Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Οι συμμαχίες της COSCO ενισχύουν το λιμάνι του Πειραιά

Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά κατά τον μήνα Νοέμβριο, καθώς ο ΟΛΠ έχει αρχίσει να «δρέπει» τους καρπούς των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με στόχο την ενίσχυση των ροών προς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του κινεζικού ομίλου της Cosco, τον προηγούμενο μήνα διακινήθηκαν συνολικά 316,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, αυξημένα κατά 18,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, όταν το σχετικό μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 267,1 χιλιάδες. Πλέον, από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έχουν διακινηθεί συνολικά 3,375 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, αριθμός που συνιστά αύξηση της τάξεως του 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 11μηνο (3,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια).

Υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκε και το μέχρι σήμερα ιστορικό υψηλό μήνα για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 352,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 290,3 χιλιάδων κατά τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, μια αύξηση της τάξεως του 21,3% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των κινήσεων που έχουν αρχίσει να συνεισφέρουν θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση νέων συμμαχιών μεταξύ των μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων διακίνησης κοντέινερ διεθνώς, όπως επίσης και η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με το λιμάνι της Σαγκάης.

Οπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρικής της Cosco Shipping Ports στην Ελλάδα, ένας από τους βασικότερους λόγους για τη φετινή άνοδο, αφορά το γεγονός ότι πλέον έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη διαμόρφωση των νέων συμμαχιών γραμμών (alliances), στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος της Cosco. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, ορισμένα από τα ανταγωνιστικά προς τον Πειραιά λιμάνια της Μεσογείου αντιμετώπισαν προβλήματα (απεργίες, τεχνικά κ.λπ.), με αποτέλεσμα τα σχετικά φορτία να απορροφηθούν από τον Πειραιά. Επιπλέον, από τις αρχές του φετινού Δεκεμβρίου έχουν αρχίσει και οι προσεγγίσεις της ταϊβανέζικης Evergreen Line, στο πλαίσιο σχετικής απόφασής της να ενισχύσει τη θαλάσσια σύνδεση που παρέχει μεταξύ της Μεσογείου και της Β. Ευρώπης, σε συνεργασία τόσο με την Cosco όσο και με την ιαπωνική Yang Ming Marine. Η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ροές εμπορευματοκιβωτίων προς το λιμάνι του Πειραιά, ιδίως κατά το 2018.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,423ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
648ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα