Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Μεταξύ 190-220 εκατ. εκτιμάται το τίμημα για το 67% του ΟΛΘ

Στις 21 Απριλίου θα γνωρίζουμε τον προτιμητέο επενδυτή για τον ΟΛΘ. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα η αγωνία να παραταθεί μέχρι τις 10 Μαίου, στην περίπτωση που οι προσφορές των δύο ενδιαφερομένων επενδυτών, βρεθούν πολύ κοντά. Ως κοντινό προσφερόμενο τίμημα θεωρείται εκείνο που απέχει λιγότερο από το 10% από το υψηλότερο τίμημα. Στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν θα υποβάλλουν εκ νέου προσφορά στις 10 Μαίου.

Η αγορά αναμένει μια προσφορά για το 67% των μετοχών του ΟΛΘ που θα κυμαίνεται μεταξύ των 190 και 220 εκατ. ευρώ. Το τίμημα αυτό εμπεριέχει ένα υπερτίμημα της τάξης του 30% έως 50% και το οποίο θεωρείται εύλογο στις περιπτώσεις εκείνες που ο προτιμητέος επενδυτής αναλαμβάνει τον έλεγχο της επιχείρησης (premium control). Αντίστοιχο υπερτίμημα 50% κατέβαλε και η Cosco για την απόκτηση του 51% (συν 17%) του ΟΛΠ.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η Cosco είναι μια κρατική επιχείρηση κι επομένως το υπερτίμημα που πρόσφερε, είχε και άλλα κίνητρα εκτός από το οικονομικό και την απόδοση της επένδυσης.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στον ΟΛΠ στο β’ εξάμηνο του 2017. Η διοίκηση του οργανισμού, με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, έκλεισε πρόσφατα ένα σημαντικό θέμα, υπογράφοντας τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αν και η απόφαση αυτή προλαμβάνει το νέο επενδυτή, εντούτοις κρίθηκε δίκαια, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους εργαζομένους τους.
Οι νέες συμβάσεις ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και δίνουν αρκετό περιθώριο γνωριμίας του νέου επενδυτή του ΟΛΘ, με το προσωπικό. Οι συνδικαλιστές του ΟΛΘ επιθυμούσαν να γίνουν και κάποιες προσλήψεις προσωπικού, αλλά κρίθηκε δίκαιο αυτές να γίνουν από το νέο βασικό μέτοχο της επιχείρησης.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,407ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα