε πολύ, αλλά η εταιρεία μου είναι πολύ εύρωστη οικονομικά και οι πελάτες μας τακτικοί. Κλείνουν κρουαζιέρες επί χρόνια και περιμένουν πότε θα ξαναρχίσουν.

Stores2.jpg

Ανησυχούν οι συνάδελφοί σου για τη σταθερότητα της δουλειάς;
Ναι, ιδίως στο τμήμα ψυχαγωγίας. Αναγκαστικά θα γίνουν περικοπές και θα αλλάξει η ηλικιακή σύνθεση των επιβατών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδεύουν όσο κάποτε, ώσπου να υπάρχει ένας βαθμός ασφάλειας που θα εγγυάται την υγεία τους, έτσι η ψυχαγωγία θα στραφεί σε νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει άλλα show, λιγότερες μπάντες, πιο μικρές και δυναμικές μορφές ψυχαγωγίας. Αυτό ήδη συνέβαινε, αλλά ο COVID-19 θα επιταχύνει τη μετατόπιση προς ένα πιο μοντέρνο προϊόν.

Eating area.jpg

Πιστεύεις θα ανακάμψει η βιομηχανία της κρουαζιέρας;
Ναι. Όσοι κάνουν κρουαζιέρες το λατρεύουν. Είναι τρόπος ζωής, πάθος. Αποτελούν μια κοινότητα. Νομίζω πως θα αλλάξει ο τρόπος, όπως και του τουρισμού και των ταξιδιών γενικά, αλλά κάτι καλό θα βγει. Τα πράγματα θα είναι αλλιώς, αλλά η ζωή πάντα προχωράει.

Έχει κολλήσει COVID κανείς στο πλοίο ή κάποιος γνωστός σου;
Στην αρχή το κόλλησε μια ομάδα επιβατών. Τη μέρα που βγήκα στη στεριά, 74 επιβάτες βγήκαν θετικοί. Κανείς από το πλήρωμα δεν κόλλησε και είμαστε καθαροί έκτοτε. Προσέχουμε πολύ στην παραλαβή προμηθειών, φοράμε μάσκες και κρατάμε αποστάσεις.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα