Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΜΠΛΟΥ ΓΚΑΛΑΞΥ (BLUE GALAXY)

“BLUE GALAXY …ο θρύλος επιστρέφει……”

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι ανάμεσα μας που συζητούν μεταξύ τους, ότι δεν γίνονται θαύματα στις μέρες μας. Εμείς θα τους απαντήσουμε πως, θαύματα γίνονται καθημερινά και ένα από αυτά έγινε πραγματικότητα στις 10 Δεκεμβρίου 2013, όταν το ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ έδεσε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος επιστρέφοντας από το BUSAN της Νότιας Κορέας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου επέστρεψε και το αδελφάκι του το ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β., σκορπίζοντας χαρά και πάλι στους απανταχού καραβολάτρες. Η εικόνα των 2 πλοίων μας να φεύγουν στις 2 Ιουνίου 2012 για την μακρινή Κορέα, μας είχε προκαλέσει θλίψη. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε το γεγονός ότι δεν θα τα ξαναδούμε να ταξιδεύουν στις θάλασσες μας. Να όμως που η ζωή ήθελε τα 2 αδελφάκια να γυρίσουν πίσω, εδώ που αγαπήθηκαν περισσότερο από κανέναν άλλον και σήμερα το ένα μετά το άλλο, να δρομολογούνται στα ελληνικά νερά.

bow13

Τον Μάρτιο του 2011 είχαμε την χαρά να ταξιδέψουμε με το ένα από τα 2 αδελφάκια, το ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β. στην Βενετία. Ένα ταξίδι απίστευτο, απολαμβάνοντας τις ανέσεις και το ταξίδι που προσφέρει αυτός ο γίγαντας. Διακαής πόθος μας τα επόμενα χρόνια μετά το αφιέρωμα αυτό, να μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναταξιδέψουμε με ένα από τα 2 πλοία. 4 χρόνια μετά η ευκαιρία μας δόθηκε ξανά, ταξιδεύοντας αυτή την φορά με το ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ στην γραμμή Πειραιάς-Χανιά. Πλέον το όνομα του έχει αλλάξει, ονομάζεται BLUE GALAXY χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την αρχοντιά που αποπνέει η επιβλητική του παρουσία.

Πριν ξεκινήσουμε την αναφορά στο ταξίδι μας με το BLUE GALAXY, θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο πλοίο. Ο Ηρακλής (HERCULES) όπως ήταν το πρώτο όνομα του πλοίου, ναυπηγήθηκε το 1992 στα ναυπηγεία της MITSUBISHI στην Ιαπωνία. Τον Ιανουάριο του 2000 παραλαμβάνεται από την ANEK LINES, με το προσωρινό όνομα ΚΡΗΤΗ V. Στις 7 Φεβρουαρίου 2000 φτάνει στο λιμάνι της Σούδας με Πλοίαρχο τον Cpt Κώστα Δημάκη. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα λιμάνια του Αγίου Νικολάου, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, δένει στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος ξεκινώντας την μετασκευή του, η οποία κράτησε 4 μήνες σχεδόν. Στις 9 Ιουνίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ στο λιμάνι του Πειραιά, με το πρώτο του δρομολόγιο να πραγματοποιείται από τον Πειραιά για τα Χανιά. Το ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 ταξίδεψε σε πολλά μέρη, όπως στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Αδριατική προσφέροντας πάντα τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Τον Ιούνιο του 2012 με Πλοίαρχο τον Cpt Νίκο Καφέτζη, ξεκινάει για την Κορέα μαζί με το ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β. ελπίζοντας να κάνει εκεί μια νέα αρχή. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τα 2 πλοία στην Κορέα κι έτσι στα τέλη Νοεμβρίου 2013 ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής τους για την πατρίδα. Η συνέχεια γνωστή, με εμάς τους καραβολάτρες να αισθανόμαστε τυχεροί που τα έχουμε και πάλι κοντά μας.

blue galaxy2

Και το ταξίδι ξεκινάει. O ημεροδείκτης δείχνει Παρασκευή 8 Μαίου 2015. Εμείς με τις αποσκευές μας ανά χείρας, φτάνουμε στον Άγιο Διονύσιο με σκοπό να πραγματοποιήσουμε άλλο ένα αφιέρωμά μας σε πλοίο της ακτοπλοίας μας. Στην γωνία της προβλήτας όπου αναχωρούν τα πλοία για τα Χανιά, μας περιμένει το BLUE GALAXY. Η φόρτωση έχει ήδη ξεκινήσει, με τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος να βοηθούν επιβάτες και οχήματα για την επιβίβαση τους. Στην πρύμνη του πλοίου, ο Ύπαρχος του πλοίου Cpt Γιάννης Καντσός μαζί με τον Ναύκληρο κ. Νίκο Παπασπύρου με την εμπειρία που έχουν, συντονίζουν την ομάδα της κουβέρτας έτσι ώστε, να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα η διαδικασία. Χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών ανεβαίνουμε στο Deck 6, το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα του πλοίου. Με γοργά βήματα οδηγούμαστε στην Reception-η οποία όπως συνηθίζεται και σε άλλα πλοία από την Ιαπωνία-την συναντάμε στην μέση του πλοίου. Εκεί, με την βοήθεια του Προιστ. Αρχιθαλαμηπόλου κ. Γιάννη Καλούδη και της ομάδας του τακτοποιούμαστε στις καμπίνες μας και αρχίζουμε την ξενάγησή μας στο BLUE GALAXY. Με μια πρώτη ματιά και έχοντας σαν γνώμονα το ταξίδι μας με το ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β., διαπιστώνουμε πως η διαρρύθμιση των χώρων έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό η ίδια, με τις αλλαγές όμως που έχουν συντελεστεί σε πολλούς χώρους (υλικά και χρωματισμούς), να δίνουν μια νέα ζωντάνια στο πλοίο. Ο χρόνος κυλάει, με τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν λίγα λεπτά πριν τις 21:00. Όπως κάνουμε πάντα λίγο πριν τον απόπλου μας, μεταβαίνουμε στην Γέφυρα για να παρακολουθήσουμε από εκεί την αναχώρηση μας. Εκεί συναντάμε τον Πλοίαρχο του BLUE GALAXY τον Cpt Σπύρο Πεφάνη, που με τον ασύρματο στο χέρι μανατζάρει την ομάδα του για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τον απόπλου. O Cpt Σπύρος ικανότατος και έμπειρος Πλοίαρχος της  ακτοπλοίας μας, κλήθηκε για ακόμη μία φορά από την BLUE STAR FERRIES να ξεκινήσει στα πρώτα του <<βήματα>>  ένα ακόμη νέο μέλος της εταιρίας. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες μετασκευής στο πλοίο, βρίσκεται μέσα σε αυτό προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις του, έτσι ώστε το BLUE GALAXY να προσαρμοστεί και να ετοιμαστεί σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την σωστή και ασφαλή πλεύση του. Η φόρτωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κι έτσι ο Cpt Σπύρος δίνει αρχικά εντολή, να ανέβει ο πλαινός πρυμνιός καταπέλτης των οχημάτων. Μετά από λίγα λεπτά και αφού έχουμε πάρει άδεια από το PIRAEUS TRAFFIC οι κάβοι λύνονται και το ταξίδι μας ξεκινά. Ακολουθώντας τα πλοία της γραμμής για την Κρήτη, βγαίνουμε από το λιμάνι και βάζουμε ρότα για το separation. Μέσα στο σκοτάδι, η εικόνα της επιβλητικής πλώρης του BLUE GALAXY να σκίζει τα νερά, είναι εντυπωσιακή. Με πορεία νοτιοανατολική, νωρίς τα ξημερώματα θα φτάσουμε στην λιμάνι της Σούδας, τον τελικό μας προορισμό. Καθ`όλη την διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει με ταχύτητα που να ξεπερνά τα 21 μίλια δείχνοντας πως, χωρίς ιδιαίτερη πίεση μπορεί να πραγματοποιήσει άνετα το δρομολόγιο του.

Λίγο πριν τις 5:30 το πρωί έχουμε δέσει στην Σούδα χωρίς να το καταλάβουμε….Το ταξίδι μας ήταν ήσυχο και άνετο, με το BLUE GALAXY να επιβεβαιώνει το καλό ταξίδεμα του. Σιγά-σιγά αποβιβαζόμαστε από το πλοίο, με σκοπό να αφήσουμε το πλήρωμα να αρχίσει τις ετοιμασίες για το ταξίδι της επιστροφής το βράδυ. Κατόπιν συνεννόησης με τους αξιωματικούς του πλοίου, δίνουμε ραντεβού λίγες ώρες αργότερα στην πρύμνη έτσι ώστε να το γνωρίσουμε καλυτέρα, λίγο πριν την επιστροφή μας πίσω στο λιμάνι του Πειραιά. Στην περιπλάνηση μας γύρω από το κόλπο της Σούδας, η ματιά μας δεν σταματά να πέφτει πάνω στο BLUE GALAXY, με τον επιβλητικό του όγκο να στολίζει και να <<γεμίζει>> το λιμάνι.

blue galaxy2_001

Όπως ήδη έχουμε συνεννοηθεί νωρίτερα, γύρω στις 17:00 επιστρέφουμε στο πλοίο για να ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με αυτό. Η περιήγηση μας θα ξεκινήσει από τα garage του πλοίου και θα συνεχιστεί στα υπόλοιπα καταστρώματα. Το BLUE GALAXY διαθέτει τρία garage, που καταλαμβάνουν τα DECK 2, DECK 3 και DECK 4. Το κυρίως garage βρίσκεται στο DECK 3, με την φόρτωση και την εκφόρτωση να πραγματοποιείται από τους 3 καταπέλτες που βρίσκονται ο ένας στην πρύμνη και οι άλλοι δύο στην δεξιά μπάντα του πλοίου (πλώρα και πρύμνα). Πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Ναύκληρου και των ναυτών, αφού μπορούν εκεί που το επιτρέπουν οι συνθήκες στα λιμάνια, να τους χρησιμοποιούν όλους ή, κάποιον από αυτούς για την γρήγορη φορτεκφόρτωση του πλοίου. Συνολικά, το BLUE GALAXY διαθέτει 8 lines φόρτωσης 1800m, μεταφέροντας ενδεικτικά 130 φορτηγά και παραπάνω από 100 Ι.Χ.

embarkation1_001

Χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της πρύμνης, ανεβαίνουμε στα κοινόχρηστα καταστρώματα. Οι κυλιόμενες κλίμακες μας οδηγούν γρήγορα και άνετα στο DECK 6. Ξεκινώντας από την πρύμνη συναντάμε αρχικά το Bar με το σαλόνι του συγκεκριμένου καταστρώματος,  το κατάστημα καθώς επίσης και τον χώρο του CASINO, να συμπληρώνουν τους χώρους αυτού του Deck. Άνετοι καναπέδες και καθίσματα περιμένουν τους επιβάτες να απολαύσουν το ποτό ή, τον καφέ τους αγναντεύοντας την θάλασσα από τα παράθυρα. Ο χώρος του καταστήματος πλήρως εξοπλισμένος με διάφορα είδη δώρων και όχι μόνο, περιμένει τον επιβάτη να τον επισκεφτεί και να του προσφέρει διάφορες ιδέες για δώρα για τον εαυτό του ή, για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Όλο το υπόλοιπο DECK 6 καταλαμβάνεται από τις καμπίνες των επιβατών (6001-6042, 6101-6147, 6203-6225)  2 καμπίνες για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, το νοσοκομείο για την μεταφορά και την νοσηλεία ασθενών και το Λογιστήριο με την Reception στο κέντρο του καταστρώματος. Ευκαιρίας δοθείσης, να αναφέρουμε πως η είσοδος των επιβατών στο πλοίο και η πρόσβαση τους στην Reception μπορεί να γίνει και από έναν χώρο στο μέσον του πλοίου, μιας και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή με κυλιόμενες κλίμακες που επιτρέπουν την διαδικασία αυτή.

lounge29

Ανεβαίνοντας ένα επίπεδο επάνω, συναντάμε το DECK 7. Αλλάζοντας τον προσανατολισμό της ξενάγησης μας και ξεκινώντας αυτή την φορά από την πλώρη, συναντάμε αρχικά τις υπόλοιπες καμπίνες των επιβατών, οι οποίες συνολικά μαζί με τις καμπίνες του DECK 6, φτάνουν τις 176 (LUX, A2, A4, AB2, AB4) με 630 κρεβάτια. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το πρωτόκολλο επιβατών του BLUE GALAXY φτάνει τα 1550 άτομα, αριθμός που υπερκαλύπτει τις ανάγκες τις συγκεκριμένης γραμμής. Αφήνοντας πίσω μας τις καμπίνες, στην μέση του καταστρώματος συναντάμε το δεύτερο Bar και το σαλόνι του πλοίου με τις ίδιες δυνατότητες εξυπηρέτησης επιβατών που είχε και το αντίστοιχο σαλόνι του DECK 6. Ευρύχωρο και άνετο, παραμένει στην διάθεση του επιβάτη καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδίου. Συνεχίζοντας προς την πρύμνη, συναντάμε το Bar και το εξωτερικό καθιστικό του πλοίου πλήρως στεγασμένα, όπου μετά τις εργασίες μετασκευής του αυξήθηκε η χωρητικότητα του, λόγω της αφαίρεσης της πισίνας που υπήρχε στον υπάρχοντα χώρο.

open deck1_001

Χρησιμοποιώντας το κλιμακοστάσιο ανεβαίνουμε στο τελευταίο κοινόχρηστο κατάστρωμα, το DECK 8. Ξεκινώντας από την πρύμνη, ο πρώτος εσωτερικός κοινόχρηστος  χώρος που συναντάμε είναι τα αεροπορικά καθίσματα του πλοίου. Συνολικά, 165 καθίσματα αεροπορικού τύπου με τηλεοράσεις PLASMA είναι στην διάθεση του επιβάτη για να τον φιλοξενήσουν και να τον ψυχαγωγήσουν κατά την διάρκεια του ταξιδίου. Συνεχίζοντας, συναντάμε τους χώρους ενδιαίτησης των επιβατών, το SELF SERVICE και το A LA CARTE RESTAURANT δύο χώροι που ξεχωρίζουν από το μεράκι των ατόμων που επιμελήθηκαν την διακόσμηση και τον εξοπλισμό τους. Το υπέροχο menu που είχαμε την χαρά να γευτούμε, να απολαύσουμε και να δώσουμε τα άξια συγχαρητήρια μας, επιμελείται ο Αρχιμάγειρας Α’ κ. Σαράντης Πετράκης με το επιτελείο του, δίνοντας πραγματικά τον καλύτερο τους εαυτό. Η βόλτα μας στα κοινόχρηστα καταστρώματα κλείνει με μία βόλτα στις εξωτερικές πλευρικές περατζαδες που υπάρχουν στο DECK 8 και θυμίζουν κάτι από τα παλιά.

self service

Η περιήγηση μας δεν τελειώνει εδώ, αφού επισκεπτόμαστε δύο χώρους που μπορεί να μην είναι κοινόχρηστοι, αλλά αποτελούν τον <<εγκέφαλο>> και την <<καρδιά>> του πλοίου. Μιλάμε για την Γέφυρα και το Μηχανοστάσιο του πλοίου, δύο χώρους όπου ο ένας χώρος συμπληρώνει τον άλλο ώστε, να ταξιδεύουμε γρήγορα και με ασφάλεια. Την Γέφυρα την συναντάμε στο DECK 9 καταλαμβάνοντας μέρος του ανώτερου καταστρώματος του πλοίου, αφού το υπόλοιπο μέρος του καταλαμβάνεται από το ελικοδρόμιο. Κλασική γιαπωνέζικη γέφυρα, εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα βοηθήματα για την ασφαλή πλεύση του πλοίου. Η θέα προς την πλώρη εντυπωσιακή, εικόνα που θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστη στο μυαλό μας. Στην δεξιά βαρδιόλα υπάρχει η κονσόλα με τα απαραίτητα χειριστήρια για τον απόπλου και τον κατάπλου στα λιμάνια, εγκατάσταση που δεν υπάρχει στην αριστερή βαρδιόλα. Στο κέντρο της Γέφυρας υπάρχει η κονσόλα με τα χειριστήρια των Μηχανών και των βοηθημάτων, το τιμόνι, τα ραντάρ και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία που χρειάζεται και χειρίζεται ο Αξιωματικός Γέφυρας.

