Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Ν. Σαντορινιός προς Ι. Φωτήλα: Οι ευθύνες για τη μη ένταξη των έργων για το εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Πάτρας βαραίνουν την προηγούμενη Κυβέρνηση. Σαν ΥΝΑΝΠ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίησή του»

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Ιάσωνα Φωτήλα, με θέμα «Άμεση ανάγκη η κατασκευή του Εμπορικού Λιμανιού της Πάτρας», απάντησε σήμερα (09/06/17) στη Βουλή ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. http://youtu.be/HdqMEmzF-_Q

Ιδιαίτερες οι δυνατότητες του Λιμανιού της Πάτρας
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του λιμανιού της Πάτρας, αναφέροντας ότι ανήκει στα κεντρικά λιμάνια του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της θαλάσσιας λεωφόρου Αδριατικής – Ιονίου – Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής, αποτελώντας μια σημαντική θαλάσσια πύλη. Η Κυβέρνηση στηρίζει, όπως δήλωσε, την ενίσχυσή του, καθώς θεωρεί πως θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σοβαρές οι ευθύνες της αντιπολίτευσης για τη μη ένταξη του λιμένα στο ΣΠΕΜ
Θεωρώντας ότι οι ευθύνες για τη μη ένταξη στο ΣΠΕΜ 2014- 2025 των έργων για την ανάπτυξη του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας, βαραίνουν εξολοκλήρου την προηγούμενη Κυβέρνηση, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναρωτήθηκε γιατί η συγκεκριμένη ερώτηση απευθύνεται στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Οικολόγων. «Με βάση το γεγονός ότι από το 2011 υπήρχε τεχνική μελέτη για το εμπορικό Λιμάνι της Πάτρας και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν το ενέταξε στο ΣΠΕΜ 14-25 που καταρτιζόταν πριν τρία χρόνια, μήπως θα πρέπει να ρωτήσετε τους βουλευτές της Ν.Δ., που τώρα βρίσκεται στο ίδιο κόμμα μαζί τους και όχι εμάς»;

Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση και το ΥΝΑΝΠ για το λιμάνι της Πάτρας
Τις ενέργειες για την στήριξη της δημιουργίας του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας, στις όποιες έχει προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε εκτενώς στην απάντησή του ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Επισήμανε, πρώτον, ότι η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, εσωκλείει στην διαδικασία ιεράρχησης έργων στρατηγικής σημασίας για τα λιμάνια, την πρόταση για το εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Πάτρας. Η συγκεκριμένη διαδικασία που αποτυπώνει και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για έργα ζωτικής σημασίας, περιέχει και προτάσεις για τη διασφάλιση πόρων, γεγονός που δεν είχε προβλέψει η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως σχολίασε.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως δεύτερο σημείο των προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο για τον εμπορικό λιμένα της Πάτρας, παρέθεσε την συμμετοχή του ΥΝΑΝΠ, μέσω της ΓΓΛΛΠ στην αναθεώρηση του γενικού στρατηγικού σχεδίου για το σύνολο των μεταφορών στην Ελλάδα με σκοπό την κατάρτιση ενός νέου master plan, το οποίο θα απαντά στις ανάγκες για ανάπτυξη, και στις ανάγκες της κοινωνίας. Και σε αυτήν τη διαδικασία, όπως σημείωσε, το Υπουργείο Ναυτιλίας θα προτείνει την ένταξη των έργων στο εμπορικό Λιμάνι της Πάτρας.

Ακόμη, και αναφορικά με την αναθεώρηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων και Μεταφορών 14-25, που θα λάβει χώρα στο τέλος του 2017, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε πως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πιέσει για την ένταξη της δημιουργίας του εμπορικού τμήματος στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Τέλος, έχουμε σκοπό, σχολίασε ο Υφυπουργός, να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, όπως το Connecting Europe Facilities (τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών), όπου από τις αναθεωρήσεις του προγράμματος θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν χρήματα για την κατασκευή του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας.

Παραχώρηση στο Δήμο της Πάτρας του παραλιακού μετώπου
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ιδιαίτερη αναφορά κατά την απάντησή του στον βουλευτή της Ν.Δ., Ιάσωνα Φωτήλα, έκανε στην πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, να ανακοινώσει την παραχώρηση ενός μεγάλου κομματιού του Λιμανιού -και όχι του υφιστάμενου εμπορικού Λιμένα- στην πόλη της Πάτρας, με το σκοπό της αξιοποίησής του από την τοπική κοινωνία.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,550ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα