Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Νέα θεωρία για τη βύθιση του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ

© Provided by έθνος.gr

Το ναυάγιο του Τιτανικού μπορεί να είχε προκληθεί από μια τεράστια πυρκαγιά στο πλοίο και όχι από την πτώση του σε ένα παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, ισχυρίζονται ειδικοί, καθώς δημοσιοποίησαν νέα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους.

Πάνω από 1.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε στη διαδρομή του προς τη Νέα Υόρκη από το Σαουθάμπτον τον Απρίλιο του 1912.

Ενώ η αιτία της βύθισής του ήταν μέχρι τώρα η πτώση του σε ένα παγόβουνο, νέα αποδεικτικά στοιχεία εμφανίζονται για μία πυρκαγιά στο κύτος του πλοίου, το οποίο οι ερευνητές λένε πως είχε περάσει απαρατήρητη για σχεδόν 3 εβδομάδας πριν από τη σύγκρουση.

Ενώ οι ειδικοί γνώριζαν για τη θεωρία περί πυρκαγιάς στο πλοίο, νέα ανάλυση σπάνιων φωτογραφιών ώθησε τους ερευνητές να ρίξουν την ευθύνη στην πυρκαγιά ως κύρια αιτία της βύθισης του πλοίου.

Ο δημοσιογράφος Σέναν Μόλονι, που έχει περάσει πάνω από 30 χρόνια ερευνώντας το ναυάγιο του Τιτανικού, μελέτησε φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον επικεφαλής των ηλεκτρολόγων μηχανικών του πλοίου, πριν φύγει από το ναυπηγείο στο Μπέλφαστ.

Ο Μόλονι ισχυρίζεται πως μπορεί να διακρίνει μαύρα σημάδια μήκους 9 μέτρων κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του κύτους, ακριβώς στο σημείο όπου το πλοίο ‘τρυπήθηκε’ από το παγόβουνο.

Όπως είπε: ‘Κοιτάζουμε την ακριβή περιοχή όπου ‘κόλλησε’ το παγόβουνο και διακρίνεται μία αδυναμία ή ζημιά στο κύτος στη συγκεκριμένη θέση, προτού καν φύγει από το Μπέλφαστ’.

Εμπειρογνώμονες στη συνέχεια επιβεβαίωσαν πως τα σημάδια ήταν πιθανό να προκλήθηκαν από μια πυρκαγιά που ξεκίνησε πίσω από τα λεβητοστάσια του πλοίου.

Μια ομάδα 12 ατόμων προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες, αλλά ήταν πολύ μεγάλη για να τεθεί υπό έλεγχο, φτάνοντας σε θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου.

Στη συνέχεια, όταν ο Τιτανικός χτύπησε στο παγόβουνο, το χαλύβδινο κύτος ήταν πολύ αδύναμο για να αντέξει.

Οι αξιωματικοί στο πλοίο είχαν αυστηρές εντολές από τον Τζέι Μπρους Ισμάι, πρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας του πλοίου, να μην αναφέρουν τίποτα για την πυρκαγιά σε κανέναν από τους 2.5000 επιβάτες.

Παρουσιάζοντας την έρευνά του στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Channel 4 ‘Titanic: The New Evidence’, που μεταδόθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Μάλονι ισχυρίζεται πως το πλοίο ήταν γυρισμένο στο λιμάνι του Σαουθάμπτον ώστε οι επιβάτες που έμπαιναν να μην μπορούν να δουν τη ζημιά που είχε γίνει στο πλάι από την συνεχιζόμενη φωτιά.

Πηγή: Independent

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,668ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα