Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Οι επιπτώσεις ενός αντικυκλώνα στην υγεία των Ευρωπαίων

Τις τελευταίες ημέρες το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου επηρεάζεται από υψηλές πιέσεις, οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένη αιθρία, νηνεμία και ξηρασία. Πέρα όμως από τα προβλήματα που προκαλεί στη γεωργία η ξηρασία, στην περιορισμένη παραγωγή ενέργειας από αιολικά συστήματα η νηνεμία, οι υψηλές πιέσεις είναι υπεύθυνες για την καθίζηση αέριων μαζών κοντά στο έδαφος. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι που παράγονται από αυτοκίνητα και βιομηχανίες, γενικά από μηχανές εσωτερικής καύσης, να παραμένουν κοντά στις πηγές προέλευσής τους.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ο δορυφόρος Terra της NASA πέρασε πάνω από την Ιταλία αποκαλύπτοντας το χρόνιο πρόβλημα της αιθαλομίχλης (smog) στα βόρεια της χώρας (Εικόνα 1). Στην εικόνα του δορυφόρου βλέπετε πως η κοιλάδα του Πάδου καλύπτεται από ένα ημιδιαφανές γκρι στρώμα από αερολύματα τα οποία έχουν μέγεθος μερικά μικρόμετρα και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού. Το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕΑ), η Ιταλία είχε τους περισσότερους θανάτους (84.400) που οφείλονται στην κακή ποιότητα του αέρα. Στο παρελθόν οι Αρχές της χώρας έχουν απαγορεύσει για μερικές ώρες την κυκλοφορία οχημάτων, τη λειτουργία εργοστασίων, ακόμη και τη χρήση φούρνων με ξύλα για το ψήσιμο της παραδοσιακής πίτσας.

Και στη χώρα μας το φαινόμενο της αιθαλομίχλης εμφανίζεται κάθε χρόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια αντικυκλωνικών συνθηκών, ειδικά στις πόλεις που βρίσκονται σε λεκανοπέδια και οι ρύποι δεν διαχέονται επαρκώς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Πτολεμαΐδα και η Τρίπολη.

Σταύρος Ντάφης, ΕΑΑ Πεντέλη

meteo.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,653ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα