Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόδοσης στους παραλιμένιους Δήμους του Πειραιά των χώρων που εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε.

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1603Β΄/09-5-18) οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται οι όροι παραχώρησης για την απόδοση στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας της χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων που εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε..

Με τις παραγράφους 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 140 του ν. 4504/2017 (Α΄184) η Κυβέρνηση απέδωσε σημαντικές εκτάσεις της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά χρήση και εκμετάλλευση, ικανοποιώντας ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των πολιτών των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους που αποδόθηκαν. Οι οικείοι Δήμοι με πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν, θα αξιοποιήσουν τους εν λόγω χώρους, προκειμένου να προσφέρουν πολιτισμό και αναψυχή. Οι παραχωρήσεις θα έχουν χρονική διάρκεια πενήντα (50) ετών και οι Δήμοι δεν οφείλουν αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των παραχωρηθέντων χώρων.

Στο Δήμο Σαλαμίνας αποδόθηκαν μεταξύ άλλων χερσαίες εκτάσεις κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου Κυνόσουρας, ο κολπίσκος και το κτίριο του γυμναστηρίου της εν λόγω περιοχής. Το λιμανάκι του Αρμού καθώς και άλλες χερσαίες εκτάσεις αποδόθηκαν στο Δήμο Περάματος ενώ στο Δήμο Πειραιά αποδόθηκαν μεταξύ άλλων τμήματα πλησίον του επιβατικού λιμένα από τον Άγιο Νικόλαο έως τον Άγιο Διονύσιο, η Πειραϊκή Ακτή και υπαίθριες εκτάσεις πλησίον της Ακτής Ξαβερίου. Στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αποδόθηκαν μεταξύ άλλων η περιοχή στο Καστράκι, ο λόφος Κανθάρου, το λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων και έκταση πλησίον του πρώην Υαλουργείου.

Με την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ολοκληρώνεται η διαδικασία απόδοσης των εξαιρούμενων χώρων από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας. Ταυτόχρονα δικαιώνονται οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής με την νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την απόδοση των συγκεκριμένων χώρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη ικανοποιήθηκε και κατοχυρώθηκε νομικά το διαχρονικό αίτημα του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Κερατσινίου Δραπετσώνας «Ο Άγιος Νικόλαος», καθώς, στους όρους παραχώρησης των εξαιρούμενων χώρων στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας ορίζεται ρητά ότι το λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον ελλιμενισμό των μικρών λέμβων των μελών του συλλόγου, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών τους.

Τέλος με το άρθρο 93 του ν.4504/2017 του ΥΝΑΝΠ, προβλέπεται ακόμη και η αδειοδότηση και υλοποίηση των έργων που θα γίνουν στους χώρους που αποδόθηκαν. Το άρθρο 93 ορίζει ότι τα έργα θα αδειοδοτούνται και υλοποιούνται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,509ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
653ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα