Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Νεώτερα για τον τυφώνα Ίρμα – πλησιάζει τις ακτές της Φλόριδα

Ο τυφώνας Ίρμα συνεχίζει το καταστροφικό του έργο το πρωί της Κυριακής στην Κούβα καθώς κινείται ΒΔ με ταχύτητα περί τα 20 km/h (Χάρτης 1 & 2). Η αλληλεπίδραση του τυφώνα με το νησί της Κούβας είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη εξασθένηση των ανέμων και την υποβάθμιση του τυφώνα στην Κατηγορία 4 της κλίμακας Saffir-Simpson (διαβάστε παρακάτω), όμως σήμερα ενισχύθηκε ξανά στην Κατηγορία 4. Σε λίγες ώρες η χερσόνησος της Φλόριδα αναμένεται να δεχθεί ανέμους που θα ξεπερνούν τα 200 km/h, ενώ η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 4-6 μ. Οι νότιες παράκτιες περιοχές της Φλόριδα έχουν εκκενωθεί και υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Χάρτης 1: Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) προβλέπει την κίνηση του τυφώνα στην περιοχή που περικλείεται από τη μαύρη και λευκή καμπύλη του σχήματος. Με κόκκινο χρώμα εντοπίζονται οι περιοχές που βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Εκδόθηκε 08:00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Χάρτης 2: Δορυφορική εικόνα από τον γεωστατικό δορυφόρο GOES-16 (επεξεργασμένη από το meteo.gr) την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα Ελλάδος 09:00.  Ο τυφώνας κατηγορίας 4 “Ίρμα” βρίσκεται βορειοδυτικά της Κούβας και δυτικά από τον 60° μεσημβρινό διακρίνετε τον τυφώνα κατηγορίας 4 “Χοσέ”.

 

Η κλίμακα Saffir-Simpson

Η κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson κατηγοριοποιεί τους τροπικούς κυκλώνες σε 5 κατηγορίες, σύμφωνα με την ταχύτητα των ανέμων που τους συνοδεύουν. Ένας τροπικός κυκλώνας θα πρέπει να παράγει ανέμους ταχύτητας άνω των 119 km/h (μέση 10-λεπτη τιμή και όχι ριπές) για να κατηγοριοποιηθεί ως τυφώνας κατηγορίας 1, ενώ το ανώτερο όριο κατηγορίας 5 χρησιμοποιείται για ταχύτητες ανέμων άνω των 251 km/h. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά τα όρια ταχύτητας ανέμου σε km/h και την αντίστοιχη κατηγορία τυφώνων στην κλίμακα Saffir-Simpson.

Στ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη

meteo.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,527ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα