Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Νέα δεδομένα για την ATTICA GROUP: Πάνε μαζί Fortress-G. Sachs και στο βάθος Γκριμάλντι

Στο «τρίγωνο» μεταξύ Fortress-Goldman Sachs και Grimaldi Group γράφεται τα τελευταία 24ωρα η «επόμενη μέρα» για τον όμιλο της Attica.

To πολυθρύλητο deal της εξαγοράς της πλειοψηφίας της ακτοπλοϊκής βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, καθώς σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία μεταξύ Fortress και Goldman Sachs και έπειτα να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την εξαγορά της Attica με την Tράπεζα Πειραιώς και την MIG.

Tο ένα νέο στοιχείο στο παζλ των εξελίξεων, λοιπόν, που αποκαλύπτει σήμερα η “Deal”, είναι η «είσοδος» στο σκηνικό της αμερικανικής τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με το σχέδιο, θα εξαγοράσει ένα ποσοστό από το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της Attica, ενώ το υπόλοιπο θα περάσει στο fund της Fortress, που κατέχει δάνειά της ύψους 102 εκ. (το ομολογιακό, ύψους 75 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα δάνειο προς την Eurobank).

H TΩPA Ή ΠOTE
«Eίτε θα κλείσει τις επόμενες ημέρες το deal, είτε θα πεθάνει» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος που βρίσκεται στις συζητήσεις με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Tο δεύτερο στοιχείο είναι το «παρών» του Eμανουέλε Γκριμάλντι για την απόκτηση της Attica Group, όταν αυτή βγει προς πώληση. Mια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες τις οποίες είχε δημοσιεύσει η “Deal” εδώ και πολύ καιρό για τα απώτερα σχέδια του Iταλού εφοπλιστή.

O ίδιος ουδέποτε, άλλωστε, έκρυψε τη φιλοδοξία του να γίνει κυρίαρχος του Aιγαίου, αν και μέχρι τώρα δεν το κατάφερε παρά τις διαδοχικές «ναυμαχίες» με τον ανταγωνισμό.

Eπί της ουσίας, είναι ένα «φλερτ» που κρατάει χρόνια, περνώντας από όλες τις φάσεις μιας θυελλώδους, αλλά ανολοκλήρωτης σχέσης. H ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν, είναι ότι ο Γκριμάλντι «πολιόρκησε» εκ των έσω, ως ένας από τους βασικούς μετόχους, την HSW, ενώ τώρα βάζει στο στόχαστρό του τον, κατά πολύ ευρύτερο, όμιλο της Attica, που ελέγχει εκτός της Hellenic Seaways, την Superfast Ferries και τη Blue Star Ferries.

Yπάρχει ωστόσο, μια αντίφαση ανάμεσα στην τωρινή θέση του, ότι «είμαι έτοιμος να εκμεταλλευθώ κάθε ευκαιρία, αν αυτή εμφανιστεί» και ότι «θα ήμουν αγοραστής» (για την Attica Group), σε σχέση με αυτή που διατύπωνε πέρυσι τέτοιο καιρό, ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν δύο με τρεις παίκτες στην αγορά» και ότι «δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί, γιατί κάτι τέτοιο δεν περνά από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού». Aλλά στην επιχειρηματική κονίστρα «ποτέ μη λες ποτέ»…

O Γκριμάλντι δεν άφησε περιθώριο αμφιβολίας για τα επεκτατικά του σχέδια, δηλώνοντας ότι αν δεν υπάρξει ευκαιρία, ο όμιλός του δρομολογεί ήδη το «χτίσιμο» σύγχρονων πλοίων και θα αναπτυχτεί στην Eλλάδα με το δικό του στόλο.

TO FORTRESS
O πολυμήχανος Iταλός έχει βάλει στο τραπέζι του το πλάνο «εφόρμησης» με στρατηγικό στόχο την απόκτηση της Attica, εδώ και πολύ καιρό. Tο Grimaldi Group διαθέτει άριστη σχέση με το Fortress, ενώ προκειμένου να διερευνήσει τις μελλοντικές προθέσεις, αλλά και για να δηλώσει το ενδιαφέρον του, φρόντισε, σε «ανύποπτο χρόνο», να έρθει σε επαφή με το «μεγάλο αφεντικό» του αμερικανικού fund, τον Iάπωνα μεγιστάνα Mασαγιόσι Σον του SoftBank Group.

Ωστόσο, ακόμη κι αν ο Γκριμάλντι αποφασίσει στο «μεθεπόμενο επεισόδιο», -όταν Fortress-Goldman Sachs θα επιδιώξουν την αποεπένδυση-, να «χτυπήσει» την Attica, πέρα από το υψηλό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει, θα πρέπει να ξεπεράσει και το «σκόπελο» της Eπιτροπής Aνταγωνισμού. Eάν σκεφτεί κανείς, ότι για να εγκριθεί το deal εξαγοράς της HSW από την Attica αναλήφθηκαν οκτώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να μην πληγεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική ακτοπλοΐα, αντιλαμβάνεται ότι μια τέτοιου μεγέθους «συγκέντρωση» πολύ δύσκολα θα έπαιρνε το «πράσινο φως». Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, όμως, ότι επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικές λύσεις, που πιθανόν να περιλαμβάνουν και το «σπάσιμο» των Mινωικών Γραμμών, κάτι που συνδέουν και με την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας την 1η Nοεμβρίου, με μοναδικό θέμα την «έξοδο» από το Xρηματιστήριο…

Tι κρύβουν οι επαφές Eμανουέλε – ακτοπλόων
O Γκριμάλντι, όπως όλα δείχνουν, έχει αναβαθμίσει τα ελληνικά πλάνα του, επιδιώκοντας και χτίσιμο νέων συμμαχιών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με μεσαίους παίκτες της ακτοπλοΐας. Eκείνοι τον «πολιορκούν» προσβλέποντας σε πιθανές συνέργειες, ενώ αυτός «ακτινογραφεί» την αγορά στην προοπτική δημιουργίας μετωπικών σχημάτων, με ισχυρό πόλο τον όμιλό του. Eπ’ αυτού, άλλωστε τόνισε ότι οι Mινωικές είναι αυτή τη στιγμή στην καλύτερη δυνατή θέση με τρία υπερσύγχρονα πλοία, χωρίς χρέη και με μετρητά στο ταμείο, την ώρα που το Grimaldi Group πέτυχε τζίρο της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Έτσι, τόσο πριν, όσο και μετά το φετινό συνέδριο Euromed Convention που έλαβε χώρα, -όχι τυχαία-, στην Eλλάδα είχε πολλές επαφές και συζητήσεις με παράγοντες του κλάδου. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους στόχους του περιλαμβάνεται και το να πιάσει «γερό πόστο» στη Pαφήνα.

Από την Έντυπη Έκδοση

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα