Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 18/12/2020 η διαδικτυακή παρουσίαση του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ που δημιουργήθηκε από την ΟΝΕΧ και τη Cisco στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Νεωρίου της ONEX στο νησί της Σύρου, με κύριο Τεχνολογικό Συνεργάτη την εταιρεία MTIS.

Στο πάνελ της παρουσίασης, συμμετείχαν οι:

  • Geoffrey R. Pyatt -Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα
  • Άδωνις Γεωργιάδης- Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  • Δρ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος- Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Ευάγγελος Κυριαζόπουλος- Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων
  • Πάνος Ξενοκώστας- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX
  • Αντώνης Τσιμπούκης- Γενικός Διευθυντής CISCO για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Πορτογαλία
  • Γιώργος Μαρινάκης- Γενικός Διευθυντής MTIS

με επίτιμο καλεσμένο τον κ. Πέτρο Παππά- CEO της Star Bulk και συντονιστή της παρουσίασης το δημοσιογράφο Κώστα Τσαούση.

Βασιζόμενοι στην μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας οτι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο Ναυτιλιακό τομέα υστερεί, εν συγκρίσει με άλλους τομείς, η ONEX Shipyards η οποία αναδείχτηκε νικήτρια για το 2020 στην κατηγορία Piraeus International Center από τα Lloyds Lists Greek Shipping Awards για την εξαιρετική συνεισφορά στην Ελλάδα ως ναυτιλιακό κέντρο και για πρώτη φορά στην ιστορία των συγκεκριμένων βραβείων και η CISCO έχοντας δημιουργήσει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο τεχνολογικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω απο τις νέες ευκαιρίες της αγοράς για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την παρουσίαση το ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, το οποίο θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα παρέχει μια ιδανική γκάμα τεχνολογικών εργαλείων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για την εξισορρόπηση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμώτητας τους.

Ο κ. Geoffrey R. Pyatt Πρέσβης των Η.Π.Α στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση δήλωσε ότι : «Η συνεργασία της ONEX και της Cisco για τη δημιουργία του International Maritime Technology and Innovation Center είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η αμερικανική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρει να βοηθήσει τους, παγκοσμίου φήμης, εφοπλιστές της Ελλάδας και τα πληρώματά τους να χτίσουν τους πιο καινοτόμους στόλους στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρει την ONEX και τη CISCO για τη συνεργασία τους και την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Νεώριο της Σύρου και δήλωσε:

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων στηρίζω προφανώς επενδύσεις όπως της ONEX – και εμπλέκομαι πάντα ενεργά για να ξεμπλοκάρω επενδύσεις-, είμαι, όμως, ταυτόχρονα και ο Υπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας καθώς έχω υπό την εποπτεία μου την Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας. Η ιδέα ενός Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο

Νεώριο της Σύρου, δηλαδή ενός επίσημου και οργανωμένου R and D για τη ναυτιλία, τη ναυπηγική και για όλα αυτά που έχουν κάνει υπερήφανους τους Έλληνες εδώ και αιώνες, νομίζω ότι είναι κάτι που έλειπε από την Ελλάδα. Θα φέρει σίγουρα πολύ μεγάλα οφέλη και σε επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλές από τις γνώσεις αυτές θα έχουν επενδυτικές και εμπορικές εφαρμογές, άμεσα, στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας.Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως χαιρετίζω την δημιουργία του Κέντρου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα το στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε.»

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δρ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος εκπροσωπόντας τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφερε ότι καθώς η ναυτιλία βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς μεταμόρφωσης η ανάγκη μετάβασης του κλάδου στην ψηφιακή εποχή είναι επιτακτική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συνέχιση της ψηφιοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Όσοι έχουν κάνει το ψηφιακό άλμα έχουν δει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις τους, οπως βελτίωση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων τους, και ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασία θαλάσσιου ελέγχου.Πρέπει να εστιάσουν λοιπόν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες και να επενδύσουν σε αυτές στα πλαίσια ενός ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας, που θα βελτιώσει και μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Κλείνοντας τόνισε ότι: « Για τη Χώρα μας δεν υπάρχει καλύτερος κλάδος απο τη Ναυτιλία για τη δημιουργία κέντρων αριστείας και τεχνολογίας στα οποία, απαραίτητα θα υπάρξουν συνέργιες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την ένταξη των τεχνολογιών στη ναυτιλία και την προσέλκυση επενδύσεων»

O Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος δήλωσε: «Χρειάζονται νέα μυαλά, νέοι άνθρωποι, ιδέες, όρεξη για δουλειά, υποστήριξη, καθοδήγηση, σύγχρονες υποδομές για να διαχειριστούν το διαφορετικό αύριο. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, με την υποστήριξη του κολοσσού της πληροφορικής Cisco, θα είναι, εκτιμώ, το πρώτο παγκόσμια εξειδικευμένο Τεχνολογικό Κέντρο για την εφαρμογή Ψηφιακών Τεχνολογιών στο χώρο της Ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την χώρα μας.Ιδιαίτερο δε συμβολισμό έχει η δημιουργία αυτού του Κέντρου στην Νησιωτική Ελλάδα, στη Σύρο.» Ο κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος κλείνοντας

την ομιλία του ανέφερε στην εξέχουσα σημασία που δίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην ανάπτυξη της νησιωτικότητας: «Μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή, για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, έχουμε συμπεριλάβει πολιτικές για την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με τη θαλάσσια οικονομία. Και να τονίσω ότι η ίδρυση από την ΟΝΕΧ του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο συνδέεται άρρηκτα τόσο με αυτούς τους ειδικούς αναπτυξιακούς στόχους του Νομοσχεδίου μας όσο και με το χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάζουμε να εισάγουμε για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης.»

Στην εκδήλωση επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο CEO της Star Bulk κ. Πέτρος Παππάς ο οποίος συνεχάρει τον κ. Ξένοκωστα για το εθνικό έργο που επιτελεί και τόνισε οτι ‘’ Για εμάς τους Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελεί μεγάλη ανακούφιση διότι δεν είχαμε πουθενά άλλου να στείλουμε τα πλοία μας οταν βρισκόμασταν στο δυτικό ημισφαίριο και αναγκαστικά καταλήγαμε σε Τουρκικά ναυπηγεία. Τώρα όμως, έχουμε την διέξοδο μας και θα τον υποστηρίξουμε φανατικά όχι μόνο απο εθνικό συμφέρον αλλα και διότι η δουλειά που κάνει ειναι υψηλης ποιότητας και σε χρονικά πλαίσια που ανταγωνίζονται ακόμα και τα Κινεζικά ναυπηγεία. Ήταν επιτέλους καιρός, καποιος να αναλάβει αυτο το έργο το οποιο, δίνει δουλειές στον κόσμο, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες εποχές, βοηθάει την Ελληνική οικονομία αλλα και τον εφοπλισμο, που εχει πλεον που να αποτανθει για να επισκευάσει τα πλοία του. Η εταιρία μας, Starbulk, η οποια σήμερα διαχειρίζεται ένα στόλο 128 πλοίων ξηρού φορτίου, έχει ήδη στείλει 7 από τα πλοία της στο ναυπηγείο της Σύρου και θα συνεχίσουμε με πολλα περισσότερα στο μέλλον.»

Τέλος ο κ. Πέτρος Παππάς δήλωσε:

«Για την Star Bulk, η ψηφιοποίηση και η ανάλυση δεδομένων (data analytics) αποτελεί κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής μας. Έχουμε υλοποιήσει συστήματα τελευταίας τεχνολογίας στη διαχείριση επιχειρηματικών πόρων (ERP systems) και στη διαχείριση πληροφοριών (management information systems) σε όλo to εύρος των δραστηριοτήτων μας, τόσο στη στεριά όσο και στα καράβια μας. Επίσης, διερευνούμε ακατάπαυστα τις νέες τεχνολογίες που μας παρουσιάζονται, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και εταιρικά δεδομένα σε αυτές.»

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX κ. Πάνος Ξενοκώστας στην παρουσίαση δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που είτε έμμεσα είτε άμεσα εβαλαν το λιθαράκι τους και έγιναν οι πυλώνες για να μπορούμε εμείς να

μιλάμε για το συγκεκριμένο κέντρο σήμερα. Είμαστε πολύ περήφανοι με τους συνεργάτες μας απο τη Cisco και την MTIS που μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα τέτοιο εγχείρημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Καταρχάς ευχαριστώ θερμά τον Πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt που πέρσι στη Σύρο μας προέτρεψε να εντάξουμε την τεχνολογία στα πλοία του ναυπηγείου και έκανε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της συνεργασίας μας με τη Cisco και τη δημιουργία αυτού του τεχνολογικού κέντρου. Ειμαστε ευγνώμονες για την παρουσία του Υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη , ο οποίος έχει υπάρξει αρωγός για την επένδυση στη Σύρο,και τον θεωρούμε μέλος της οικογένειας της ΟΝΕΧ , αφού είναι πάντα παρών για να επιλύσει όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δώσει σε όλους μας έμπνευση όλο αυτό το διάστημα μέσα απο τη Ψηφιακή Επανάσταση ώστε να επιθυμούμε κι εμείς να συμμετάσχουμε στο κομμάτι του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον κλάδο της Ναυτιλίας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει έμπρακτα δείξει ότι αγκαλιάζει τα ναυπηγεία, τη ναυτιλία και την υγιή επιχειρηματικότητα και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Καταλήγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Παππά και όλη την εφοπλιστική κοινότητα καθώς είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να καθετοποιήσουμε όλες τις δραστηριότητες μας, και ακολουθώντας το παράδειγμά τους προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε την απαραίτητη τεχνολογία που θα μπορέσει να τους εξυπηρετήσει.»

Αναφορικά με τη δημιουργία του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ δήλωσε ότι έχει βασιστεί σε ένα τρίπτυχο το οποίο περιλαμβάνει:

α) Προσφορά νέων τεχνολογιών και λύσεων για τη βελτίωση της οικονομίας και ναυτιλίας στην Ελλάδα β) Διασύνδεση Έρευνας και Ανάπτυξης με την Πράξη σε ένα βιομηχανικό χώρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατων και γ) Πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας σε νέους ανθρώπους (startups) με όραμα και αγάπη για δημιουργία στον τεχνολογικό τομέα.

Τέλος ο κ. Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε: « Είμαστε περήφανοι για αυτό το εγχείρημα το οποίο θα φανεί πολύ χρήσιμο στους πελάτες μας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σε άλλο μέρος ένα τετοιο κέντρο παρά μόνο στο νησί της Σύρου,όπου βρίσκεται το ναυπηγείο μας και ανέκαθεν πρωτοπορούσε με μεγάλη παράδοση στην καινοτομία»

Ο Γενικός Διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Πορτογαλία κ. Αντώνης Τσιμπούκης ανέφερε ότι η συνεργασία με την εταιρεία ΟΝΕΧ για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού κέντρου προέκυψε καθώς η ONEX είναι ένας δυναμικός οργανισμός, που για

σειρά ετών έχει αποδείξει την ποιότητα των υπηρεσιών της σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων του συγκεκριμένου κέντρου. Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας θα αναπτυχθεί περαιτέρω η δραστηριότητα του Kέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της CISCO στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και η αγορά της Ναυτιλίας η οποία έχει να επωφεληθεί στο μέγιστο από το ψηφιακό μετασχηματισμό. Αναφορικά με την επιλογή της Σύρου ως τοποθεσία δημιουργίας του επαναστατικού αυτού κέντρου δήλωσε: «Η Σύρος έχει αναδειχτεί σε σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο της Ελλάδας ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτελεί ιδανικό σημείο, ενώ επιπρόσθετα θα προσελκύσει περαιτέρω εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων.»

Τέλος, ο κ. Γιώργος Μαρινάκης Γενικός Διευθυντής της MTIS , του βασικού τεχνολογικού βραχίονα του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ έχοντας παρουσιάσει εκτενώς τις λύσεις του κέντρου δήλωσε «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η έλευση των τεχνολογιών 4ης γενιάς, ανοίγουν ένα νέο πεδίο δραστηριοτήτων για εμάς και και τους συνεργάτες μας. Η τεχνολογική διάσταση και υπεροχή του i-Platform είναι κεφαλαιώδης. Είναι κάτι περισσότερο από την επόμενη γενιά συστημάτων απομακρυσμένης παρακολούθησης του πλοίου. Είναι μια μια δέσμη ανατρεπτικών τεχνολογιών, η οποία αποτελεί τη βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας , κάνοντας πραγματικότητα τη συνδεσιμότητα των πάντων (IoT), τη μηχανική μάθηση (Machine Learning), την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial intelligence), την ρομποτική (Robotics) και την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), με αποδεδειγμένα αποτελέσματα που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Σαν εταιρεία, παραμένουμε αφοσιωμένοι στη αναπτυξιακή ατζέντα που είχαμε θέσει πριν από την πανδημία και συμπράττουμε χωρίς δεύτερη σκέψη με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, της οποίας πολύ σύντομα θα είμαστε όλοι σε θέση να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα, χάρη των οποίων η Ελλάδα αναμένεται να καταστεί το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού για την ναυτιλία.»

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,331ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα