Με την συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων  στην διαδικασία συγκέντρωσης των συμβολαιογραφικών πληρεξουσίων προχωρά, εντός χρονοδιαγράμματος, το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας της ΟΝΕΧ, που αναμένεται την Δευτέρα να υπογραφεί και από την βασική πιστώτρια τράπεζα και την ίδια μέρα να κατατεθεί προς επικύρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Η προς ολοκλήρωση διαδικασία της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί δικαίωση για την Κυβέρνηση, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ είχε και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η συναίνεση του Δημοσίου έχει δοθεί μέσω του υπουργού Ανάπτυξης κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, οδός η οποία ακολουθήθηκε ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία χωρίς πισωγυρίσματα.

Στόχος του σχεδίου εξυγίανσης είναι η ανάδειξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε περιφερειακό ηγέτη στον χώρο, μέσα από ένα επιχειρηματικό πλάνο που τρέχει η ONEX με την χρηματοδοτική στήριξη της DFC, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο σχεδόν των πιστωτών έχει δεσμευθεί στη συμφωνία, ενώ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπως έχει αναφέρει το Liberal και η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τους εργαζομένους. Πλέον αναμένεται η υπογραφή της από τη βασική πιστώτρια τράπεζα, με το σχέδιο να έχει φθάσει στο γραφείο του επικεφαλής της Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις 18 Οκτωβρίου, και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση της εν λόγω απαίτησης.

Με την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο να θεωρείται βέβαιη , εκτός σημαντικού απρόοπτου,  την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, το χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι το δικαστήριο  θα χρειαστεί από τρεις έως πέντε μήνες για την επικύρωση της συμφωνίας.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ναυπηγείου το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που το βαραίνουν, υποχρεώσεις που συνολικά σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα των 450 εκατομμυρίων. Το 50% περίπου εξ αυτών διαγράφεται οριστικά και ένα σημαντικό μέρος του υπολοίπου (142 εκατ.) συνδέεται με την εκτέλεση ή μη αμυντικού έργου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στη Βουλή, τα ναυπηγεία έχουν χρέη ύψους 447 εκατ. και η αξία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είναι 28 εκατ.

Στον ΕΦΚΑ υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 80,9 εκατ. Με το σχέδιο ο ΕΦΚΑ λαμβάνει 5,7 εκατ., ενώ σε βίαιη ρευστοποίηση θα έπαιρνε 4 εκατ.

Οι οφειλές στο Δημόσιο ανέρχονται σε 27,411 εκατ. και με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρει 1,894 εκατ., ενώ με τη βίαιη ρευστοποίηση θα έπαιρνε 1,367 εκατ.

Οι εργαζόμενοι έχουν απαιτήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 που ανέρχονται σε 40,4 εκατ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα εισπράξουν το σύνολό τους εκ των οποίων τα 27 εκατ. είναι δεδουλευμένα και τα 14 εκατ. αποζημιώσεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σύνολο απαιτήσεων 142,3 εκατ. και αν αναθέσει νέα αμυντικά προγράμματα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας κατά τα επόμενα 30 χρόνια, η εταιρεία σε παρούσα αξία θα πληρώσει το σύνολο του ποσού, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Αν η επιχείρηση έμπαινε σε διαδικασία βίαιης ρευστοποίησης, το Π.Ν. θα ελάμβανε μόλις 1,579 εκατ. Το σχέδιο εξυγίανσης χωρίς αμυντικά προγράμματα πληρώνει 20 εκατ. και με αμυντικά προγράμματα το σύνολο της οφειλής. Στα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα υπάρχουν οφειλές 4,5 εκατ. και με τη συμφωνία θα λάβουν 327.000 ευρώ, ενώ σε μια βίαιη ρευστοποίηση μόλις 218.000 ευρώ.

Η σχετική έγκριση από τα δικαστήρια σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς μεταβιβάσεων, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τα χρέη της προηγούμενης ιδιοκτησίας, αλλά και την έναρξη εντατικών επισκευών και αναβάθμισης του Ναυπηγείου.

Σημειώνεται ότι την ήδη ειδική ομάδα της ΟΝΕΧ  έχει ξεκινήσει τις ενέργειες αποτύπωσης της κατάστασης και προετοιμασίας της επανεκκίνησης των Ναυπηγείων μέσω των αναγκαίων βελτιώσεων και εκσυγχρονισμού, ενώ έχει καταρτιστεί και πλήρες χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων που ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 υπαρχουσών θέσεων εργασίας και δημιουργία άλλων 1.400 σε ορίζοντα τριετίας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ONEX Shipyards προβλέπει τη δημιουργία δύο εταιρειών, μιας εμπορικής και μιας αμυντικής. Στην εμπορική, ONEX Elefsis Shipyards Industries, μεταβιβάζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού και 35% περίπου των εναπομεινασών υποχρεώσεων. Η συγκεκριμένη νέα εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC ύψους 102 εκατ. ευρώ και επιπλέον κεφάλαια από την ΟΝΕΧ. Η συνολική επένδυση σε βάθος χρόνου σε εγκαταστάσεις νέου εξοπλισμού και λοιπά αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. Στη νέα αμυντική εταιρεία ONEX Elefsis Naval Maritime, θα περάσει το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Πολεμικό Ναυτικό, δηλαδή 142 εκατ.

Σύμφωνα δε, με το προς επικύρωση σχέδιο εξυγίανσης, εκτιμάται πως κατά τα επόμενα 25 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο θα έχει έσοδα από τη λειτουργία του ναυπηγείου ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις που φέρνει το επιχειρηματικό σχέδιο της ONEX Shipyards αφορούν πέρα από τις υφιστάμενες δεξαμενές,  στην προσθήκη μιας ακόμα μεγαλύτερης με στόχο την αύξηση του τονάζ αλλά και τον αριθμό των πλοίων ετησίως, φθάνοντας τα 150, ενώ στον τομέα των αμυντικών κατασκευών, προβλέπεται η βελτιστοποίηση και αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής παραγωγής των ΤΠΚ (τορπιλάκατοι). Επιπρόσθετα στόχο αποτελεί η δημιουργία μια ακόμη γραμμής παραγωγής μεγαλύτερων πλοίων, όπως γα παράδειγμα κορβετών, εστιάζοντας τόσο στο εγχώριο αμυντικό πρόγραμμα όσο και στη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα οι τομείς της ενέργειας, της  τεχνολογίας και των ειδικών βιομηχανικών έργων αποτελούν στόχο για την ONEX με απώτερο σκοπό την μετατροπή σταδιακά των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε έναν Διεθνή Κόμβο Ναυπηγικής, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

Καθώς η επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει από το δικαστήριο στις αρχές του 2023, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται για ακόμη τρεις μήνες από την 1η Οκτωβρίου 2022, η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.