wheelhouse4

Με μία <<βουτιά>>  από την κορυφή στα έγκατα του πλοίου, μεταφερόμαστε στην <<καρδιά>> του BLUE GALAXY, το Μηχανοστάσιο. Εκεί συναντάμε τον Α’ Μηχανικό κ. Γεράσιμο Κόκκαλη και την ομάδα του, οι οποίοι έχουν την ευγενή καλοσύνη να μας ξεναγήσουν στον χώρο εργασίας τους και να μας αναφέρουν κάποια πράγματα για τον χώρο του μηχανοστασίου. Το πλοίο έχει συνολικό μήκος 192m, πλάτος 27m και βύθισμα 6,7m. Kινείται από 2 μηχανές NKK-SEMT PIELSTICK 12PC4-2V-570, συνολικής ισχύος 35600 bhp, αναπτύσσοντας maximum ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τους 24 κόμβους. Για την ηλεκτρική ενέργεια του BLUE GALAXY, φροντίζουν οι 3 ηλεκτρομηχανές DAIHATSU 1000kW η κάθε μία, ενώ διαθέτει 2 bow thrusters, 1 stern thruster καθώς και πτερύγια ευστάθειας.

control room1

Με το πέρασμα μας από το Μηχανοστάσιο ολοκληρώνεται η περιήγηση μας στο BLUE GALAXY. Το πλοίο παρά την ταλαιπωρία που υπέστη στην Κορέα και την σύντομη μετασκευή του στην Ελλάδα, κατάφερε να κρατήσει την αίγλη που είχε όταν ταξίδευε στην Αδριατική.

Ο χρόνος περνάει και η ώρα της αναχώρησης μας από το λιμάνι της Σούδας σιγά-σιγά πλησιάζει. Στις 21:00 ακριβώς, παίρνουμε άδεια απόπλου και αργά αλλά σταθερά ανεβάζουμε ταχύτητα για να πλεύσουμε στον κόλπο της Σούδας. Με ρότα ταξιδίου αυτή την φορά αντίθετη από εκείνη της αναχώρησης μας από το λιμάνι του Πειραιά, ταξιδεύουμε και απολαμβάνουμε το ταξίδι μας με το αγαπημένο μας πλοίο. Στις 5:30 το πρωί περνάμε τα φανάρια του Πειραιά και δένουμε στην γωνία του Αγίου Διονυσίου. Ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι έχει φτάσει στο τέλος του.

blue galaxy7

Αυτό ήταν το BLUE GALAXY. Ένα υπέροχο πλοίο, ένας ταπεινός γίγαντας που δικαιωματικά έπρεπε να παραμείνει στην Ελλάδα και παρέμεινε, χαρίζοντας μας όμορφα συναισθήματα.

Να ευχαριστήσουμε,

Από την BLUE STAR FERRIES
Τον κ. Διονύσιο Θεοδωράτο , Εμπορικό Διευθυντή Γραμμών Εσωτερικού
Την κ.Χριστίνα Γρηγορά , Διευθύντρια Marketing

Από το BLUE GALAXY
Τον κ. Πεφάνη Σπυρίδων , Πλοίαρχο
Τον κ. Καντσό Ιωάννη , Ύπαρχο
Τον κ. Σάσσαρη Κυριάκο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Κρητικάκη Ιωάννη , Υποπλοίαρχο
Τον κ. Παλαιολόγο Πανορμίτη-Άγγελο , Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Κόκκαλη Γεράσιμο , Α’ Μηχανικό
Τον κ. Τσεβά Νικόλαο , Προιστ.Οικονομικό
Τον κ. Καλούδη Ιωάννη , Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Πετράκη Σαράντη , Αρχιμάγειρα
Τον κ. Παπασπύρο Νικόλαο , Ναύκληρο

Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος πατήστε πάνω στα μπλε γράμματα. Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα