Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Οι εξελίξεις στο χώρο των μεταφορών δημιουργούν νέες προκλήσεις για τον κλάδο των Logistics

Στη σημασία των εξελίξεων στο χώρο των λιμένων και των μεταφορών για τον κλάδο των Logistics, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 4o Διεθνές Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2018. Το συνέδριο πραγματοποίησε το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Εργαστήριο Logistics του Τμήματος Μηχανολόγων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Λαμπρίδης ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη λιμενική βιομηχανία είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη των λιμανιών δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό πεδίο για τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κλάδο των Logistics, δραστηριοτήτων που θα προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία, θα προσθέσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν σημαντικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό της Ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το ευνοϊκό πεδίο που δημιουργεί ο κλάδος των λιμένων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον χώρο των Logistics αναφέρεται στην ανάπτυξη του δρόμου του μεταξιού, στη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των αγορών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μέσω των Ελληνικών Λιμένων σε σχέση με τους λιμένες της βόρειας Ευρώπης, στην αύξηση της διακίνησης φορτίων και στις νέες επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Λαμπρίδης επεσήμανε το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά στο τρόπο αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν προσανατολίζεται στην μέθοδο των πωλήσεων των μετοχών τους, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά στην μέθοδο των υποπαραχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί σχέδιο νόμου, για το οποίο θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες για την κατάθεση του προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων είπε ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τις Διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την αξιοποίηση, κατά αρχήν, των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, αξιοποίηση που θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δύο λιμανιών.

Τέλος, ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού, που θα έχει τη γνώση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δίνει η ανάπτυξη στο χώρο των μεταφορών προς όφελος της ανάπτυξης του κλάδου των Logistics . Τόνισε ότι την τεχνογνωσία αυτή την έχουμε ανάγκη και στο πλαίσιο αυτό συνεχάρη, τόσο τη Διοίκηση, όσο και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας για την συνεισφορά τους σε αυτό το πεδίο, η οποία είναι σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κα Μπέτυ Σκούφα και κ. Χάρη Τζαμακλή επισκέφτηκαν το Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, όπου ενημερώθηκαν από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης Πλοίαρχο Λ.Σ. Κλιάκα Νικόλαο και την Υποδιοικητή του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Γαβριελάτου Αλίκη για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τα θέματα αρμοδιότητας του Λιμενικού Τμήματος. Επίσης ο κ. Λαμπρίδης πραγματοποίησε ευρεία συζήτηση με το προσωπικό που υπηρετεί στο Λιμενικό Τμήμα, ενώ επισκέφτηκε και το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που επιχειρεί στην περιοχή της Κατερίνης.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,528ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα