Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Οι νέες τεχνολογίες πρωταγωνιστούν στα Ποσειδώνια 2020

Νεοφυείς επιχειρήσεις και πρωτοπόροι από το χώρο της τεχνολογίας αναμένεται να εντυπωσιάσουν τους χιλιάδες επισκέπτες, εκθέτες και συνέδρους των Ποσειδωνίων 2020, παρουσιάζοντας λύσεις τελευταίας τεχνολογίας που απαντούν σε προβλήματα των προηγούμενων ετών αλλά και προτείνουν μια φρέσκια προσέγγιση σε ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Τεχνολογίες για την ασφάλεια εν πλω, συστήματα παρακολούθησης μηχανών και κύτους, συστήματα επικοινωνίας, υπηρεσίες υγείας εν πλω, χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) και συστήματα παρακολούθησης ευπαθών φορτίων θα παρουσιαστούν στα φετινά Ποσειδώνια.

«Με δεδομένο ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος, λύσεις όπως τα συστήματα παρακολούθησης του φορτίου εν πλω, τα μη επανδρωμένα πλοία, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών συντήρησης και ο απομακρυσμένος έλεγχος πλοίων από την ξηρά, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τεχνολογικές τάσεις που θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το τοπίο και τις οποίες θα κληθεί να υιοθετήσει η ναυτιλιακή βιομηχανία στο κοντινό μέλλον», σχολιάζει ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε, που είναι οι διοργανωτές της έκθεσης.

Οι τεχνολογίες αυτές θα παρουσιαστούν και στο Digital Innovation Village, το περίπτερο των start-up εταιρειών τεχνολογίας, που εγκαινιάζει φέτος τη λειτουργία του στα Ποσειδώνια, που θα διοργανωθούν 1-5 Ιουνίου 2020.

Το Digital Innovation Village οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για να προσεγγίσουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία οι νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Με θέμα «Γαλάζια καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη», το περίπτερο θα φιλοξενήσει νέες, καινοτόμες τεχνολογίες σχετικές με τη Γαλάζια Οικονομία, στοχεύοντας σε συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ του ελληνικού ναυτιλιακού οικοσυστήματος και των νεοεμφανιζόμενων στον κλάδο εταιρειών. Μεταξύ των τεχνολογιών που θα παρουσιαστούν συγκαταλέγονται αισθητήρες IoT (Internet Of Things), κυβερνοασφάλεια, το μοντέλο SaaS (Software as a Service) και συστήματα δορυφορικής και υβριδικής επικοινωνίας. Η εταιρεία Nereus Maritime Software έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στο Digital Innovation Village όπου θα παρουσιάσει μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα, που παρέχει διαφάνεια και αποδοτικότητα για τους αγοραστές ναυτιλιακών καυσίμων.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη πρόκληση για τη ναυτιλία και για τη Γαλάζια Οικονομία γενικότερα. Το Digital Innovation Village των Ποσειδωνίων 2020 θα φιλοξενήσει νέες, καινοτόμες εταιρείες που θα σφραγίσουν τη νέα εποχή. Όλοι οι πρωτοπόροι θα βρίσκονται εκεί», δηλώνει ο Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ.

Άλλη μια ζώνη νεοφυούς τεχνολογικής επιχειρηματικότητας στα Ποσειδώνια 2020 είναι το SHIPPINGInsight New Tech Pavilion, ένα περίπτερο στο οποίο θα παρουσιαστεί μια γκάμα νέων τεχνολογικών λύσεων από τις ΗΠΑ για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προσφέροντας μία προσέγγιση «one-stop-shop». Πρόκειται για λύσεις όπως η νανοτεχνολογία καυσίμων της Purify Fuel, τα προϊόντα αποθείωσης της Ultraclean, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου της SPBES και τα προϊόντα Digital Shipping Marketplace and Transportation Platform της SHIPNEXT. Πέραν αυτών, θα παρουσιαστούν και υφιστάμενα προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογικά αναβαθμισμένες, όπως η ευέλικτη και οικολογική τεχνολογία βιομηχανικών επιχρισμάτων της Marine Armor Defense και το σύστημα υποβοήθησης ανέμου Tig Rig.

«Επειδή πιστεύω στη Νέα Τεχνολογία και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να ανατρέπεις τα δεδομένα στον κόσμο της ναυτιλίας, δημιούργησα το SHIPPINGInsight New Tech Pavilion όπου θα παρουσιαστούν 6 καινοτόμες τεχνολογίες», δηλώνει η Carleen Lyden Walker, Chief Evolution Officer της SHIPPINGInsight.  Όπως προσθέτει η ίδια, «την Πέμπτη 4 Ιουνίου, στις 14:30, διοργανώνουμε το SHARK TANK, άλλη μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που απευθύνεται σε πλοιοκτήτες/επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε νέους τομείς της τεχνολογίας. Όσοι συμμετέχουν στο SHIPPINGInsight New Tech Pavilion θα μπορούν να συμμετάσχουν στο SHARK TANK, που συνδιοργανώνεται με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο».

Μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φέρει κοντά τις κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, με επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη της βιομηχανίας που θα βρεθούν στα Ποσειδώνια 2020, είναι η εκδήλωση με τίτλο Emerging Maritime Start-ups in Greece, που διοργανώνει το Blue Growth στις 3 Ιουνίου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δημιουργήσει προσοδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να προβάλει επιχειρηματικές ιδέες που εισάγουν καινοτομίες και τεχνολογική αναβάθμιση στη Γαλάζια Οικονομία. Start-ups θα παρουσιάσουν τα project τους στους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας και του yachting, καθώς και τις τεχνολογίες και υπηρεσίες νέας γενιάς που έχουν να προσφέρουν, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς συνεργάτες και επενδυτές.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον και η ζήτηση για στενότερες συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ του τομέα της ναυτιλίας και των εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν το χάρτη της βιομηχανίας ως φορείς νέων ιδεών και τεχνολογιών, ενισχύουν τις προσπάθειες της πρωτοβουλίας Optima-X να δημιουργήσει έναν «κόμβο αριστείας». Σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Fathom World, η Optima-X θα πραγματοποιήσει workshop, στο πλαίσιο των φετινών Ποσειδωνίων, για την προβολή του έργου των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας στο πεδίο της Γαλάζιας Οικονομίας.

Η Έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,510ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
654ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα