Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

«ΩΚΕΑΝΙΣ»: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη – Μείον 14 βαθμοί στα βόρεια ορεινά

Δριμύ ψύχος επικρατεί κυρίως στα βόρεια ορεινά της χώρας. Η θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας 25/02 έπεσε κάτω από τους -14 βαθμούς στο Μεσόβουνο της Κοζάνης, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, όπου παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr (στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται οι σταθμοί μας που βρίσκονται σε χιονοδρομικά κέντρα).

Πίνακας 1. Οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες της Δευτέρας 25/02.

Παράλληλα, η «Ωκεανίδα» δίνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, και κυρίως στα δυτικά του νησιού, τα οποία είχαν επηρεαστεί σημαντικά και από την «Χιόνη», που προκάλεσε πλήθος προβλημάτων, καταστροφές, και δυστυχώς την απώλεια 4 ζωών. Δείτε στον Πίνακα 2, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί μας έως το πρωί της Δευτέρας 25/02. Όπως φαίνεται, σταθμοί της περιοχής των Χανίων κατέγραψαν βροχόπτωση άνω των 190 χιλιοστών, μέσα στις 10 πρώτες ώρες της ημέρας.

Πίνακας 2. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί της Δευτέρας 25/02.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης 26/02. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες. Στον Χάρτη 1 φαίνεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), έως και το πρωί της Τρίτης 26/02.

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, βροχές αναμένονται στην Νοτιοανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, και το Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των παραπάνω ηπειρωτικών περιοχών. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά, και από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 26/02 θα περιοριστούν ως επί το πλείστον στην Κρήτη.

Χάρτης 1. Η κατανομή ολικού υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), έως και το πρωί της Τρίτης 26/02.

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει για πολλά λιμάνια και δρομολόγια. Όπως φαίνεται στον Χάρτη 2, οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας 25/02, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται την Τρίτη 26/02. Τέλος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τρίτη 26/02 αλλά και την Τετάρτη 27/02.

Χάρτης 2. Οι περιοχές όπου οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τα 8 μποφόρ τη Δευτέρα 25/02.

Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, 25 Φεβρουαρίου 2019, 10:00

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,041ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα