Νάπολη, 28 Οκτωβρίου 2022: Σήμερα το πρωί παραδόθηκε το δωδέκατο υβριδικό Ro-ro πλοίο της κλάσης Grimaldi Green 5th Generation (GG5G) από το κινεζικό ναυπηγείο Jinling στο Nanjing. Το όνομά του είναι ECO ITALIA και, όπως και τα έντεκα αδελφά του πλοία που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες ro-ro στον κόσμο για τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων.

Το ECO ITALIA φέρει ιταλική σημαία, έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 34 μέτρα, ολική χωρητικότητα 67.311 τόνους και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 20,8 κόμβους. Η χωρητικότητα φόρτωσης των επτά καταστρωμάτων του – δύο από τα οποία είναι ανυψώσιμα – είναι διπλάσια από την προηγούμενη κατηγορία πλοίων ro-ro μικρών αποστάσεων που αναπτύχθηκε από τον Όμιλο Grimaldi: στην πραγματικότητα, το σκάφος μπορεί να μεταφέρει περίπου 7.800 γραμμικά μέτρα φορτίου, που ισοδυναμούν με περίπου 500 τρέιλερ και 180 αυτοκίνητα.

Ωστόσο, η αύξηση της χωρητικότητας δεν επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου, χάρη στην υιοθέτηση πολυάριθμων εξαιρετικά καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που βελτιστοποιούν τις λειτουργικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις του πλοίου: στην πραγματικότητα, με την ίδια ταχύτητα, το ECO ITALIA καταναλώνει την ίδια ποσότητα καυσίμου σε σύγκριση με τα πλοία ro-ro προηγούμενης γενιάς και επομένως είναι σε θέση να μειώσει στο μισό τις εκπομπές CO2 ανά μεταφερόμενη μονάδα.

Με την άφιξή του στην Ιταλία, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου, το ECO ITALIA θα δρομολογηθεί στη Δυτική Μεσόγειο.