Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Οι θαλάσσιες μεταφορές οχημάτων της VW την εποχή του κορονοϊού

Εκτός από τα ήδη γνωστά προβλήματα στην παραγωγή αυτοκινήτων, ο κορονοϊός έχει πλήξει σημαντικά και τις θαλάσσιες μεταφορές τους, όπως μας εξηγούν οι υπεύθυνοι του VW Group.

Τα αυτοκίνητα που οδηγούν οι πελάτες του VW Group σε πολλές περιπτώσεις έχουν κατασκευαστεί σε άλλη ήπειρο. Την περασμένη χρονιά, για παράδειγμα, σχεδόν 2,7 εκατομμύρια οχήματα του γερμανικού ομίλου, ή κάπου ένα στα τέσσερα από τα περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα που παραδόθηκαν σε πελάτες, έκαναν το πρώτο τους ταξίδι δια της θαλάσσιας οδού, μεταφερόμενα από το εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα του πελάτη. Εάν αυτά τα οχήματα, απ’ όλες τις μάρκες του ομίλου, παρατάσσονταν το ένα δίπλα στο άλλο, θα κάλυπταν απόσταση ίση με αυτήν από έναν από τους Πόλους μέχρι τον Ισημερινό.

The heart of the ship: This is what the LNG-powered engine looks like.

Η VW είναι ο μόνος κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί τα δικά του, ιδιόκτητα πλοία για τη μεταφορά των νέων αυτοκινήτων – και το κάνει από τη δεκαετία του ‘60. Σήμερα, ο όμιλος έχει σε λειτουργία έντεκα πλοία παγκοσμίως, με κάθε ένα από αυτά να προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 4.700 οχημάτων.

Τα περισσότερα από τα πλοία που εξυπηρετούν τον όμιλο λειτουργούν στη διαδρομή της Βόρειας Αμερικής, σε συνεχή βάση, 24/7. Από τον Έμντεν, στα γερμανο-ολλανδικά σύνορα, αναχωρούν πλήρως φορτωμένα για την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, όπου ακολουθεί εκφόρτωση των οχημάτων που προορίζονται για την εκεί αγορά. Ακολούθως, τα πλοία συνεχίζουν για το Μεξικό, όπου εκφορτώνονται πλήρως και στη συνέχεια φορτώνονται εκ νέου. Ακολουθεί άλλη στάση στις ΗΠΑ και το πλοίο επιστρέφει στη συνέχεια στη Γερμανία, μετά από περίπου 12.000 ναυτικά μίλια, σε χρονικό διάστημα 45-50 ημερών.

Η Nina Cordes-Klasing είναι υπεύθυνη στο Overseas Vehicle Logistics του VW Group συντονίζοντας μαζί με άλλους συναδέλφους της τις παγκόσμιες αποστολές οχημάτων των μαρκών του ομίου. Είτε από τη Νότια Αφρική έως την Αυστραλία, είτε από τη Γερμανία στις ΗΠΑ ή από το Μεξικό στην Ιαπωνία.

Two LNG ships will soon be sailing on the North America route of the cargo ships.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εργαζόμενη από το σπίτι της, όταν ενεργοποιεί το φορητό υπολογιστή της το πρωί, το πρώτο πράγμα που εξετάζει είναι τα εισερχόμενα μηνύματά της.

«Υπήρξαν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις πρόσφατα», λέει η 44χρονη, μητέρα δύο παιδιών. Και συνεχίζει: «Ενώ η στάση παραγωγής που σχετίζεται με τον κορονοϊό στα γερμανικά εργοστάσια ήταν προβλέψιμη, ήταν έκπληξη για μας οι εξελίξεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα. Για παράδειγμα, σε ένα πλοίο μας δεν επετράπη να εισέλθει στον Καναδά επειδή ασθένησαν δύο μέλη του πληρώματος. Οι καναδικές αρχές, χωρίς καν να πραγματοποιήσουν τα τεστ, διέταξαν να παραμείνει το πλοίο στα ανοικτά και σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Αυτό, φυσικά, έχει καταστρέψει το όποιο χρονοδιάγραμμα».

Η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη στα τέλη Μαρτίου, όταν το λιμάνι του Έμντεν ανέστειλε τη λειτουργία του. Ως αποτέλεσμα, τα πλοία που προέρχονται από το Μεξικό με μεγάλο αριθμό Tiguan με μακρύ μεταξόνιο και Audi Q5, δεν μπορούν να εκφορτωθούν και να φορτωθούν εκ νέου. Για την Cordes-Klasing και την ομάδα της αυτή ήταν μία πρόκληση διαχείρισης κρίσης. Σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους της στο τμήμα ελέγχου, τις ναυτιλιακές εταιρείες και το νομικό τμήμα, προετοιμάζει εισηγήσεις για τη διοίκηση.

«Πρέπει να επανεκτιμούμε την κατάσταση από μέρα σε μέρα και να αναζητούμε λύσεις. Εάν το σχέδιο Α αποτύχει, τότε υπάρχει σχέδιο Β ενώ την ίδια στιγμή δουλεύουμε πυρετωδώς σε σχέδιο Γ. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παραγόμενα οχήματα φτάνουν στον πελάτη το συντομότερο δυνατό και σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο πελάτης ζει στην άλλη άκρη του κόσμου».

Η Cordes-Klasing, με εκπαίδευση ως ναυτιλιακός πράκτορας και πτυχίο επιχειρηματικών σπουδών, προσχώρησε στο τμήμα Logistics του VW Group, ασχολούμενη πάντα με το σχεδιασμό και τον έλεγχο της διεθνούς ναυτιλίας.

«Το πλεονέκτημα να έχουμε τα δικά μας πλοία είναι ότι μπορούμε να καθορίσουμε τα χρονοδιαγράμματα μόνοι μας. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή, σε ποιο εργοστάσιο, με ποιες ποσότητες και για ποιες αγορές, ούτε πότε θα επιτραπεί η επανάληψη της λειτουργίας των λιμένων ανά τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε, πού και πόσα πλοία θα χρειαστούν. Η λύση που έχουμε υιοθετήσει είναι να έχουμε πλοία ελλιμενισμένα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα μισά από αυτά στην Ευρώπη και τα μισά στις ακτές του Μεξικού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι να βρεθούμε σε πλήρη λειτουργία μόλις επανεκκινήσει η παραγωγή».

Το VW Group πολύ σύντομα θα διαθέτει δύο νέα ιδιόκτητα πλοία για μεταφορές αυτοκινήτων, τα οποία για πρώτη φορά θα χρησιμοποιούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Σε σύγκριση με τα συμβατικά πλοία με υγρά καύσιμα, όπως το βαρύ μαζούτ, έχουν καλύτερη περιβαλλοντική λειτουργία.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,701ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα