Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Νέα Παρέμβαση στο Ν.Α.Τ. για τις καθυστερήσεις των συντάξεων

Κοινή παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Διοικήσεις των Σωματείων ΠΕΝΕΝ και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ (Π.Σ.Σ-ΝΑΤ) στον Πρόεδρο του ΝΑΤ στις 23/4/2021.

Η παρέμβαση αυτή έγινε σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης που είχε αναληφθεί για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων (προσωρινών – κύριων – επικουρικών – εφάπαξ- αναβαθμίσεις) με την κατάληψη που έγινε στον ΕΦΚΑ Πειραιά την Τρίτη 20/4,.

Στην διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των Σωματείων έθεσαν υπόψιν του Προέδρου και των υπηρεσιών του ΝΑΤ τα στοιχεία που μας γνωστοποιήθηκαν από τη διευθύντρια του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα υπογράμμισαν ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) που έστησαν ένα υπερταμείο με διαδικασίες εξπρές, ενέταξαν όλα τα υπόλοιπα Ταμεία στον ΕΦΚΑ χωρίς την απαραίτητη οργάνωση- στελέχωση, εξοικείωση και εκπαίδευση του προσωπικού και χωρίς την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και ηλεκτρονική διασύνδεση των πρώην Ταμείων με τον ΕΦΚΑ.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι στον τομέα της απονομής των συντάξεων των Ναυτεργατών οι καθυστερήσεις πού σημειώνονται να είναι πλέον απαράδεκτες έως και εξοργιστικές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι καθυστερήσεις στις προσωρινές συντάξεις αγγίζουν τον ένα χρόνο, στις κύριες τα 3 χρόνια, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι καθυστερήσεις στις επικουρικές, τα εφάπαξ και στους δικαιούχους με διαδοχική ασφάλιση.

Η εμμονή στην πολιτική ιδεοληψία ενός υπερταμείου χωρίς τις αναγκαίες υποδομές δείχνει και σήμερα το αδιέξοδό της όμως το τραγικό είναι ότι τις συνέπειες τις υφίστανται οι απόμαχοι της δουλειάς και όχι οι εκάστοτε κυβερνώντες….

Στην διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η αρνητική αυτή κατάσταση και το χειρότερο είναι ότι αυτή θα διαιωνιστεί και στο μέλλον παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των Υπουργών Χατζηδάκη – Πλακιωτάκη!!!

Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους Ναυτεργάτες η κατάσταση περιπλέκεται και επιδεινώνεται αφού στην διεκπεραίωση των συντάξεων σε διάφορα στάδια εμπλέκονται τόσο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ όσο και αυτές του ΝΑΤ και μαζί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται φορτώνονται στο τέλος στις πλάτες των Ναυτεργατών…..

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του αλαλούμ είναι ότι στα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις, άλλα νούμερα δίνει ο ΕΦΚΑ και τελείως διαφορετικά το ΝΑΤ και με τον τρόπο αυτό το γαϊτανάκι των ευθυνών μεταξύ τους συνεχίζεται!!!!

Μετά την τελευταία απεργία των Ναυτεργατών (Φλεβάρης 2021) η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΠΕΝΕΝ για την επαναφορά της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων μας, όπως απέρριψε και αυτή της έκδοσης των συντάξεων αποκλειστικά και μόνο από το ΝΑΤ.

Αποδεικνύεται ότι με ημίμετρα και φτιασιδώματα, όπως αυτά που προτάθηκαν ως λύσεις, δηλαδή η ενίσχυση του προσωπικού του ΝΑΤ (8) και της υπηρεσίας Ναυτικών Μητρώων (2), με άτομα τα οποία δεν διαθέτουν ουδεμία σχέση – γνώση ή εμπειρία και αντικειμενικά η συμβολή τους στην επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων θα είναι απειροελάχιστη!!!

Μπροστά σε αυτή την επώδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική Κυβέρνησης – Υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας και των διοικούντων ΕΦΚΑ – ΝΑΤ, ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί το ξεμπλοκάρισμα και την απόδοση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι Ναυτεργάτες να παλέψουν οργανωμένα – δυναμικά και μαζικά για να επιβάλουν τη μοναδική λύση που είναι σε αυτές τις συνθήκες το σύνολο των συντάξεων να διευθετείται από το ΝΑΤ και τις υπηρεσίες του.

Οι Διοικήσεις

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,702ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα