Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Νάξος: Νέο λιμάνι ναι, αλλά όχι γρήγορα… Σωστά

Photo: ellinikiaktoploia.net

Το μεγάλο ερώτημα… Να φτιάξουμε ή όχι νέο λιμάνι; Να βελτιώσουμε το ήδη υπάρχων ή όχι; Κι εάν φτιάξουμε νέο λιμάνι που θα το φτιάξουμε; Κι εάν βελτιώσουμε το ήδη υπάρχων γιατί να φτιάξουμε δεύτερο; Λεφτά υπάρχουν;
Ερώτημα που στην ουσία είναι ένα… Τι θέλουμε τελικά; Η απάντηση είναι απλή: Θέλουμε το καλύτερο για το νησί μας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχουμε σωστές υποδομές. Και ξεκινάμε από το λιμάνι. Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή όσο κι εάν το αναβαθμίσουμε δεν μπορεί να βοηθήσει την τουριστική άνοδο του νησιού από τη στιγμή που οι πύλες εξόδου είναι συγκεκριμένες. Και δεν βελτιώνονται όσο κι εάν προσπαθούμε. Όσο κι εάν φαρδύνουμε τους δρόμους, ο λαιμός είναι ο ίδιος… Εκτός κι εάν αλλάξουμε τον …λαιμό εξόδου.
Οπότε, ναι. Θέλουμε ένα δεύτερο λιμάνι. Είτε αυτό είναι εμπορικού χαρακτήρα είτε τουριστικού. Αλλά το θέλουμε. Το που; Αυτονόητο όχι στη πόλη. Δεν γίνεται να συνεχίζουμε την αστικοποίηση χείριστου είδους της πόλης της Νάξου. Χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική. Οπότε; Νέο χωροταξικό χθες και νέο λιμάνι. Είτε στους περίφημους Αι Γιάννηδες αλλά με το σκεπτικό ότι σε δέκα χρόνια και εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, είτε πιο έξω. Κυρίως δε προς το Βορρά. Η λύση της Δύσης είναι καμένη από χέρι από τη στιγμή που στα δυτικά παράλια έχουμε φορτώσει όλη την τουριστική ανάπτυξη.
Η Νάξος πρέπει να αναπτυχθεί ισομερώς. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι .. βάρος του στιλ «που να τρέχεις μωρέ τώρα στον Καλαντό ή την Αγιασό π.χ.» αλλά κάποια στιγμή θα αναγκαστείς… Δεν γίνεται όλα μέσα στη πόλη.. Δεν γίνεται..

Δείτε το λιμάνι της Νάξου σε δράση ημέρες Αυγούστου του 2018… Ήσυχες ημέρες…

Με την αρωγή του Βασίλη και Πέτρου Τσακωνιάτη

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,402ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα