Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ο ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης καλεί τον ΙΜΟ να λάβει μέτρα για τον επαναπατρισμό των ναυτικών και την αντικατάσταση τους μετά την πανδημία

Την λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της αντικατάστασης των πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών που παραμένουν στα πλοία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 ζητά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Kitack Lim.

Η πρωτοβουλία του κ. Πλακιωτάκη στοχεύει στην αντιστάθμιση, στο μέτρο του δυνατού, των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων προσώπων που έχουν ληφθεί από μεγάλο αριθμό κρατών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και έρχεται σε συνέχεια της δυνατότητας που έχει ήδη παρασχεθεί από την Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες για ολιγόμηνη επέκταση της διάρκειας των ατομικών συμβάσεων ναυτικής εργασίας (με τη συναίνεση των ναυτικών), καθώς και της ισχύος των πιστοποιητικών ικανότητας των ναυτικών και των πιστοποιητικών των πλοίων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, η συνέχιση παροχής θαλάσσιων μεταφορικών υπηρεσιών έχει καθοριστική στρατηγική σημασία για την παγκόσμια οικονομία και για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο ο ΙΜΟ να αναλάβει δράση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του αυτή, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε τα εξής:

«Η απρόσκοπτη διενέργεια των θαλάσσιων μεταφορών, μέσω των οποίων διενεργούνται μεταφορές πρώτων υλών, φαρμάκων και ιατρικών ειδών, ενεργειακών προϊόντων, τροφίμων καθώς και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις κύριες επιδιώξεις των Κυβερνήσεων.

Σήμερα η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, τον ΙΜΟ να προωθήσει μία παγκόσμια προσέγγιση για να διευκολύνεται η αντικατάσταση των πληρωμάτων και ο επαναπατρισμός των ναυτικών, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την απρόσκοπτη συνέχεια του θαλασσίου εμπορίου.

Η υποστήριξη της ναυτιλιακής δραστηριότητας αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αποτελεί όμως και στρατηγική μας επιλογή γιατί οι θαλάσσιες μεταφορές είναι αυτές που θα επιτρέψουν στην παγκόσμια οικονομία και τη χώρα μας να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα και την ανάπτυξη», κατέληξε.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,781ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα