Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/12: Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Παρασκευής στην χώρα μας, εξαιτίας μίας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα επηρεάζει αρχικά όλα τα δυτικά και γρήγορα μεγάλο μέρος της Επικράτειας. Παράλληλα οι νοτιάδες στο Ιόνιο αρχικά θα συνεχίζουν να πνέουν με μεγάλες εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ καλά επίπεδα για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 04/12/2020 

Ήδη κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα είναι σημαντικά επιδεινωμένος σε ολόκληρη την δυτική Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες αρχικά κατά μήκος του Ιονίου αλλά και της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου. Γρήγορα μέχρι και το ξημέρωμα τα φαινόμενα θα έχουν εισέλθει ενδότερα σε όλες τις δυτικές περιοχές και κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και ίσως χαλαζοπτώσεις. Εκτός από τα δυτικά, σοβαρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και τοπικά σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο (νοτιότερα της Χίου). Παράλληλα σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού μέσα στην νύχτα σε ανατολική Πελ/νησο και νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα με τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες, ενώ και η Κρήτη δίνει υποψηφιότητα για κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας, κυρίως στα πιο νότια τμήματα του νησιού. Μετά την ανατολή του Ηλίου, βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλία και βόρεια Στερεά Ελλάδα, ενώ στις Σποράδες δεν αποκλείεται το πρωί να εκδηλωθούν καταιγίδες. Καλύτερος αλλά με πυκνή συννεφιά θα είναι ο καιρός εκείνες τις ώρες στα βορειοανατολικά.

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος στα δυτικά με τα φαινόμενα να αποκτούν πιο τοπικό χαρακτήρα, ωστόσο θα επιμείνουν κάποιες βροχές και καταιγίδες κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα, ίσως μάλιστα τοπικά ισχυρέςΤοπικές βροχές ή και καταιγίδες θα σημειωθούν και στην δυτική Πελ/νησο, θα υπάρχουν όμως διαστήματα με καλύτερο καιρό, ιδιαίτερα μετά το απόγευμα. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στην βόρεια Ελλάδα με πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει βροχές κατά τόπους αξιόλογες (κυρίως στην δυτική και κεντρική Μακεδονία), ενώ στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τοπικά στο θρακικό θα σημειωθούν καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Ιδιαίτερα άστατος θα είναι ο καιρός σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, ανατολική Πελ/νησο και Σποράδες με συννεφιά η οποία κατά διαστήματα και κατά τόπους θα δίνει βροχές και ίσως τοπικά και καταιγίδες, φαινόμενα που θα είναι αρκετά πιο τοπικά στις Κυκλάδες. Πολύ επιδεινωμένος θα παραμείνει ο καιρός στα Δωδεκάνησα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε Κρήτη (κυρίως νότια) και ανατολικό Αιγαίο.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις βραδινές – νυχτερινές ώρες, ο καιρός θα έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση σε όλα τα δυτικά και μόνο στο βόρειο Ιόνιο ίσως επιμείνουν κάποια τοπικά φαινόμενα μπόρας. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση την κεντρική – ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου θα κυριαρχήσει πυκνή συννεφιά με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές ιδιαίτερα σε παράκτιες περιοχές και ιδιαίτερα από την Χαλκιδική και ανατολικότερα. Πιθανότητα για κάποια επιμονή τοπικών βροχών υπάρχει επίσης για την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις, αρχικά πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ (ίσως οι ριπές αγγίξουν τοπικά και τα 9 Μποφόρ), σταδιακά όμως μετά το πρωί θα παρουσιάσουν πολύ σημαντική εξασθένιση. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα διατηρηθούν, με την ένταση να μην ξεπερνά τα 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές οι οποίες θα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα στα νότια του νομού, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στην συνέχεια ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος με πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει κατά διαστήματα τοπικές βροχές, κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα του νομού. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα γενίκευσης των φαινομένων με βροχές και ίσως εκ νέου τοπικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα και μετέπειτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα αποκτήσουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά πυκνή συννεφιά η οποία θα δίνει ασθενείς και τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά του νομού. Προς το μεσημέρι η επιδείνωση του καιρού θα γενικευτεί στην ευρύτερη περιοχή και θα εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές με αυξημένη πιθανότητα καταιγίδας. Τα φαινόμενα θα παραμείνουν έως τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ από κει και ύστερα σταδιακά θα μετατοπιστούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα