Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 05/10/2020 έως την Κυριακή 11/10/2020

Εάν εξαιρέσουμε το ξεκίνημα της εβδομάδας που μας πέρασε, όπου είχαμε μία αρκετά αξιόλογη επιδείνωση του καιρού η οποία προκάλεσε βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, οι υπόλοιπες ημέρες κύλησαν σε γενικές γραμμές αρκετά ομαλά στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, με τα φαινόμενα να απουσιάζουν και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Παράλληλα τις τελευταίες ώρες αρχίζει και παρατηρείται μία σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί.

Στην τελευταία μας εκτίμηση, είχαμε μιλήσει για αυτήν την εξέλιξη και είχαμε τονίσει πως πρόκειται να «επισκεφθούν» την χώρα μας πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα ανεβάσουν την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, επιβεβαιώνουν την παραπάνω εξέλιξη, πράγμα που σημαίνει ότι το επόμενο τριήμερο αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είχαμε γράψει και την προηγούμενη φορά, η αιτία αυτής της θερμής εισβολής, είναι η ατμοσφαιρική διαταραχή που ήδη δίνει πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες στην κεντρική και μέρος της δυτικής Ευρώπης και η οποία στην ουσία θα προκαλέσει το σκάψιμο των πιο θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διάταξη αερίων μαζών για την Δευτέρα 05/10/2020, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο. Παρατηρούμε πως ενώ σχεδόν όλη η δυτική και κεντρική Ευρώπη βρίσκεται στον ψυχρό τομέα με τις πιο ψυχρές αέριες μάζες να καλύπτουν όλες αυτές τις περιοχές, αντίθετα στην νοτιοανατολική Ευρώπη θα βρεθούμε στον θερμό τομέα με πολύ θερμές αέριες μάζες να ανυψώνονται από την βόρεια Αφρική!! 

Επειδή όμως πέρα από τις θερμές αέριες μάζες, θα επικρατήσει παράλληλα ένας αρκετά μουντός καιρός με αρκετή συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η οποία θα συνδυαστεί με έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στα δυτικά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρει ο υδράργυρος να ξεπεράσει εύκολα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου (κατά τόπους και λίγο παραπάνω). Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά – καλοκαιρινά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν την Δευτέρα το σκηνικό του καιρού θα είναι γενικά αρκετά μουντό, με την συννεφιά να κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και την μεταφορά της αφρικανικής σκόνης να είναι έντονη. Αρκετή συννεφιά θα έχουμε επίσης στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πιο μεγάλα. Από πλευράς ανέμων, οι Ν-ΝΑ άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει σε πολλά σημεία τα 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στην βόρεια Ελλάδα τους 30 με 31 βαθμούς, στα κεντρικά τους 32 με 33 βαθμούς και στα νότια τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου (σε Κρήτη και Ρόδο δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να «αγγίξει» τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου).

Την Τρίτη αναμένεται μια σταδιακή υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών, πρώτα κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ στα υπόλοιπα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σημειώνοντας όμως μία μικρή πτώση. Παράλληλα μέσα στην Τρίτη φαίνεται ότι θα έχουμε και μία πολύ επιλεκτική επιδείνωση του καιρού στην βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε και πάλι αρκετή συννεφιά και αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ εμφανώς εξασθενημένοι, ενώ στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, όχι πάνω από 4 Μποφόρ.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο για το μεσημέρι της Τρίτης!! 

Και την Τετάρτη φαίνεται ότι θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας (κεντρικό – βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική Πελ/νησος), ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος, χωρίς όμως να λείπουν οι νεφώσεις κατά τόπους. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα σε όλη την χώρα και κυρίως στα βορειοδυτικά.

Για το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας μέχρι την Κυριακή, η προγνωσιμότητα δυστυχώς είναι πολύ κακή και δεν υπάρχει καθόλου ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αναμένεται να κυλήσει το σκηνικό του καιρού. Και αυτό διότι υπάρχουν αρκετά προγνωστικά στοιχεία τα οποία «θέλουν» τον καιρό όλες αυτές τις ημέρες πολύ καλό σε ολόκληρη την χώρα με πλήρη απουσία φαινομένων και με θερμοκρασίες που ενδεχομένως θα πλησιάσουν και πάλι τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Κάποια άλλα όμως προγνωστικά στοιχεία δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εξέλιξη καθώς φέρνουν μία αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βόρεια – βορειοδυτικά η οποία μάλιστα φαίνεται να παίρνει την μορφή μιας αποκομμένης ψυχρής λίμνης.

Εάν επιβεβαιωθεί το 2ο σενάριο, τότε θα μιλάμε ουσιαστικά για μια σοβαρή φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού η οποία δεν θα επηρεάσει αυτήν την φορά μόνο τα δυτικά και τα βόρεια, αλλά ολόκληρη σχεδόν την χώρα με βροχές και καταιγίδες σε συνδυασμό με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το 1ο σενάριο το οποίο αυτήν την στιγμή έχει πιο μεγάλη πιθανότητα, τότε αυτό που θα συμβεί, θα είναι η ανύψωση του υποτροπικού αντικυκλώνα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, καλύπτοντας σχεδόν όλη την περιοχή των Βαλκανίων και καθιστώντας τον καιρό καλοκαιρινό.

Θα χρειαστεί να περάσουν μερικές ώρες ούτως ώστε να έχουμε τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για να ξεκαθαρίσει η εικόνα του καιρού. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με νέο άρθρο. Να είστε καλά και καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους!!

 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,789ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα