Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ σχετικά με την επάνδρωση των οργανικών συνθέσεων στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της Αδριατικής

Σχετικά με τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ που αφορούν την επάνδρωση των Ε/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων αλλά και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων διεθνών γραμμών (Αδριατική κ.λπ) θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι οι προτάσεις μας έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα στην διάρκεια σχετικών συναντήσεων που έγιναν για τον σκοπό αυτό μεταξύ ΠΝΟ – Υπουργού Ε.Ν και αντίστοιχα της ΠΕΝΕΝ με τον Υπουργό Ε.Ν.

Οι συνθήκες εργασίας του πληρώματος καταστρώματος είναι συγκριτικά με την επάνδρωση όπως καθορίστηκε με το Π.Δ 177/74 εξαιρετικά πιο επιβαρυμένες και αυτό διότι: στο διάστημα αυτών των χρόνων (1974-2017) ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση των πλοίων αύξησε υπέρμετρα την χωρητικότητά τους, τριπλασίασε τον αριθμό των μεταφερόμενων οχημάτων στα γκαράζ των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων ενώ ταυτόχρονα η σύνθεση και η επάνδρωση των πλοίων το ίδιο χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά αντίθετα με ειδικές συνθέσεις και Υπουργικές αποφάσεις μειώθηκε σε επικίνδυνα για την ασφάλεια των πλοίων επίπεδα και παράλληλα η μείωση αυτή οδηγεί σε φαινόμενα υπερεργασίας, εντατικοποίησης και διαμορφώνονται συνθήκες ατυχημάτων όπως έχει επανειλημμένα συμβεί στον χώρο γκαράζ των ανωτέρω πλοίων.

Οι προαναφερόμενες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στα ανωτέρω πλοία επιδείνωσαν δραματικά τις εργασιακές σχέσεις των μελών μας για τις οποίες πρέπει να σημειώσουμε ότι στην καθημερινότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτατο φάσμα καθηκόντων όπως είναι η φορτοεκφόρτωση των γκαράζ, η έχμαση και απέχμαση των οχημάτων, οι φυλακές στα πλοία, η καθημερινή συντήρηση, δέσιμο και λύσιμο των πλοίων στα λιμάνια και πλήθος άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Τα ατυχήματα που έχουν συμβεί, ιδιαίτερα στα πλοία της Αδριατικής στα οποία έχουμε διαδοχικούς τραυματισμούς στον χώρο του γκαράζ, αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούνται για τα μέλη και τον κλάδο μας από τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων οι οποίες γίνονται όχι με γνώμονα την ασφάλεια και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πλοίων, αλλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πλοίων και των πλοιοκτητών!!

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ζητούμε την επαναφορά των συνθέσεων για τον κλάδο μας τουλάχιστον στα επίπεδα του Π.Δ 177/74 για την γραμμή της Αδριατικής  και για όλα τα πλοία Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών στα οποία εφαρμόζονται ειδικές συνθέσεις.

 

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος

 

Το ανωτέρω έγγραφο κατατέθηκε εκ μέρους της ΠΕΝΕΝ στο ΥΕΝ και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

[divider]

Επικίνδυνο ολίσθημα η υποχώρηση από το αίτημα της κατάργησης του νόμου 4150/2013

 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 30/5/2017 μεταξύ μελών της Διοίκησης της ΠΝΟ, του Γενικού Γραμματέα του ΥΕΝ κ. Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού, του Κλαδάρχη κ. Σταμάτη Καλογείτωνα και του Διευθυντή Ναυτικής Εργασίας κ. Νικόλαου Ισαάκογλου σε συνέχεια της συζήτησης που αφορά τις Υπουργικές αποφάσεις στην γραμμή της Αδριατικής όπου μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις έως και 40%, σε επιμέρους ειδικότητες έως και 80% και ακόμη φτάνοντας στην αθλιότητα να καταργηθούν κάποιες ειδικότητες στο 100%.

Ορισμένοι εκπρόσωποι Ναυτεργατικών Σωματείων στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν την αύξηση των σημερινών πραγματικών συνθέσεων για την θερινή περίοδο.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας Νίκος Κροκίδης χαρακτήρισε τις Υπουργικές αποφάσεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς έχουν προκαλέσει υπερβάσεις των ωρών εργασίας και δραματικές μειώσεις των ωρών ανάπαυσης των πληρωμάτων με συνεπακόλουθες προκλήσεις σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών στα ως άνω πλοία, γεγονός που αποδεικνύει την επικινδυνότητα αυτών των Υπουργικών αποφάσεων.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ ζήτησε την επαναφορά των συνθέσεων τουλάχιστον στα επίπεδα του Π.Δ 177/74 χωρίς διαχωρισμό θερινής ή χειμερινής περιόδου εξηγώντας την ιδιαιτερότητα του κλάδου μας που αντιμετωπίζει ένα ευρύτατο και συνεχές φάσμα καθηκόντων. Τις προτάσεις αυτές της ΠΕΝΕΝ ο Γ.Γ μας τις κατέθεσε και εγγράφως.

Στην απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ υπεραμύνθηκε των θέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου για ανταγωνιστικότητα έναντι των πλοίων ιταλικών συμφερόντων στην γραμμή της Αδριατικής και πρόσθεσε ότι αν επανέλθουν οι συνθέσεις στα επίπεδα του Π.Δ 177/74 τότε τα πλοία αυτά θα αλλάξουν την ελληνική σημαία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μπορεί με Υπουργικές αποφάσεις να αυξηθεί μόνο μέχρι 10% η οργανική σύνθεση που όμως θα είναι πολύ κατώτερη και από τις σημερινές πραγματικές συνθέσεις και μετέθεσε στο απώτερο μέλλον μια αλλαγή νόμου που θα αυξήσει τις οργανικές συνθέσεις.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι η επικινδυνότητα των σημερινών οργανικών συνθέσεων, η καταστρατήγηση της Δ.Σ 180, τα ατυχήματα, η υπερεργασία, αλλά και η ανεργία που έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα επιβάλουν την άμεση κατάργηση του 4150/2013 και των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων.

Για την παραπάνω εξέλιξη έχει τεράστια ευθύνη και η πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία άγεται και φέρεται σύμφωνα με την τακτική που έχει χαράξει και ακολουθεί το ΥΕΝ προσφέροντας το μικρότερο κακό!! Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, δυνάμεις και Σωματεία της ΠΝΟ, αντί να πρωτοστατήσουν στην δράση με πρωτοβουλίες για να καταργηθεί ο νόμος 4150/2013, προωθούν σε συνεργασία με τον Υπουργό και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ εμβαλωματικές λύσεις οι οποίες νομιμοποιούν τον αντιναυτεργατικό νόμο και είναι σίγουρο ότι διαιωνίζουν την υπερεργασία και τις επικίνδυνες εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του 4150/2013 και των Υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν. Σε αυτό το κακόγουστο παιχνίδι συμμετέχει και Σωματείο που ανήκει στο ΠΑΜΕ, παρεκκλίνοντας από τις πάγιες θέσεις όπως αυτές εμφανίζονται στα γραπτά τους!

Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί την άμεση επαναφορά των οργανικών συνθέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων για την τήρηση της νομιμότητας και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Για την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα